Jubileum a Marianumban

Alapításának 85. évfordulóját, újraindulásának 20. évfordulóját ünnepeli a Marianum Egyházi Iskolaközpont. Ennek alkalmából szeptember 15-én ünnepi keretek között leplezték le az iskola patrónáját, Szűz Máriát ábrázoló domborművet.

Madarász Róbert, a patinás komáromi iskola igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, az első világháborút lezáró békediktátum után nehéz helyzetben, egy idegen országban találták magukat a felvidéki magyarok. Két út között választhattak, a könnyebbik a megadásé és beletörődésé volt, ám őseink a nehezebbet, a hiten és tudáson alapuló megmaradást választották: „jövőjüket Szűz Mária oltalmába ajánlották és építeni kezdték a jövőt”. A gondolatot tett követte, hat év alatt felépült a Marianum, s 1929. szeptember 12-én, a névadó patróna, Szűz Mária neve napján nyitotta meg kapuit – mutatott rá az igazgató. „Ma mégsem ezt ünnepeljük elsősorban. Azt a tényt inkább, hogy a felvidéki magyar katolikusok, papok, plébániák mindmáig példátlan összefogással és áldozatvállalással, önzetlenséggel építették fel közösen ezt az intézményt. Felajánlásokból, gyűjtésekből, kölcsönjegyekből, gőzmalom-részvényekből és sok-sok hitből és reményből gyúrták össze ezeket a falakat, mely befogadhatta az ország különböző részeiből összesereglett kispapokat” – hangsúlyozta Madarász Róbert.

Több mint 40 év kényszerpihenő után a Marianum 1994-ben nyílt meg újra, az alapiskola mellett később gimnázium és óvoda is indult. „Ezek lettek az első szlovákiai magyar egyházi iskolaközpont részei, mely legutóbb a Szent Imre Kollégiummal gyarapodott. Dinamikusan fejlődő iskola a miénk, az óvodásoktól a gimnazistákig közel négyszáz gyerek, diák jár hozzánk. Az alsó tagozaton néhány éve párhuzamos osztályokat tudunk indítani” –  beszélt az iskola jelenéről Madarász Róbert.

marianum
Az ünnepség keretében leleplezték a főbejárat feletti címerpajzson elhelyezett domborművet, mely Szűz Máriát ábrázolja a kisdeddel. Alkotója Nagy János szobrászművész, bronzba Troznai István ötvösmester öntötte. A domborművet Kiss Róbert püspöki helynök áldotta és szentelte meg. Az ünnepi tanév során kon-certeket, előadásokat is tartanak. Az iskola folyosóján pedig fotókiállítás látható a régmúlt időkből és az elmúlt évek történéseiből.

(cs)

Top