Játékos öko-nap a Béke utcai óvodában

KOMÁROM. Hol él a lepke? Mit eszik a béka? Miért nem fázik a jegesmedve? Ezekre a kérdésekre is válaszoltak a Béke utcai ovisok a múlt kedden rendezett ökológiai napjukon. Aki nem hernyót készített krepp-papírból, a varjú, a kakas, a harkály, a kakukk és a bagoly hangjával ismerkedhetett, vagy éppen mikroszkóp alatt vizsgált egy méhecskét.

Ovi-14

Záhumenská Danka igazgatónő elmondta, ez az óvodai öko-játékok negyedik évfolyama, amely során játékos formában figyelhetik meg a gyermekek a természetet. „Az a célunk, hogy minél több információt, élményt, tudást szerezzenek saját tapasztalatok alapján” – tájékoztatott.

Az akciót, amelyen megjelent Szénássy Tímea, a városi képviselő-testület kulturális és oktatásügyi bizottságának elnöke, először szervezték a Rozmaring utcai alapiskolával együttműködve. „Az óvoda szólított meg bennünket, és mi örömmel jöttünk” – tudatta Tóth Marek biológia-kémia szakos pedagógus. – „Iskolánkban minden márciusban tudomány és technika hetet tartunk, támogatjuk a természettudományi tantárgyakat, iskolai projektjeink egyike az, hogy az idősebb tanulók taníthatják a fiatalabbakat” – sorolta a fiatal pedagógus.

Ezt valósították meg most az óvoda öko-napján. Elhozták mintegy húsz hetedik osztályos tanulójukat, akik tizenegy állomáshelyen várták tudományos érdekességekkel a maci, a méhecske, a béka és a madár csoportokba járó kíváncsi apróságokat. A Rozmaring utcai alapiskola tanulói e négy állattal kapcsolatos ötletes feladatokat állítottak össze, és irányították is az óvodásokat.

„Nagyon melegem volt már a suli kabalafigurájának jelmezében, ezért egy kicsit hűsölök” – vallotta be Nagy Ádám tanuló az egyik árnyékot adó tujafa alatt. Iskolatársai boldogan mutatták, miket találtak ki az óvodások részére a pipettával való méhecskegyűjtéstől kezdve, a zsírral bekent vadkacsák képein keresztül a gyümölcsillat-felismerő maciig. A játékos feladványok előtt pedig apró mesét mutattak be a béka csoport tagjai arról, hogyan születik a szivárvány.

Záhumenská Danka igazgatónő végül megköszönte Szilasiová Danica óvónőnek és Szabóová Silvia biológia szakos tanítónőnek, a Rozmaring utcai alapiskola igazgatóhelyettesének az öko-nap létrehozásában nyújtott segítséget.

Kép és szöveg: (báj)

Top