Jövőre is lesznek elsősök a bátorkeszi magániskolában

BÁTORKESZI. Október utolsó napján Nyitra megye parlamentje úgy döntött, a következő tanévben anyagilag nem támogatja az első osztályok megnyitását a magyar tannyelvű Bátorkeszi Magán Szakközépiskolában. A döntés aggodalmat keltett az iskolába készülők és szüleik körében, ám nincs mitől félni: teljesen biztos, hogy jövőre is nyílnak osztályok az első évfolyamban.

Október 31-én harmadik nekifutásra szavazták meg Nyitra Megye Önkormányzatának képviselői azt az általános érvényű rendeletet, mely a 2015/16-os tanévben a középiskolákban nyitható első osztályok számát szabályozza. Ez tartalmazza, hogy a jövő tanévben nem nyújtanak anyagi támogatást a Hidaskürti Magán Szakközépiskola bátorkeszi kihelyezett részlegén az általuk kért három első osztály megnyitására. Ezen kívül az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskolában kettőről egyre csökkentették a magyar osztályok számát. Az MKP megyei frakciója és a Híd képviselője is ellenezte a rendelet jóváhagyását.

Farkas Iván, az MKP megyei képviselőcsoportjának elnöke szerint a megyei hivatal téves információk alapján javasolt 0 osztályt a bátorkeszi iskola részére, ugyanis az anyag kidolgozásakor az iskola fenntartója minden törvényi kötelezettséget teljesített a további működéshez. Vagyis 2015 szeptemberétől a hatályos jogszabályoknak megfelelően önálló jogalanyiságúvá válik a bátorkeszi részleg, és ezt a tényt már az oktatási tárca is megerősítette. Az MKP politikusa úgy véli, a szlovák koalíció (Smer-KDH) képviselői nyilvánvalóan politikai elvektől vezérelve hozták meg döntésüket, amikor nem korrigálták a hivatal tévedését, és nem hagyták jóvá a három első osztály megnyitását. „Azért is döbbenetes a szlovák koalíció hozzáállása, mert míg Nyitra megye lakosainak száma 700 ezer, Nagyszombat megyéé 540 ezer, addig ezzel a döntéssel jövőre Nyitra megye középiskoláiban összesen 253 első osztály nyílik, Nagyszombat megye középiskoláiban viszont 290.“

batorkeszi

Igazságtalannak és politikai színezetűnek tartja Nyitra megye döntését Misurák György, a bátorkeszi iskola megbízott igazgatója: „Számunkra érthetetlen és indok nélküli, hiszen 13 éve sikeresen, eredményesen működünk. Diákjaink szeretnek hozzánk járni, a szülők bíznak bennünk, mindezt a hozzánk jelentkező tanulók magas létszáma is bizonyítja. Szükség van a magyar nyelven történő minőségi szakemberképzésre.“ Bátorkeszin 5 éves képzést nyújtó hotelakadémia is működik, továbbá 4 éves, érettségivel záruló szakok és 3 éves szakképzések közül is lehet választani. Kozmetikus, fodrász, cukrász, autószerelő és vendéglátó szakok szerepelnek a kínálatban.

Cservenka János, a Hidaskürti Magán Szakközépiskola igazgatója, egyben a bátorkeszi iskola fenntartója lapunknak elmondta, Nyitra Megye Önkormányzatának döntése ellenére is egészen biztos, hogy a jövő tanévben is nyílnak első osztályok Bátorkeszin. A hidaskürti törzsiskola ugyanis jövőre összesen 10 első osztály indítására kapott támogatást Nagyszombat megyétől, s ebből nemcsak az anyaiskolában nyitnak osztályokat, hanem a kihelyezett részlegeknek is jut. Cservenka János elmondta, előreláthatólag 2015-ben is 3 első osztály nyílik majd a bátorkeszi iskolában, s még akkor is indulna az első évfolyam, ha semmilyen támogatás nem érkezne. „Ezer százalék, hogy jövőre is lesznek elsős osztályok a Bátorkeszi Magán Szakközépiskolában“ – jelentette ki.

(csaba)

Top