Kárpát-medence apróban

KOMÁROM. Tizenhetedszer rendezték meg a Kárpát-medencei Magyar Iskolák Találkozóját a minap, a vendéglátó a komáromi Marianum Magyar Tannyelvű Egyházi Iskolaközpont volt. A résztvevő iskolák nyolc diákját helyi családok látták vendégül, a kísérő pedagógusokat a Marianum kollégiumában szállásolták el. Az itt töltött négy nap végén gálaestet adtak a résztvevők. A műsor előtt találkoztunk néhányukkal.

galaGálaműsor

„Remek kezdeményezésnek tartom a találkozót, melybe a harmadik évfolyamtól aktívan bekapcsolódunk” – fogadott Madarász Róbert igazgató. „Először pedagógusként, utána, mint iskolaigazgató minden egyes helyszínen voltam már. Fantasztikus érzés, hogy barátokat szereztünk a Kárpát-medence majdnem minden országából, valamelyest megismertük az ottani életet, viszonyokat, körülményeket. Amikor például Kárpátaljáról hazatér az ember, jobban megbecsülni a körülményeket, melyekben itthon élünk” – nyilatkozta az iskolaigazgató, hozzátéve, az egész tanári kar kivette részét a vendégek programjának szervezéséből, a búcsúzás idején nem lehetett tudni, hogy a vendéglátó családok tagjai, vagy a hazainduló gyermekek sírta-e jobban.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mocsári Lajos, ötletgazda

„Kétezerben komoly problémának érzékeltem, hogy külhoni magyarjainkról szlovákként, ukránként, románként beszélnek, és az ifjúság jelentős része sincs tisztában azzal, kik is élnek a Kárpát-medencében. A helyzetet oldandó találtam ki ezt a rendezvényt, az iskolában elfogadták az ötletet, és segítettek abban, hogy megvalósulhasson” – mondta Mocsáry Lajos ötletgazda, a piliscsabai Páduai Szent Antal Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, akitől azt is megtudtuk, hat oktatási intézmény vesz részt a programban: Kárpátaljáról, Erdélyből, Felvidékről, Horvátországból, Vajdaságból és Piliscsabáról találkoznak évente egyszer, felváltva egymás iskoláiban a gyermekek és pedagógusaik.

Tiboldi Sándor Erdélyből, az Etédi Jósika Miklós Általános Iskolából érkezett, ahol igazgató-helyettes és történelmet tanít. „Most járok először Komáromban. Élmény volt minden! Klapka és Jókai szobra előtt fényképezkedtünk, a pozsonyi városnézés emlékét is megőrizzük” – tudatta a székely pedagógus. „Nagyon jól érzetem magam a Mózes családnál, minden jóval elláttak. Alig várom, hogy otthon mindent elmeséljek!” – tette hozzá Máthé Lóránt, az iskola negyedikes tanulója.

„Száz tanuló jár hozzánk, tizenöt tagú a tantestületünk” – sorolta Csíkos Sándor, a szerbiai Bácskertes (Kupuszina), József Attiláról elnevezett általános iskolájának igazgatója. Az ötödikes Limburger Emília és a nyolcadikos Csernai Panna, az iskola tanulói. „Koleszár Judittal felléptünk a legutóbbi Fölszállott a páva versenyen, ahol ezüstérmesek lettünk, mint Bukrok énekegyüttes” – lelkesedett Panna. „Én zongorázom és szavalok” – tette hozzá Emília. A délvidéki lányok is remekül érzeték magukat a találkozón.

dala2Horvátországi fellépők

„Piliscsabáról a magyar hagyományok jutnak az eszembe, Bácskertesen szép a népviselet, Etéden különös az emberek beszéde, és ugyanolyanok az ételek, mint nálunk, Kárpátalján, Horvátországban, Laskón finom a fűszerpaprika. Nálunk pedig nagyon jó borok vannak. Komáromban elbűvölt az Öregvár” – adott körképet a résztvevő iskolákról Dénes Marianna, az Aklihegyi Oktatási-Nevelési Központ pedagógusa.

„Harmadszor leszünk vendéglátók, nagy erőkkel készülünk a jövő évi találkozóra” – árulta el O. Kettős Zsuzsanna, a Laskói Általános Iskola énektanárnője. „Tizennégy éve járok a találkozókra, harmadszor vagyok Komáromban, és látom a fejlődést. Minden feléledt ahhoz viszonyítva, mint amikor első alkalommal voltunk itt” – mesélte a pedagógus. „Ezt mindenki szeretettel csinálja. Az a fontos, hogy a gyermekek élvezzék az együttlétet” – tette hozzá.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Madarász Róbert, a Marianum igazgatója

„Mivel a zeneoktatás kiemelkedő az iskolánkon, így zenés előadást viszünk majd Horvátországba, ami amellett, hogy erősíti a magyarságot, egy kicsit egyházi jellegű is. Úgy gondoljuk, hogy a hitünk és a kultúránk tarthatnak meg itt bennünket” – mondta búcsúzóul a Marianum iskolaigazgatója.

Bárány János
Fotó: a szerző

Top