Jobb együttműködés a kórház és a mentőszolgálat között

Jobban összehangolja tevékenységét az agyvérzéses betegekről való gondoskodás terén a komáromi kórház és a régió mentőszolgálata. Gyakorlatilag megfeleződött az az idő, amíg egy agyi érkatasztrófát szenvedett beteg a kellő kezelésben részesül. 

mento

A kórházat működtető Forlife és a régiónkban tevékenykedő ZaMED mentőszolgálat december elején új együttműködési rendszerről állapodott meg, melynek értelmében hatékonyabban tudják kezelni az agyi érkatasztrófa jeleit mutató betegeket. Céljuk, hogy minél kevesebb időveszteséggel tudják a megfelelő kezelésben részesíteni pácienseket.

A gyakorlatban mindez úgy működik, hogy amennyiben a kiérkező mentősök a helyszíni vizsgálat során az agyi érkatasztrófa jeleit fedezik fel, haladéktalanul kapcsolatba lépnek a kórház ideggyógyászatának ügyeletes orvosával, s részletesen leírják a beteg állapotát, a tüneteket, s tájékoztatják a kórházba érkezésük várható időpontjáról. A mentősök egyenesen a kórház CT- helyiségébe viszik a pácienst, ahol konzultálnak a szakorvosokkal és megtörténik a CT-vizsgálat. Ha szükséges, ezután a mentősök haladéktalanul az ideggyógyaszatra viszik a beteget, ahol az orvos telefonos utasításai nyomán már felkészülve, előkészített gyógyszerrel várják.

„Tudjuk, hogy az agyi érkatasztrófák esetében az időtényező kritikus szerepet játszik, ezért örülünk annak, hogy a mentőszolgálattal való együttműködésünk hatékonyabbá és gyorsabbá teszi a betegfelvételt. Üdvözöljük a közös munkát, s reméljük, mindez jelentős pluszt jelent betegeinknek“ – mondta Dudás Viktor kórházigazgató.

A beteg érkezése és a gyógyszer beadása közötti idő jelentősen lerövidült a mentősök és a kórház közti együttműködésnek köszönhetően, jelenleg 20-30 percet vesz igénybe. Összehasonlításképpen: a korábbi statisztikák 60 perces időintervallumról szóltak. Ez az idő akár a normális és a rokkant élet közti különbséget is jelentheti.

Matej Polák, a mentőszolgálat igazgatója rámutatott, ugyanazzal a személyzettel, ugyanazokkal a berendezésekkel és költségekkel összehasonlíthatatlanul jobb eredményeket érnek el az új rendszerrel. December 13-án például három agyvérzéses beteg életét is sikerült megmenteni, s ma mindhárman teljes életet élhetnek a gyors beavatkozásnak köszönhetően.

(cs)

Top