Karván stratégiai cél a turizmus fejlesztése

Karva. A Hroššo-kúria helyén épült Danubium Ökoturisztikai Látogatóközpontban tartották annak a projektnek az ünnepi zárórendezvényét, amely az Interreg Szlovákia-Magyarország Együttműködési Programnak köszönhetően valósult meg. A Folyóparti élővilág egykor és napjainkban (RiWild) elnevezésű projektet Karva község a Bükki Nemzeti Parkkal közösen nyújtotta be és nyert el megvalósítására közel 532 ezer eurós támogatást. Ebből készült el többek között a látogatóközpont is.

Az eseményt Csenger Tibor, Nyitra megye alelnöke nyitotta meg, aki kiemelte Karva nagyszerű adottságait és az önkormányzat igyekezetét, hogy minél jobban kihasználja ezeket. „Tizenhét évvel ezelőtt elhatároztuk, hogy a község központjában egy szép főteret hozunk létre. Az elképzelés azonban megfelelő telek híján meghiúsult. Hosszú keresgélés után találtunk rá a Duna közelében lévő kéthektáros telekre, amely az Amerikában élő Hroššo Mihály tulajdonában volt, s jelképes összegért eladta önkormányzatunknak – ismertette a Dunakorzó történetét Duka Gábor, a község polgármestere. – Smidt Tamás építész tervei alapján fogtunk neki a központi tér kialakításának. Sajnos a klasszicista stílusú, vályogból épült Hroššo-kúriát az idő vasfoga annyira kikezdte, hogy nem lehetett felújítani, így kénytelenek voltunk elbontani. Meggyőződésem azonban, hogy a helyén épült látogatóközpont idővel nagyban hozzájárul majd a falu fejlődéséhez, hiszen a turizmusban végrehajtott beruházások az ittenieket is szolgálják. Reményeink szerint sikerül Karvát felhelyezni a világ turisztikai térképére. Azért merek így fogalmazni, mert mi magunk is meglepődtünk, milyen sok országból indulnak neki, hogy felfedezzék az Eurovelo6 kerékpárút mentén lévő településeket.”

A pályázat keretében megvalósult egy kerékpáros útvonaljavaslat, amely a BNPI Guide @Hand mobil applikációban vált elérhetővé harminc látnivaló bemutatásával együtt. Az útvonal az Eurovelo6 Karvát az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területtel köti össze, ahol szintén számos fejlesztés valósult meg, bemutatják például a mintegy 17 millió éves folyóparti élővilág nyomait és interaktív kiállítást is kialakítottak.

A karvai látogatóközpont kihasználási terveiről Nagy Júlia turisztikai szakértő beszélt. Az ismeretterjesztő feladatokon kívül családi és céges rendezvények, esküvők, közösségi programok helyszínéül is szolgál majd.

Boga Zsolt, az interaktív és vizuális tartalmakat kidolgozó cég szakembere bemutatta, hogy a látogatók egy 1,5×7 m-es interaktív kivetítőnek köszönhetően miképpen „merülhetnek” bele a Dunába, és ismerkedhetnek meg a folyó élővilágával. A látogatók azonban nem csupán a vízalatti világot, de a környék természeti szépségeit is megcsodálhatják a korszerű technológiának köszönhetően.

Duka Gábor végezetül hozzátette, mind a látogatóközpont, mind a Dunakorzó fejlesztésével kapcsolatban vannak még további, megvalósításra váró terveik.

JN.

Top