Újul a kaszárnyatető a várban

Javában zajlik az Újvárban található kaszárnyaépület tetőszerkezete újabb szakaszának felújítása. Komárom sikerrel járt a kulturális minisztérium „Újítsuk fel házunkat“ (Obnovme si svoj dom) elnevezésű pályázatán, összesen 550 ezer eurós támogatást nyerve el. A város is hozzájárul a költségekhez az önrésszel, 30 ezer euróval.

Strecha_2018-04-12_01

Mint ismert, a kaszárnyaépület tetőszerkezetének nagy részét – 400 méternyi hosszan húzódó tetőrészt – két évvel ezelőtt már felújították. Most a tető újabb szakasza újul meg a sikeres pályázatnak köszönhetően. Egész pontosan az Újvárban található kaszárnya Vág felőli épületszárnyának tetejét építik újjá – erre nagy szükség van, mivel ha maradnának a jelenlegi állapotok, néhány év múlva az összedőlés fenyegetné a történelmi épületet. Elsősorban azért, mert a csapadékelvezetés teljesen tönkrement, a téglákat, falakat szétáztatja az esővíz.

Strecha_2018-04-12_02

A több mint félmillió eurós beruházást 3 szakaszra bontották, jelenleg a munkálatok első üteme zajlik 220 ezer euróból, a kivitelező a komáromi Darton építőipari vállalat. Gráfel Lajos, a városi hivatal műemlékvédelmi osztályának munkatársa elmondta, eredetileg úgy volt, hogy a felújítás harmadik szakasza csak jövőre valósul meg, ám a minisztérium illetékeseivel való egyeztetés nyomán a napokban kiderült, még az idén folyósítják a támogatás fennmaradó mindkét részletét – két ütemben összesen 330 ezer eurót –, így az év végére teljesen elkészülhet az épületszárny teteje.

Strecha_2018-04-23_04

Gráfel Lajos elmondta, mindez azt jelenti, hogy az év végével már csak a kaszárnya tetejének egyhatoda vár majd felújításra. „Erre a fennmaradó részre, a Duna felőli épületszárny tetejének felújítására is pályázni fogunk. Bizakodó vagyok, remélem sikerül támogatást szereznünk ezúttal is, aminek nyomán a hatalmas épület teljes, 600 méter hosszúságú tetőzete új lesz“ – jelentette ki a műemlékvédelmi szakember, megemlítve, nemrégiben a kulturális minisztérium illetékesei a helyszínen is megtekintették a várat és az itt folyó munkát. „Az elkövetkező években fontos lenne kiépíteni az infrastruktúrát az erődben, és fokozatosan megtölteni élettel, új funkciókat adva Komárom legjelentősebb épített történelmi örökségének“ – fűzte hozzá Gráfel Lajos.

(csá)

Top