Karanténba kerülnek a kikölcsönzött könyvek

Kéthónapnyi kényszerű zárva tartás után a múlt hét elején Komáromban, Gútán és Ógyallán is kinyitott a könyvtár – a járványhelyzetre való tekintettel azonban bizonyos korlátozásokkal. A Duna Menti Múzeum a nyári nyitvatartási rend szerint üzemel. A szájmaszk és a kézfertőtlenítés mindenütt kötelező.

Könyvtár1

A komáromi Szinnyei József Könyvtár mindként épülete, tehát az Eötvös és a Nádor utcai egyaránt 9 és 12, illetve 13 és 16 óra között látogatható. Délben egy órás ebédszünetet tartanak, ezalatt a fertőtlenítést is elvégzik. Mindkét könyvtárba csak a beiratkozott személyek, vagy az újonnan beiratkozni kívánók léphetnek be; gyerekeknél természetesen megengedett a felnőtt kísérő. Mivel a könyvtárak esetében is érvényes, hogy egy személyre 25 négyzetméternyi területnek kell jutnia, a felnőtt részlegen egyszerre 14, a gyerekrészlegen 8 személy tartózkodhat, a könyvek között pedig legfeljebb 10 percig lehet válogatni. „A korábban kikölcsönzött könyveket az előcsarnokban, illetve a Nádor utcai épületben a regisztrációs helyiségben gyűjtik a kollégák. Mivel a könyveket nem lehet fertőtleníteni, a visszahozott példányok egyhetes karanténba kerülnek, és csak ennek letelte után lehet azokat ismét kikölcsönözni. A Szlovák Közegészségügyi Hivatal ugyan csak 24 órás karantént ír elő, a cseh könyvtárosok szövetsége pedig 3-5 napos karantént javasol, mi az egyszerűbb áttekintésre is gondolva egyhetes időpontot határoztunk meg” – mondta lapunknak Renáta Filková, a könyvtár igazgatója. Az olvasóterem, a tanulószoba egyelőre nem üzemel, ahogyan az internet-szolgáltatást sem lehet még igénybe venni. Egyelőre rendezvényeket sem tartanak a könyvtárban.

Gútán, a városi művelődési központ emeletén található könyvtár munkanapokon 13 és 17 óra között fogadja a látogatókat, a könyvtárhelyiség nagyságából adódóan egyszerre két olvasót engedhetnek be. A visszahozott könyveket 48 órán keresztül egy külön helyiségben tárolják, azt követően helyezik vissza azokat a könyvespolcokra. Március vége óta a könyvtár igény szerint házhoz is szállított könyveket, Mayer János, a VMK igazgatójának tájékoztatása szerint ezt a szolgáltatást elsősorban az idősek vették igénybe, de több diák, egyetemista fiatal is kihasználta a lehetőséget.

Múlt héten Ógyallán is megnyílt a könyvtár. „Könyvtárosunk egyelőre még nem állt újra munkába, a könyvtár ennek ellenére működik. Az olvasók munkanapokon 8 és 16 óra között jöhetnek, tehát abban az időben, amikor én a kultúrházban tartózkodom. A bejárati ajtón látható telefonszámot kell feltárcsázniuk, én pedig kinyitom nekik a könyvtárat. Ez a rendszer egyébként már korábban is így működött, amikor könyvtárosunk éves szabadságát merítette, tehát nem újdonság az olvasók számára – magyarázta Darázs Sylvia, a városi hivatal kulturális osztályának vezetője. – Főleg az idősebb korosztályhoz tartozók jelezték, hogy már nagyon hiányzott nekik a könyvtár. Az első héten naponta két-három olvasó keresett fel bennünket.”

A komáromi Duna Menti Múzeum a nyári nyitva tartás szerint, azaz keddtől szombatig, naponta 9 és 17 óra között várja a látogatókat állandó tárlatainak megtekintésére. A kiállítási helyiségekben egyszerre legfeljebb 5 személy tartózkodhat.

(vkm)

Top