Jubileumát ünnepelte a pedagógusszövetség

KOMÁROM. Október 17-én, szombaton ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége. Egész Dél-Szlovákiából érkeztek Komáromba pedagógusok, a szövetséggel együttműködő szervezetek képviselői, de a Kárpát-medencében működő testvérszervezetek vezetői is. Magyarország pozsonyi nagykövete, továbbá a magyar kormány köznevelésért felelős államtitkára is jelen volt.

IMG_8636

Délelőtt a Felvidéki Magyar Pedagógusok Háza emeleti szárnyának átadásával indult a jubileumi ünnepség. Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke emlékeztetett, a pedagógusok házát 5 évvel ezelőtt avatták fel, most pedig a magyar kormány anyagi támogatásával a 10 szobás, 22 férőhelyes tetőtéri rész is teljesen megújult, bár a berendezés még hiányzik. Az ünnepélyes átadó után a jelenlévők átvonultak a Tiszti Pavilon udvarára, ahol a pedagógusszövetség vezetői emlékfát ültettek, mely az életerőt, a fény felé törekvést volt hivatott jelképezni, illetve a szövetség munkájának folytatását, jövőbe vetett hitét.

Ezt követően került sor a 25. évforduló alkalmából megrendezett ünnepi ülésre a Selye János Egyetem dísztermében. Elhangzott, az SZMPSZ civil szervezetként közvetlenül a rendszerváltás után, 1990 januárjában Nyitrán alakult meg, a maga nemében elsőként a Kárpát-medencében. Az eltelt negyedszázadban számos szakmai szolgáltatást látott el, segítve a nemzetben és az anyanyelvben való megmaradást és fejlődést. Jókai Tibor beszédében hangsúlyozta, a pedagógusszövetség talán legnagyobb értékének azt tartja, hogy segített országos hálót kialakítani, általa ismerte meg egymást az ungvidéki és bodrogközi, az abai, gömöri, nógrádi, barsi, mátyusföldi, csallóközi pedagógus, épült a kapcsolat ember és ember között. „Az alkotó emberek táborát vonzotta és vonzza a Szövetség.“

Az ülés keretében közel száz szlovákiai magyar pedagógus munkáját ismerték el. Díjazták a pedagógusszövetség eddigi elnökeit, emlékérmet kaptak területi vezetői, az SZMPSZ-t támogató szervezetek és magánszemélyek. Emléklapot, illetve emlékplakettet vehettek át a testvérszervezetek képviselői, illetve más együttműködő intézmények, önkormányzatok és nem utolsó sorban szlovákiai magyar pedagógusok.

Beszédet mondott többek között Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország pozsonyi nagykövete, Czunyiné dr. Bertalan Judit, a magyar kormány köznevelésért felelős államtitkára, az SZMPSZ jelenlegi vezetői, de számos közéleti személyiség is megtisztelte jelenlétével a jubiláló pedagógusszövetséget – mások mellett képviseltette magát az MKP, a Híd, a Csemadok, a Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és Komárom városa is.

(d)

Top