Kalapot emelt a miniszter a gimnázium előtt

Pénteken délelőtt hivatalosan is átadták a Selye János Gimnázium megújult udvarát. Az ünnepségre az oktatási miniszter is eljött, akit nemcsak az intézmény aulája nyűgözött le, de elismerően beszélt a gimnázium tanulmányi eredményeiről is.

A komáromi magyar gimi közel 40 ezer eurót nyert pályázati úton, amelyből az épület előtt tér, továbbá a tornaterem mellett egy szakasz megújult. Az új zöld területek nemcsak látványosak, de a modern kor környezetbarát megoldásaival is felszereltek. Mindkét részen egy esőfogó tartály került a talajba, amely öntözésre szolgál majd. Összesen 16 fát ültettek ki, de más zöld növényzetet is, továbbá padokat helyeztek ki. Az udvar csinosításán túl a projekt részeként nagyobb hangsúlyt kap a diákok környezettudatos gondolkodásra nevelése, az új tanévben több tantárgy keretében is érintik a témát. Meghirdetnek egy képzőművészeti versenyt is a komáromi alapiskolás diákok számára, melynek témája a klímaváltozás lesz.

gimiudvar
A projekt átadó ünnepségén jelen volt Peter Pellegrini iskolaügyi miniszter, aki július óta vezeti a tárcát, továbbá Vladimír Matejička parlamenti képviselő. A kulturális programot követően a miniszter szólt a diákokhoz, elismerően nyilatkozva a tanulmányi eredményekről. „Kalapot emelek a gimnázium és természetesen a diákok teljesítménye előtt” – jelentette ki a tárcavezető, majd hozzátette, a Selye János Gimnázium a megye egyik legjobb oktatási intézménye, csupán egy hajszállal maradt le az első helyről a megyei tanulmányi rangsorban. Andruskó Imre igazgató megköszönte a támogatást az illetékeseknek, majd a projekt kidolgozója mutatta be az építkezés egyes fázisait és céljait.

A gimnázium a kormányhivatal által meghirdetett pályázaton nyert el 39 500 eurót a környezetvédelmi projektre, melyet a Norvég Alapból merítenek. A támogatás 80 százalékát már meg is kapták, a fennmaradó 20 százalékhoz pedig fokozatosan, jövő márciusig juthatnak hozzá. A pályázat különlegessége és egyben előnye, hogy az iskola önállóan pályázhatott – nem a fenntartó megye nyújtotta be a projektet –, s ebben az esetben nem volt szükség az 5 százalékos önrész biztosítására sem.

gimiudvar2

gimiudvar4
(kb)

Top