Ijesztő gyermekbetegség

Magas láz, levertség és hólyagok a kezeken, lábakon és a szájban. Ilyen tünetekkel ütötte fel a fejét egy nem túl gyakori betegség régiónkban, mely főként a kisebb gyerekek körében terjed. A vírusos megbetegedés némi riadalmat keltett a szülők körében, de nincs ok a pánikra. 

kéz láb száj betegség én hétfő

Több komáromi gyerekorvos is megerősítette, az elmúlt napokban felütötte a fejét régiónkban az ún. kéz-láb-száj betegség, több tucat esetet regisztráltak már. Coxsackie-vírusok okozzák, amelyek cseppfertőzéssel terjednek, és elsősorban óvodáskorú, illetve 10 éven aluli gyerekeket fertőznek meg. Terjedése gyakori kézmosással, fokozott higiéniával akadályozható meg.

A betegség általában hirtelen fellépő, akár 39 fok feletti lázzal, torok- és fejfájással, levertséggel kezdődik. Két napon belül megjelennek a jellegzetes bőrtünetek is: apró, kerek, folyadékkal telt, vörös udvarral körülvett hólyagok a tenyéren, a kéz- és lábfejen, illetve – ez a legkellemetlenebb és a legfájdalmasabb – a szájüregben is.

A tünetek jelentkezése esetén természetesen orvoshoz kell fordulni, de a szülőknek nem kell megijedniük. Bár egy kevésbé ismert betegségről van szó, melyre nincs speciális kezelés, illetve védőoltás sem, a gyerekeken viszonylag gyorsan átmegy, 5-6 napon belül teljesen meggyógyulnak.

(cs)

Top