Jókai Színház: sokkal közelebb a közönséghez

Megpróbálunk a közönséggel egy kicsit jobban szimpatizálni”. Jelentette be Tóth Tibor igazgató a Komáromi Jókai Színház múlt keddi évadnyitóján. A tizenkét friss előadás mellett, számos egyéb rendezvényük lesz. Folytatódik a Vasmacska Filmklub, az első vetítés e héten, csütörtökön este hat órakor lesz, sztárok érkeznek a stúdióba, a gyermekek nagy örömére pedig érkezik Bambi, az árván maradt őzike.

SONY DSC

Már zajlik a vásár az idei, sorrendben 66. évad bérleteire. A színház mintegy hat éve nem emelte bérletárait. Most ezt meg kellett lépniük. A gyermekbérletek 2 euróval, a felnőtteknek szóló bérletek 5 euróval kerülnek többe. A 18 mesebérletes, 12 gyermekbérletes, 4 ifjúsági bérletes házakat 12 ezer, magyar oktatási intézményből érkező gyermek és fiatal látogatja, az 5 felnőtt bérletes házban 1600 néző ül.

Az együttműködés évada

„A város és ez a régió már nem bírja eltartani intézményünket, ezért muszáj nyitni a vidék és Magyarország felé” – jegyezte meg az évadnyitón a színházigazgató, és azt is elmondta: „Művészszínházzal lehetetlenség vidéki kultúrházak színpadán fellépni”. Mindemellett Tóth Tibor szerint első számú szempont az igényesség és a minőség. „A minőségi műfaji sokszínűség szellemében megpróbálunk a közönséggel egy kicsit jobban szimpatizálni” – hangoztatta.

A közönséggel való együttműködés mellett, a Pozsonyi Színművészeti Főiskolával és magyarországi vidéki színházakkal való koprodukciók évada is lesz az idei. Az idei első bemutató, Szabó Attila: Mátyás király krónikái című mesejátéka, amelynek premierje szeptember 28-án, pénteken 17 órai kezdettel lesz, a Sop­roni Petőfi Színházzal való együttműködésben készül. A próbák éppen az évadnyitó napján kezdődtek a szerző rendezésében.

A Pozsonyi Színművészeti Főiskolával való koprodukció Leopold Lahola: Napfoltok című színműve Rédli Károly rendezésében. A bemutató októberben lesz a Vasmacska Stúdiószínpadon. A próbafolyamat augusztus 22-én kezdődött, harmadéves színművészeti főiskolások, Hostomský Fanni és Melecsky Kristóf is szerepelnek az előadásban.

Évadnyitó-Tóth Tibor

Paolo Genovese Teljesen ismeretlenek című vígjátéka, amelyet a múlt évadban a Bánk bán című drámát rendező Hargitai Iván visz majd színre, és a premierje jövő februárban lesz, a Komáromi Jókai Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház koprodukciója.

A padlás, Kabaré, Az üvegcipő

Évek óta tartó együttműködés eredménye a felnőtt bérlet idei első előadása, Szergej Medvegyev: Fodrásznő című tragikomédiája Viktor Rizsakov rendezésében. A budapesti Nemzeti Színház vendégjátékát először október 12-én, pénteken este hétkor tekintheti meg a Premier bérletes közönség.

Presser Gábor-Sztevanovity Dusán-Horváth Péter az idén 30 éves musicalje, A padlás december 7-én kerül majd színre, Méhes László rendezésében. John Kander-Fred Ebb-Joe Masteroff Kabaré című musicalje jövő áprilistól tekinthető majd meg a Petőfi utcában, Rusznyák Gábor rendezésében, élő nagyzenekarral, Gergye Krisztián koreográfus táncaival. Az évad utolsó bérletes bemutatója Molnár Ferenc: Az üvegcipő című vígjátéka lesz 2019 júniusának elején, amelyet Bagó Bertalan rendez.

