Járdák és az óvoda is megújulhat idén

ÍMELY. A Nyitra és a Zsitva folyók között fekvő 2054 lakosú község az utóbbi tíz évben óriási változásokon ment keresztül. A település arculatát megváltoztatták az új és felújított épületek, az átalakított közterületek. A Blaskovics József tér újonnan parkosított része a kultúrház és a községi hivatal mögött található. A park a gyermekek részére játszótérként is szolgál. Mögötte rendezett területen szervezik az ünnepségeket és piacokat. A tér záró épületét szintén felújították (tűzoltószertár, nyilvános illemhely, vendéglő), amely előtt felállították a szabadtéri színpadot.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tyukos Ferenc, Ímely polgármestere

Látogatásunk alkalmával a község polgármestere, Tyukos Ferenc elsőként az elmúlt évben elvégzett munkákról tájékoztatta hetilapunkat. „Az elmúlt év egyik legkiemelkedőbb programja volt az Ímelyi Napok keretében átadott ökoudvar és komposztáló. Három sikertelen próbálkozás után negyedszerre lett sikeres a projekt, majd megkezdődhetett a községi hulladékudvar és komposztáló építése, amelynek értéke 818 ezer euró, ebből 40 ezer a saját költség. A labdarúgó pályán 150 ezer euróból felújítottuk a szociális helyiségeket, 200 ezer euróból pedig a közvilágítást. A szabadtéri színpad fölé tetőszerkezetet építettünk, és megkezdtük az óvoda udvarának bővítését szolgáló földterület rendezését. Az udvar bővítése után tanösvényt szeretnénk kialakítani az udvarban. A Nap és az Erdész utca közötti útra betontörmeléket és homokot hordtunk, és a közeljövőben aszfalttal lesz beborítva ez az útszakasz is. Tavasszal befejeződik a gázvezeték felújításának III. szakasza. Felújítottuk a kultúrház konyháját, ételkiadóját és a nagytermét. Ugyanígy felújításra került az alapiskola konyhája. Új talajt, székeket és asztalt vásároltunk és felújítottuk az ételkiadót is 14 ezer euró értékben. A posta és szolgáltatási ház tetőszerkezetét is lecseréltük 26 ezer euró értékben” – mondta Tyukos Ferenc.

ovi

A község polgármestere az idei terveket ismertetve, elmondta: „Szeretnénk az óvodát felújítani 275 ezer euró értékben, ugyancsak szeretnénk lecserélni a tornaterem tetőszerkezetét 146 ezer euróból, 10 % önrész mellett. Huszonkét ezer eurós támogatásból kamerarendszert kap a falu. Nyolc térfigyelő kamera lesz kiépítve. A gyalogosok biztonsága növelése céljából 3,8 km hosszúságban felújítjuk a járdákat, új gyalogátjárókkal, megvilágítással és festéssel. A Hideg oldalon lévő utcát is szeretnénk leaszfaltozni, mivel ez a legrosszabb út a községben.

A stabil, kiegyensúlyozott költségvetésnek köszönhetően megfelelő forrás áll a község rendelkezésére gazdaságfejlesztésre, sportra, kulturális célokra és a szociális ágazat működtetésére is.

Községünk ebben az évben ünnepli első írásos említésének 705. évfordulóját. Ennek emlékére a helyi társadalmi-kulturális szervezetek a községi hivatal támogatásával a falu hagyományainak megőrzését célzó rendezvényeket szerveznek. A jól bevált eseményeket szeretnénk ebben az évben is megrendezni, kibővítve az „Egyedülállóak találkozójával”. A falu vezetésének célja, hogy a polgároknak Ímely ne csak lakóhelye, hanem igazi otthona legyen” – zárta tájékoztatását a falu első embere.

(miriák)

Top