Itt az iskolai beiratkozások ideje

Országszerte megkezdődtek az alapiskolai beiratkozások. Összegyűjtöttük, hogy a Komáromi járás iskoláiban pontosan mikor kerül sor az elsősök beíratására, de megtudhatja azt is, mit kell magunkkal vinnünk és miért érdemes magyar iskolába íratni a kisgyermekeket!

Az új oktatási rendelet értelmében, melyet még tavaly júniusban fogadott el a parlament, az idei évben nem januárban, hanem csak április elsejétől kezdődött meg az első osztályosok beiratkozása. Az egyes alapiskolák ezúttal is a fenntartóikkal együtt döntötték el, hogy pontosan mikor kerítenek sort rá – néhány iskolában erre nemcsak munkanapon, hanem akár szombaton is lehetőség van. A kijelölt időpontban azokat a tankötelessé váló gyermekeket fogadják, akik idén szeptember 1-ig betöltik 6. életévüket. A beiratkozásnál szükség van a szülő személyi igazolványára és a gyermek születési bizonyítványára, néhány iskola pedig az egészségbiztosítási kártyát is igényli. A papírmunkán kívül a pedagógusok a kicsikkel az iskolaérettségüket felmérő teszteket végeztethetnek. Az iskolakezdés egyik feltétele, hogy a nebuló beszéde megfelelően fejlett legyen, a hangokat tisztán ejtse és összefüggően mondja el gondolatait. A tanuláshoz szükséges az is, hogy képes legyen legalább 10-15 percig egy dologra összpontosítani. A szakemberek arra figyelmeztetnek, nem jó a gyermeket túléretten óvodában tartani, mert nem elégül ki a kíváncsisága, viszont ha még nem iskolaérett, a későbbiekben még jobban lemaradhat, és nem tud majd megküzdeni a kihívásokkal. Ezért ha úgy látják a pedagógusok és a gyermekpszichológus is, hogy a gyermek még nem áll készen az iskolára, a szülőnek a tanév halasztását javasolják.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

A beiratkozási ünnepségek előtt, a beiratkozási időszakot megelőzően jónéhány iskola különböző foglalkozásokat és nyitott napokat is tartott, amelyeken a leendő elsősök betekintést nyerhettek a tanórák menetébe, a szülők pedig bepillanthattak az intézmény hétköznapjaiba, személyesen tehették fel kérdéseiket a pedagógusoknak. Járásunk iskolái az internet nyújtotta lehetőségeket is igyekeztek kihasználni, az intézmények egy része a weboldalán, illetve a közösségi oldalán is tájékoztatott a beiratkozással és a nyílt napokkal kapcsolatban.

Layout 1

Miért magyar iskolába?

Az iskolaválasztás nem egyszerű a szülők számára, vannak, akik a távolságot, mások az iskola színvonalát, az általa kínált különböző lehetőségeket veszik elsősorban figyelembe. A tanárok és különböző civil szervezetek azonban évről évre felhívják a szülők figyelmét, hogy a gyermek szellemi fejlődéséhez születésétől fogva mennyire fontos az anyanyelv, a domináns nyelv biztonsága. Gyermeküket sokan a vélt karrier reményében a többségi iskolába íratnák, pedig ezzel komoly nehézségeket okozhatnak a csemetének. A magyar gyermekek a fogalmakat nem ismerve, a szlovák iskolákban gyengébb eredményeket érhetnek el, hiszen a tanórákon előbb a szlovák nyelv nehézségeivel kell megbirkózniuk, és csak azután tudnak koncentrálni az adott feladatra. Sokan attól tartanak, magyar iskolában gyermekük nem tanul meg elégségesen szlovákul, pedig azt eddig is magas óraszámban oktatták, és akár már az új tanévben célt érhet az az egyre erősödő kezdeményezés, mely szerint a magyar iskolákban az idegen nyelv módszereivel tanítják a gyermekeket szlovák nyelvre – ez a kormányprogramba is bekerülhet. (Olvassa el Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége elnökének írását a beiratkozások kapcsán!)

Az anyanyelvi oktatás fontosságára idén is több szervezet igyekezett felhívni a figyelmet. A Via Nova ICS 2016-ban is Beiratkozási Körutat szervezett, melynek során a személyes meggyőzésre helyezték a hangsúlyt. A Szlovákiai Magyarok Kerekasztala a magyar nyelvű oktatást népszerűsítő kampányt indított, melynek keretében egy kisfilmet is készítettek, a Rákóczi Szövetség pedig ugyancsak meghirdette hagyományos pályázatát, amelynek köszönhetően a magyar iskolát választó gyermekek ösztöndíjban részesülnek. A pályázati adatlapot a beiratkozáskor tölthetik ki a szülők.

Layout 1

A járásban egy intézményben, a Lakszakállasi Alapiskolában már lezajlott az elsősök beíratása múlt szombaton, a többiben azonban még várat magára. A tavalyihoz hasonlóan, a komáromi alapiskolák mindegyikében idén is egyazon időpontban – április 7-8. között – vihetik majd beíratni gyermekeiket a szülők. Gútán is azonos időpontot határoztak meg az iskolák: április 14-től 16-ig várják majd a szülőket és a csemetéiket – tájékoztatott Takács Imre, a Gútai Közös Tanügyi Hivatal vezetője. Ógyallán pedig április 7-8 között zajlanak a beíratások a magyar és a szlovák tannyelvű iskolában is – mondta el kérdésünkre Kocskovics Gabriella, az ógyallai tanügyi hivatal vezetője. Táblázatunkban nemcsak városaink alapiskoláinak pontos beíratási időpontjait, hanem községeink magyar iskoláiét is megtalálja.

Sztankó Annamária

(Cikkünk a Delta április 4-i számában jelent meg. Néhány községi iskolában már hétfőn, illetve pénteken lezajlott a beiratkozás.)

Top