Kaszás Emlékgála és Kiss Péntek-ösztöndíj

Szeptember 21-én, a magyar dráma napján rendezte meg a Kaszás Attila Emlékgálát az Egressy Béni Városi Művelődési Központ és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ). Az eseményen hirdették meg a Kiss Péntek Józsefről elnevezett ösztöndíjprogramot is.

Az emlékestet eredetileg 2020 márciusában szerették volna megrendezni Kaszás Attila meg nem élt 60. születésnapja alkalmából, de a járvány miatt el kellett halasztani. Ezúttal is közbeszólt a járvány, a magyarországi művészek nem tudták vállalni a fellépést, így ők videó üzenetben szóltak a közönséghez, emlékeztek vissza a fiatalon, 47 évesen elhunyt pályatársra, barátra, aki mindmáig betöltetlen űrt hagyott maga után. Kaszás Attila színészi és emberi nagyságát Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke méltatta, felidézve a komáromi gimnáziumban osztálytársakként megélt közös éveket is. Kaszás Attila alakja azonban nemcsak az emlékekben él, Magyarországon halálát követő évben nevével fémjelzett színészdíjat alapítottak, Zsigárdon, ahol gyerekéveit töltötte, kulturális fesztivál őrzi a nevét, Komáromban évente megrendezik a Kaszás Attila Versmondó Fesztivált és a Jókai Színház előtt áll egész alakos szobra is.

Lakatos Róbert, a művelődési központ igazgatója az est során jelentette be egy az új ösztöndíjprogram elindítását, amelynek pénzügyi alapját a Kaszás Attila Emlékgála bevétele jelenti. A díj alapítói, az Egressy Béni VMK és az SZMPSZ úgy határoztak, hogy ösztöndíjat a két éve elhunyt Kiss Péntek József rendezőről, pedagógusról nevezik el, aki a tehetséggondozás terén az elmúlt évtizedekben maradandót alkotott, és maga is számos művészeti ágban tette le kézjegyét. A művészpalánták támogatásával is szeretnék őrizni emlékét, szellemi hagyatékát. A kuratórium az ösztöndíjat évente egy felvidéki magyar származású, 15 és 25 év közötti, a művészet bármely ágával foglalkozó fiatal tehetségnek ítéli oda. Az ösztöndíjra jelölést adhatnak be intézmények és magánszemélyek, beleértve magukat az érintetteket is. A pályázatokat 2020. október 1-től 2021. március 31-ig várják az Egressy Béni VMK címére postai vagy elektronikus úton. A maximálisan igényelhető összeg 2000 euró. A 2021-es év díjazottját júniusban a 58. Jókai Napok nyitóünnepségén hozzák nyilvánosságra.

(vkm)

Top