Jók a komáromi alapiskolák

Nyitra megyében a legjobbak között vannak a komáromi alapiskolák. Négy tanintézmény is a legjobb tíz között végzett azon ranglistán, melyet a nyitrai járási hivatal iskolaügyi osztálya állít össze minden évben a tanulmányi versenyeken elért eredmények alapján.

munka_utcai_aiTanévnyitó a Munka Utcai Alapiskolában

Nyitra megye csaknem 250 teljes szervezettségű (tehát 9 évfolyamos) alapiskoláját, illetve nyolcosztályos gimnáziumát rangsorolták a tavalyi tanév hivatalos tanulmányi versenyein elért eredmények alapján.

A TOP 10-be verekedte be magát az 5. helyen szereplő J.A.Komenský Alapiskola, a 6. helyen a Munka Utcai Alapiskola, 9. helyen nyolcosztályos gimnáziumként a Selye Gimnázium, 10. helyen pedig a Rozmaring Utcai Alapiskola. A rangsort böngészve elmondható, a járás iskolái egyértelműen a jobbak között vannak a megyében. A megyei lista dobogóján egyébként két lévai és egy érsekújvári alapiskola végzett.

iskolak taáblázat(Kattintással nagyítható!)

Károlyi Szikonya Judit, a Munka Utcai Alapiskola igazgatója hangsúlyozta, Nyitra megyében a legeredményesebb magyar tannyelvű általános iskolaként szerepelnek e ranglistán. „A Komáromi járásban pedig két pont híján a legjobb iskola lettünk a versenyeredmények tükrében: 237 pontunkkal az ezüstösen csillogó 2. helyezést értük el. A 2016/17-es tanév tanulóink sportteljesítményét illetően külön meglepetést hozott, hiszen a sportversenyekben elért összpontszámunk alapján iskolánk – a szentpéteri szlovák alapiskolával osztozva – a dobogó 1. helyén áll a járásban” – nyilatkozta lapunknak, rámutatva arra is, hogy a magyar iskolák némileg hátrányban vannak a szlovákokkal szemben az értékelés során, hiszen több olyan nívós versenyen vesznek részt, ahol hiába érnek el kiváló döntős helyezéseket, ezeket a versenyeket és az itt elért eredményeket a hivatal nem veszi figyelembe.

A ranglistán elért helyezésre kihat az is, hogy egy-egy iskola milyen létszámú. A nagyobb iskolák is előnyben vannak a kisebbekkel szemben, hiszen több tanuló esetén nagyobb a merítési lehetőség, több a jó képességű diák, többen indulhatnak az egyes tantárgyi versenyeken, ezzel növelve az esélyét a jó eredmény elérésének.

A nem teljes szervezettségű alapiskolákat – kisiskolák, ahol csak alsó tagozatos (1-4. évfolyam) oktatás zajlik – is értékelték. A Komáromi járásból a dunaradványi Magyar Tannyelvű Alapiskola bizonyult a legjobbnak, 62 kisiskola közül a 9-13. helyet szerezve meg.

A Nyitra megyében működő 12 nyolcosztályos gimnáziumot is rangsorolták: ebben a kategóriában nagy fölénnyel, 206 ponttal lett első a komáromi Selye János Gimnázium, miközben ezzel az eredménnyel – mint táblázatunkból is látható – az alapiskolák rangsorában is a TOP 10-ben végzett. A Šulek Gimnázium 40 ponttal a 10. lett a nyolcosztályos gimnáziumok listáján. Mint arról korábban beszámoltunk, a hagyományos gimnáziumok versenyében a komáromi magyar gimi az első helyet szerezte meg a megyében.

(csá)

Top