Ikonikus művészeink Keleti Éva szemével

A komáromi Platz Galériában nyílt meg január 6-án Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművész Szubjektív című vándorkiállítása, melyen Falusi Mariann énekes közreműködött.

A város szívében lévő galériának már az ajtaján a magyar fotótörténet egyik legjelentősebb alakjaként számontartott alkotó „üzenete” fogadja az érdeklődőket: „Eltelt egy év, és ahogy azt tavaly ilyenkor megígértem egy teljesen új kiállítással jelentkezem. Sok minden történt ezalatt az egy év alatt, de büszkén itt vagyok, és itt vannak a képek is. Közel hetven fotó, több mint negyven személy. Azt gondolom, nem lehet okom panaszra. Miért Szubjektív lett a kiállítás címe? Két okból is. Régóta él bennem, hogy megvalósítsam: úgy fotózom le a szereplőimet, ahogy én látom őket, amit én gondolok róluk. Most jött el az ideje, hogy megvalósítsam ezt az álmom, talán most lettem elég bátor ahhoz, hogy megtegyem…”

A kiállítótérbe lépve, ami a maga visszafogott polgári eleganciájával egyfajta nyugalmat sugároz, és úgy fogadja be a kiállított alkotásokat, legyenek azok festmények vagy fotográfiák, hogy közben kiemeli azok művészi mondanivalóját, teremről-teremre ismert, legendás művészek portréival ismerkedhetünk. A magyar színház- és zeneművészet élő legendáinak fotói közt felfedezhetjük Dragomán György és Szabó T. Anna író-házaspár közös fotóját, melynek koncepciójában ott van az egész közös történetük. Beszédes képek, de korántsem fecsegők. Béres Ilona, Kern András, Eperjes Károly, Rost Andrea, Presser Gábor, Kulka János, Molnár Piroska, Falusi Mariann, Pokorny Lia képei könnyen megszólítják az embert, de csak akkor kezdenek el neki mesélni, ha elég figyelmes, ha észreveszi a megtervezett időben a megtervezhetetlen pillanatot. Mesélnek élethelyzetekről, hiányokról, sikerekről, kudarcokról. Teszik mindezt úgy, hogy közben nem kész válaszokat adnak, hanem pusztán támpontot nyújtanak. Több kép alatt a nemzetközileg elismert színházi fotográfus – aki művészetével és egyedi látásmódjával iskolát teremtett – rövid „szösszenetei” olvashatók, melyekből többet megtudhatunk a fotó keletkezésének körülményeiről.

Különleges érzés, hogy nyugodtan, ráérősen fejthetjük meg miként látja és milyennek szeretné láttatni a kilencvenkét évesen is aktív Keleti Éva az általa megszólított és jól ismert negyven művészt, és nem kell hosszasan sorban állnunk a bejutás reményében, mint a fotográfus 2019-es műcsarnokbeli életműkiállításán.

A tárlatot február 2-ig lehet megtekinteni a komáromi Platz Galériában.

JN.

Top