SONY DSC

Olvasópróbára érkezik Szabó Attila író-rendező és stábja

Borbély Alexandra, Molnár Piroska, Jordán Tamás

Ismert magyar színészek szerepelnek a Vasmacska Stúdiószínpad új évadának előadásaiban. Az Élet.történetek.hu – Pira-Bella című darabban, amely a budapesti Orlai Produkciós Iroda előadása és Szabó Máté rendezte, Borbély Alexandrát és Ullmann Mónikát, Jerome Kilty Tisztelt hazudozó! című színművében, a budapesti Rózsavölgyi Szalon produkciójában Molnár Piroskát és Jordán Tamást láthatják a nézők – rendezte: Valló Péter. A Kripli Mari című monodrámában, amelyet szintén a budapesti Orlai Produkciós Iroda hoz, Lázár Kati lesz látható Jászai Mari szerepében.

Jön Bambi

A gyermeknézőkre is remek mesejátékok várnak! A Mátyás király krónikái című mesejáték mellett, megtekinthetik majd a Soproni Petőfi Színház A pokoli puncspancs című mesejátékát, Kovács Frigyes rendezésében, illetve a Felix Santen műve nyomán készült Bambi című bábmusicalt, amelyet Szűcs Réka, Tóth Réka Ágnes, Zádori Szilárd írtak, és Szűcs Réka rendezett.

„A nézők hisznek bennünk, jönnek és szeretnek bennünket, és mi szeretnénk meghálálni ezt a bizalmat” – mondta évadnyitó beszédében a múlt kedden Tóth Tibor színházigazgató. Az idei kínálattal, úgy tűnik, ez minden bizonnyal sikerülhet.


Modern öltözők és parkolórendszer

Arról, hogy miért késik a múlt évad végén ígért öltöző felújítás és bútorcsere, Dobai Tibor gazdasági igazgatónál érdeklődtünk.

öltöző 1 (1)

„Előre nem látható események történtek, amik végett a folyamat lelassult. Ráadásul volt egy nem várt tetőbeázás, amelyet hirtelen kellett megoldanunk. Nehéz feladat, ha a színházi évadban beugrót keresünk egy főszerepre. Nyáron, a főszezonban pokolian nehéz volt megfelelő mestereket találni úgy a beázásra, mint a festési munkálatokra, amikkel szintén nem számoltunk előre. Egyéb adminisztrációs gondok is adódtak a közbeszerzés körül, ami szintén lassította a felújítást. Igyekszünk oldani a folyamatot. Tóth Tibor igazgató úr az évadnyitón bejelentette, hogy körülbelül október elejére lesznek készen az öltözők” – sorolta a gazdasági igazgató.

Az öltözőket megyei pénzekből újítják fel, két megyei önkormányzati döntés nyomán.

„Az első döntés 83 ezer euróról még május végén született meg” – közölte Dobai Tibor. „Ebből az öltözők karbantartását, a vízvezeték, az elektromos hálózat cseréjét, a csempézést és a parkettázást végezzük el. A megyei képviselő-testület júliusi ülésén hagytak jóvá újabb 78 ezer eurót a bútor- és berendezéscserére. Ennek a közbeszerzési eljárása még tart” – tudtuk meg.

öltöző 3 (1)

A gazdasági igazgató elmondta, Bottka Szilvia belsőépítész készítette az új, modern öltözők látványterveit. „1987-ben adták át a színházat, azóta az öltözőkhöz, a vizesblokkhoz, a berendezéshez nem nyúltak. Elérkezett az idő, amikor ezt orvosolni kell. Most végre a megyén is volt erre akarat, és éltünk a lehetőséggel. Nagy köszönettel tartozunk Csenger Tibor megyei képviselő közbenjárásának és a Magyar Közösség Pártjának. Általuk érkeztek ide a pénzek” – jegyezte meg.

Ősszel még egy beruházásba kezdenek a színház kórházzal szemben lévő, északi oldalán. Új parkolókat alakítanak ki, és sorompókkal lezárják a színház környékét. „Régóta szeretnénk zártabbá tenni a színház környékét. Nagy az átjárás, sok idegen autó parkol a színház területén. Az első lépés az volt, hogy a megye visszakapta a színház körüli területeket, amelyeknek haszon-élvezője a színház. Ősszel a két Komáromtól kapott pénzből, szeretnénk egy parkolórendszert kialakítani” – zárta rövidre Dobai Tibor.


Bárány János

Top