Jelentősen nőtt a munkanélküliség a járvány kitörése óta

Régió. Meglátszik a koronavírus-járvány, illetve az ennek nyomán bevezetett intézkedések hatása a munkanélküliségi ráta alakulásán. Egy év alatt csaknem 3 százalékkal nőtt az állástalanok aránya a Komáromi járásban. Országosan is hasonló a tendencia.

Tavaly márciusban érte el régiónkat a járvány, a hónap közepén vezettek be olyan különböző korlátozásokat, melyek a munkahelyek zömére, a cégek működésére negatív hatással voltak. Nem meglepő hát, hogy az azóta eltelt egy év alatt országosan 2,79 százalékkal, a Komáromi járásban 2,92 százalékkal nőtt az állástalanok aránya. A munkaügyi hivatal adataiból kiderül, idén január óta is enyhén emelkedett a munkanélküliségi ráta mind országosan, mind régiónkban.

Március végén 7,88 százalékos volt a munkanélküliek aránya a Komáromi járásban, országosan pedig 7,98 százalék, vagyis régiónkban egy hajszállal jobb a helyzet, mint az országos átlag. Az áprilisi adatokat egyelőre nem összesítették.

A hivatal jelenleg 4448 álláskeresőt tart nyilván a Komáromi járásban, akik közül 3988-an azonnal képesek munkába állni – a munkanélküliségi rátát az utóbbi adatból számolják ki. Eközben 714 szabad állásról van tudomása a hivatalnak, legfőképpen összeszerelő munkásokat, gyári operátorokat keresnek (itt többnyire semmilyen végzettséget nem követelnek a munkáltatók, illetve legfeljebb az alapiskola befejezését). Ugyancsak jellemző, hogy szakácsokat, pincéreket és felszolgálókat keresnek – utóbbi összefügg azzal, hogy néhány hete megnyithattak a vendéglők teraszai.

Munkanélküliség egy éve és most:

Állásinterjúk a jövő héten

Ida Janíková, a komáromi munkaügyi, szociális és családügyi hivatal munkatársa lapunkkal közölte, május 25-én és május 26-án is állásinterjúkat szerveznek a hivatal Megye utca 15. szám alatti épületében. Tekintettel a járványügyi intézkedésekre, az érdeklődőknek előzetesen jelentkezniük kell a 035/2444 304-es telefonszámon, esetlegesen az ida.janikova@upsvr.gov.sk email címen.

A Humánia Hrs Group egészségügyi eszközöket gyártó tatabányai üzemébe keres operátorokat, elsősorban nőket. Feltétel az alapiskolai végzettség, a magyar nyelv ismerete, a pontosság. A munkavállalók buszos utaztatását biztosítják Észak-Komáromból, Csicsóról és Füssről, más településeken élő dolgozóknál ingyenes szállást biztosítanak. Három műszakos munkavégzés, a hétvégék szabadok. Tekintettel arra, hogy egészségügyi eszközök gyártása folyik az üzemben, tilos a műköröm és az ékszer viselete, valamint az egész gyár területén tilos a dohányzás. Bérezés: nettó 188 ezer forint + egyéb juttatások.

A nyergesújfalui Zoltek Zrt. is toboroz a komáromi munkaügyi hivatal közreműködésével, mégpedig gépkezelő-operátor, villanyszerelő, elektronikai műszerész és mechanikai karbantartó munkakörökbe. A munkáltató biztosítja a dolgozók munkahelyre szállítását Észak-Komáromból, Bátorkesziről, Dunamocsról, Búcsról és Karváról.

A Rossi Biofuel bioüzemanyagokat gyártó társaság dél-komáromi üzemébe keres munkaerőt – gyártási operátort, logisztikai operátort, laboratóriumi asszisztenst.

Ugyancsak dél-komáromi munkahelyre toboroz brigádosokat a Best Melon Kft., dinnye és más gyümölcsök eladására, a május 20-tól augusztus 20-ig terjedő időszakra. Komáromból és a közeli településekről biztosítják a brigádosok utaztatását.

(cs)

Top