Karvára érkezik a kézműves élelmiszerek fesztiváljaMájus 25-én, szombaton a Duna menti régióba érkezik a kézműves élelmiszerek fesztiválja, a Degustorium 2024.

A kivételes esemény, amely a minőségi kézműves élelmiszereknek szenteli magát, és ünnepli azokat, akik a természethez hű módon állítják elő termékeiket, ötödik évében Karvára (Kravany nad Dunajom) érkezik. 2024. május 25-én, szombaton e 700 lakosú falu több tucat családi gazdaságot, manufaktúrát, szőlőtermelőket és borászokat, minőségi élelmiszerek szakosodott importőreit, környezetvédőket, táplálkozási szakembereket és szakácsokat lát vendégül, akik a kézműves élelmiszerek fesztiváljának közvetlen szereplői lesznek. 10:00 és 19:00 óra között minden érzékszervével ízlelheti a jó ételeket: hallgathat inspiráló előadásokat, kóstolhat ételeket és italokat, kipróbálhatja az érzékszerves workshopokat és élvezheti a hangulatot.

„A hagyományos kézműves ételek kulturális identitásunk részét alkotják, és dominálniuk kell az ünnepi és a hétköznapi napjainkban egyaránt. A parasztokat, a családi gazdaságokat, a fenntarthatóan művelt földeket és a kézműves termelőket támogatni kell, és a hagyományos termelési módot, amely kulturális örökségünk része, védeni és előnyben kell részesíteni” – mondja Petra Molnárová, aki a Slow Food Pressburg polgári társulás vezetője, és hozzáfűzi: „Négy évvel ezelőtt ezért született meg bennünk ez az ötlet, hogy létrehozzunk egy olyan fesztivált, amely egy napra hiteles találkozóhellyé, a felfedezés helyévé válik, és összehozza a minőségi élelmiszerek termelőit és azokat, akik bármilyen módon kapcsolódnak az előállításukhoz, a fogyasztókkal, akik számára a minőség az elsődleges prioritás.”. A Degustorium kiváló lehetőség a minőségi termékek és a történetükhöz kapcsolódó kivételes, inspiráló emberek bemutatására.

Nem véletlen, hogy a mostani évad helyszíne a Karvai Duna-korzó területe lesz. Az együttműködés a Slow Food Pressburg, a helyi önkormányzat, különösen Duka Gábor polgármesterrel, a környékbeli gazdákkal és manufaktúrákkal egy évvel ezelőtt kezdődött. „Már az első találkozón a polgármesterrel tudtam, hogy mindannyian, a Slow Food Pressburg, az önkormányzat és mi, gazdák egy húron pendülünk, és hogy ez egy jó együttműködés lesz” – emlékezett vissza Pavol Bottka, aki már a 4. generációként gazdálkodik, immár bioüzemmódban, családi gazdaságában, Karván (Kravany nad Dunajom). És nem tévedett. 2024. május 25-én, szombaton a fenséges Duna mellett fekvő gyönyörű Duna-korzó ad otthont ennek az egyedülálló eseménynek, a kézműves ételek fesztiváljának, amely e találó nevet viseli: Degustorium. Karva önkormányzata társszervezőként mutatkozik be, a helyi Mi PIACUNK Karva (Náš TRH Karva) pedig sorozatban a tizedik piacát ünnepli, csatlakozva a Slow Food Föld Piacainak nemzetközi közösségéhez.

A látogatók a jó ételek és italok mellett egy igazán gazdag kísérőprogramot is élvezhetnek: Már most jelentkezhetnek olyan neves szakértőkkel tartott előadásokra, mint Silvia Horecká, az Ételterápia projekt szerzője vagy Sütő Zsolt a Strekov 1075 borászatból; a nap folyamán ismert séfek jelenlétét élvezhetik, mint Jožko Breza a Gašperi Malomból, Roman Borovský Semillon-ból, vagy Pali Sekerka a párizsi Ze Kitchen Galerie Michelin étterem egykori séfje, akik előbb egy beszélgetés keretében mutatkoznak be, majd élőben fognak főzni. Érdekesek lesznek a nemzetközileg összeállított beszélgetések nem csak az ehető témákról. Úgy döntöttünk, hogy egy fiatal népszerű színészre, a kassai születésű Tóth Károlyra bízzuk a moderálást, aki úgy érzi magát a szlovák-magyar közegben, mint hal a vízben. Szlovákiai, magyarországi, olaszországi és németországi gazdákat, kézműves termelőket, séfeket fog kikérdezni, és mivel fontos számunkra, hogy a látogatók a lehető legteljesebben és minden érzékszervükkel élvezhessék a fesztivál napját, a közönség kényelmének javítása érdekében szinkrontolmácsolást is biztosítottunk.

„A látogatóknak érdemes egy rövid böjtöt tartaniuk az elkövetkező napokban, felkelteniük a kíváncsiságukat, de mindenekelőtt aktiválniuk kell minden érzékszervüket, hogy az idei Degustoriumot a lehető legteljesebben élvezhessék, és minél több élményt vigyenek el magukkal” – tanácsolja Petra Molnárová.

További információ a FB-on és a degustorium.sk webldalon.

A Slow Food mozgalomról

A Slow Food egy globális mozgalom, amely a kisbirtokos gazdálkodók és kézműves élelmiszertermelők megsegítésére jött létre. Saját szemléletével és helyi egyesületeken keresztül igyekszik megőrizni és megvédeni a kulturális örökséget, a hagyományokat és a biodiverzitást. A Slow Food mozgalom a 80-as években alakult Olaszországban reakcióként a globalizáció, a gyorséttermek és az egyre gyorsuló élettempó terjedésére, amely jelentősen hozzájárult a helyi kulináris hagyományok fokozatos eltűnéséhez, valamint ahhoz, hogy az emberek érdeklődése eltűnt az iránt, hogy mit esznek és honnan származik az ételük. A „jó, tiszta, tisztességes” mottó jegyében terjesztik a minőségi élelmiszerekkel kapcsolatos tudatosságot az egész világon. Szlovákiában ezeket a tevékenységeket a Slow Food Pressburg helyi egyesület fedezi.

A Slow Food Pressburgról

2012 óta büszke részese a erőteljes globális Slow Food mozgalomnak. A küldetésük az, hogy a jó ételek örömét összekapcsolják a helyi közösségek valamint a környezet iránti felelősséggel. Kiállnak a biodiverzitás védelméért, az élelmiszertermelést szabályozó rendszer tudatosításáért, valamint a kulturális identitásunk alapvető részét képező kulináris örökség és hagyományok megőrzéséért. Saját tevékenységükön keresztül összekötik a kézműves élelmiszertermelőket azokkal, akiknek fontos, hogy mit esznek, és hajlandóak tisztességesen megbecsülni a minőséget. Kezdeményezték a Náš TRH kommunikációs platform létrehozását a piacszervezők számára, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, új inspirációkat és kölcsönös segítséget nyújtsanak a kistermelők, családi gazdaságok és manufaktúrák számára piacok formájában tisztességes értékesítési lehetőségek létrehozásában. Ők a kézműves ételek fesztiváljának, a Degustoriumnak a szervezői.

(d)

Top