Újabb lépés a volt Poliklinika megmentése felé

Lezárult a vonatkozó közbeszerzés, így még az idén elkészülhetnek a volt Poliklinika épületének felújítását célzó részletes tervek, aminek nyomán az építési engedély is kiadható. Úgy tűnik, ezúttal eredménye is lesz a belvárosi épület megmentését célzó igyekezetnek. Elsőként a tetőzetet újítaná fel a város, hogy megakadályozzák a további állagromlást.

A Klapka téren álló patinás épület Ney Béla budapesti építész tervei szerint készült 1884-ben. Előbb az Első Komáromi Takarékpénztárnak adott otthont, de volt bérház is – ma a komáromiak volt Poliklinikaként ismerik.

Az épület 2011 végén telekcserével került Komárom városához, az addigi tulajdonos Nyitra Megyei Önkormányzatnak 797 ezer euró értékben adott át városi telkeket Komárom – főként olyanokat, amelyeken egyébként is megyei tulajdonú épület állt. Azóta azonban 9 év telt el, és nem sikerült érdemi előrelépést elérni az épület hasznosításával, illetve felújításával kapcsolatban. Többször kínálták eladásra, ám vagy semmilyen ajánlat nem érkezett, vagy nagyon alacsony árat kínált az érdeklődő. A tetőt néhány alkalommal foltozták, a belső csatornarendszer eltömítődése miatt néhány belső rész beszakadt. Az előző választási ciklusban voltak magyarországi támogatás merítésére irányuló tárgyalások is, látható eredmény nélkül.

Még idén elkészülhetnek a tervek

Keszegh Béla polgármester egy éve leszögezte, a város meg fogja menteni a patinás épületet, ha nincs más megoldás, saját pénzt is fordít erre a célra. Tavaly szeptemberben a képviselő-testület is jóváhagyta, hogy a város elkészíttesse a tervdokumentációt, ami alapján aztán kiadható az építési engedély, ami feltétele a felújítás megkezdésének, egyúttal – a legtöbb esetben – egy pályázat beadásának is.

Nyár elején lezárult a közbeszerzés, összesen heten tettek ajánlatot a tervdokumentáció elkészítésére. Végül a komáromi AKVADRÁT Kft. lett a nyertes, amely a kritériumok alapján a legkedvezőbb ajánlatot nyújtotta be. Csémy Olivér és Csémy Krisztián építészek vállalata 133 ezer euróért (áfával) vállalta, hogy elkészíti a volt Poliklinika felújítását célzó tanulmányt, majd a projektdokumentációt és a kivitelezés költségvetését is. Mindezt még az idén – a pontos határidő az építési engedélyeztetés folyamatának megkezdésétől is függ. Az önkormányzat előzőleg 162 ezer eurót különített el a dokumentumok elkészítésére, illetve az előkészületekre.

A tetőzet felújítása az első

A polgármester szerint a legfontosabb a tetőzet teljes felújítása, hiszen a beázások megszüntetésével lehet elérni, hogy tovább ne romoljon az épület állaga. Ezért a város ezt szeretné a lehető leghamarabb, a jövő év folyamán megvalósítani, ha másként nem megy, akár saját forrásból, vagy hitelből is – mondta el kérdésünkre Keszegh Béla, hozzáfűzve, a tetőzet után a külső homlokzat felújítását szorgalmazzák majd, hogy az épület ne rombolja, hanem szépítse a városképet. Elsősorban külső forrást, pályázati támogatást igyekszik szerezni a város. „Ennek érdekében aktív tárgyalásokat folytatunk“ – jelentette ki a polgármester, hozzátéve, az épület teljes rekonstrukciója a legfrissebb becslések szerint – tekintettel az építőanyagok drágulására – 7 millió eurót is felemészthet.

A polgármester megemlítette, nemcsak az épület állagának romlása miatt kell igyekezni a felújítással, hanem azért is, mert a nyitrai műemlékvédelmi hivatal már megindította a volt Poliklinika műemlékké nyilvánításának folyamatát, ami általában néhány évig tart. Ha az épületet még azelőtt minősítik műemlékké, hogy a felújítás befejeződne, akkor az épület belterét nem lehet majd módosítani, átépíteni. Ez egyrészt azt jelentené, hogy a felújítás jelentősen drágább lenne, hiszen a teljes belső teret az eredeti állapotba kellene visszaállítani, eredeti alapanyagok felhasználásával. Másrészt előnytelen lenne, mert az eredeti belső struktúra nem korszerű, erősen korlátozza a termek és helyiségek kihasználhatóságát, nem lehetne például válaszfalakat áthelyezni, vagy éppen liftet beépíteni. Mikor többször is eladásra kínálták az épületet, a magánberuházók nem tolongtak, aminek egyik oka pont az volt, hogy sok a holt tér az épületben.

Az épület külsejét azonban mindenképpen az eredeti állapotnak megfelelően kell rekonstruálni, miután műemlékvédelmi zónában, a belvárosban található. A műemlékké nyilvánítást egyébként maguk a műemlékvédők is inkább a felújítás utánra javasolják, így kívülről megmaradna a patinás épület régi arculata, ami illeszkedik a városképbe, a belső tér viszont korszerűbb lehetne, ami gazdaságosabbá tenné a működést.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Zöldet kapott a volt Poliklinika felújítása
Meg fogjuk menteni a Poliklinikát!

Top