Írisz – szociális ruhabolt és közösségi tér

Nyár eleje óta működteti Írisz szociális ruhaboltját a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Diakóniai Központja Komáromban, a Jókai utca 34. sz. alatt, a lelkészi hivatal udvarában; az ünnepélyes megnyitót múlt csütörtökön tartották.

„Célunk, hogy a szociálisan nehéz helyzetben lévő, rászoruló egyéneknek, családoknak segítséget nyújtsunk – mondta Bachorec Beáta, a Diakóniai Központ munkatársa. – Királyhelmecen már nyitott ilyen boltot a Diakóniai Központ, az ő jó példájuk is inspirált bennünket. Ott élelmiszerbankként is működik a bolt, nálunk egyelőre mindenekelőtt ruhaneműt, lábbelit, a tanévkezdéshez szükséges tanszereket, táskákat, babaholmikat, kocsikat, játékokat várunk. Együttműködünk a városi hivatal szociális osztályával és a járási munkahivatal gyámügyi osztályával, így van rálátásunk arra, kik is tartoznak a rászorulók körébe.”

A segítséget kérők egy regisztrációs kártyát kapnak, amelyen vezetik a havonta ingyenesen elvihető termékeket. Aki ezen felül szeretne elvinni valamit, az jelképes áron vásárolhatja meg azt. „Gyülekezeti szeretetszolgálatként működünk, így természetesen nem utasítjuk el azokat sem, akik nem tudják igazolni szociális rászorultságukat, de aki teheti, hozza el magával az ilyen igazolását – kéri Somogyi Zsuzsanna, a Diakóniai Központ másik munkatársa. – Nemcsak komáromiakat, hanem a régióból érkezőket is szívesen látjuk, felekezeti hovatartozástól függetlenül.”

Haris Szilárd diakóniai lelkész a megnyitón arról beszélt, hogy az Írisz szociális ruhabolt nem egyszerű üzlet, inkább közösségi tér, ahol a ruha mellé bátorítást és vigasztalást is tudnak adni. Nem véletlen a névválasztás sem, egyrészt virágnevet akartak adni – a királyhelmeci boltjuk neve Liliom –, másrészt az Írisz jelentése szivárvány, amely az Isten és ember közti szövetséget jelképezi. „Ahhoz, hogy jól működjön a bolt, jólelkű adományozókra van szükség. A rászorulók megtanítanak bennünket arra, hogy hálásnak kell lennünk azért, amink van” – szólt az egybegyűltekhez. A ruhaboltot abban a teremben rendezték be, ahol korábban a gyülekezet lepramissziója tevékenykedett. Fazekas László emeritus püspök megjegyezte, örvendetes, hogy a néhány évig üresen álló épületrészben ismét olyan szolgálat kapott helyet, amely a rászorulókat segíti.

A Írisz hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 15 óra között tart nyitva.

Komáromban 2019 óta már van egy szociális bolt, a Kertész utcában, amelyet a Slunce Családi Centrum működtet.

(vkm)

Top