Kegyetlen családi történet

FRISSÍTVE!
Egy szívszorongató családi sorsnak lehettek ma szemtanúi Komáromban a járókelők. A 78 éves Babi nénit egyik napról a másikra kirakták az utcára. Az összes holmija közt üldögélve várta, hogy mi lesz vele. Mint kiderült, a családi körülmények jelentősen közrejátszottak a történetében.

A 78 éves Babi nénit kedden reggel kirakták az utcára, a Polgár utcában lakó hölgy összes holmiját kihajigálták a panelház elé. Az idős néni egész életében dolgozott – a hajógyárban, egy drogériában és egy pékségben -, a szerény nyugdíjából kijönne, azonban mégis ilyen sorsra jutott. A háromszobás lakásban 50 éves fiával élt, akinek már egy ideje nincs hivatalos munkája.

neni
Mint kiderült, a lakbér elmaradása miatt rakták ki őket, azonban a részletekben már eltérő olvasatok kerültek elő. Babi néni általában a fiát küldte el a bankba a nyugdíjáért, amiből rendszerint a lakbért fizette. Az idős hölgy szerint csupán egy hónapi lakbérrel maradtak el, azonban a lakás tulajdonosa állítja, már négy hónapos az elmaradás. A hiányzó pénzről a néni fia, Tamás tudhat a legtöbbet. A kérdezősködésre reagálva Tamás annyit mondott, az egyik áruházba menet elvették tőle a pénzt. Arra azonban már nem tudott válaszolni, hogy a többi részlettel mi lett, és hogy ezt miért nem mondta el anyjának.

neni1
Az elszomorító családi történet része, hogy Babi néni három gyermeke közül már csak az 50 éves Tamás él, akinek komoly gondjai vannak az alkohollal. A szomszédokat ugyan nem zavarja hangoskodással, és Babi néni szerint is “rendes gyerek, aki azért segít”, ám életmódja mégis hozzájárulhatott a történtekhez. A bútorok közt várakozva előkerült Tamás “baráti társasága” is, akikkel napjait tölti. Elmondása szerint alkalmanként jár dolgozni, azonban nem akarta elárulni, hogy mivel foglalkozik.

neni2
Tamás a társaival a II-es lakótelepre igyekezett egy kisebb lakás felkutatására, ahová átköltöznének. Azt nem tudta megmondani, hogy mi lesz velük addig, míg ezt sikerül tető alá hozni, csak annyit mondott “addig itt maradunk”. Arra sem igazán adott választ, hogy édesanyjának miért nem intézte el eddig az idősek otthonát, vagy magának a szociális segélyt, inkább csak a vállát vonogatta.

Králik Róbert, a városi hivatal szóvivője megkeresésünkre közölte, amint értesültek a problémáról, a hivatal illetékesei azonnal a helyszínre mentek, hogy tájékozódjanak az esetről. Megoldás is született, legalábbis a nénit illetően, aki a II-es lakótelepen, egy szociális lakásban lesz elszállásolva. Ezen túl Babi néni egyszeri pénzbeni gyorssegélyt is kap Komárom városától. Mivel egyébként rendes nyugdíjat kap, további pénzügyi segítség nem indokolt.

Frissítés (2014.6.25) Babi néni hozzátartozója az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkbe: „Húsz éve nincs olyan ember a családban, aki ne próbált volna segíteni Babi néninek. Azt csak a közeli hozzátartozók tudják, hányszor kopogtattunk az ajtaján. Segítettünk volna neki abban is, hogy nyugdíjas otthonba költözzön, akár mi is befogadtuk volna. Egy feltételünk volt csupán: a súlyos alkoholproblémákkal küzdő fiának, Tominak, más megoldást kell találni! Nem akartuk befogadni, hiszen Babi néni éjt nappallá téve azért dolgozott, hogy tele legyen a hűtő itallal, pedig ő csak nagyon ritkán, alkalmakkor fogyasztott alkoholt. A fia gyakorlatilag behálózta, s mi pontosan tudjuk, hogy mindenhová követni fogja. Leszögezem a család nevében azt is, hogy nem keresett fel bennünket az elmúlt napokban, s nem kért segítséget. A közösségi hálóról értesültünk a sorsáról, miközben folyamatosan azt halljuk, hogy a családot és a rokonságot mocskolja. Mi mindent megtettünk érte, ezt nyugodt lelkiismerettel jelentem ki! Ezekkel a sorokkal nem lejáratni szeretném az idős hölgyet, hiszen az egyenes ági hozzátartozója vagyok. Kizárólag azt az abszolút téves információt szeretném eloszlatni, hogy nem törődtünk vele. Lehet olyannak segíteni, aki nem hagyja?”

(d)

Top