Illegális olajbiznisz

Több mint 86 ezer liter ásványolajat foglaltak le a vámosok. Az érintett cégek – köztük egy komáromi is – nem tudták igazolni, honnan származik az üzemanyagként hasznosítható olaj, ahogy azt sem,hogy befizették volna a 16 500 euróra rúgó jövedéki adót.

A vámosok egy ellenőrzés során bukkantak rá arra a két olajszállító kamionra, melyek több mint 56 ezer liter ásványolajat szállítottak, miközben a sofőrök, majd később az érintett cégek sem tudták bemutatni a szükséges iratokat a szállítmánnyal kapcsolatban. Később egy nyitrai telephely föld alatti tartályában is találtak további 30 ezer liter ásványolajat.

A telephelyet egy komáromi kereskedelmi társaság bérelte – közölte Stanislav Pacher, a nyitrai vámhivatal szóvivője. A laborvizsgálatok kimutatták, olyan ásványolajról van szó, amely gépkocsik üzemanyagaként használható. A vámhivatal felszólította a komáromi céget, hogy igazolja, honnan származik az üzemanyag, illetve mutassa be, hogy befizették a jövedéki adót. Mivel ezt a törvényes határidőig a cég nem tette meg, a vámhivatal megsemmisítette a telephelyen tárolt olajat.

Ilyen szabálysértések miatt az adó 50 százalékának megfelelő összegű bírság szabható ki, a büntetés alsó határa 1 659 euró.

(d)

Top