Így nyaralnak ők

Bandor Éva Jászai Mari-díjas színésznő Karlovy Varyban csodálkozott rá, milyen hatalmas a nemzetközi filmfesztivál. Olasz István színész Martoson állt a DJ pult mögé, azután Királyhelmec mellett Vékén élvezte a csöndet. Rák Viki színésznő szeptemberben készül Toszkánába, Z. Németh István költő, író két nyári irodalmi tábor emlékeit őrzi, miközben új köteteit írja. A Deltának többet is elárultak az idei nyarukról.

Bandor Éva: „Aktív nyaram van”

Karlovy Varyban töltöttBandor Éva négy napot és három éjszakát. Először vett részt a nemzetközi filmfesztiválon, de már többször járt a városban, rokonaik élnek a környéken. „Van a városnak egy sajátos bája, de a filmfesztivál idejére szinte a felismerhetetlenségig megváltozik” – tudatta Bandor Éva, a Komáromi Jókai Színház színésznője. „A Tanítónő című filmnek volt ott a bemutatója és a főprogramban is versenyzett. Az egyik főszereplő gyermek anyukáját alakítom, akit a tanítónő terrorizál. Azután Olaszországban voltunk a nyáron, Apuliában, Bari környékén, lementünk egészen a csizma aljáig. Útba ejtettük Lecce barokk várost is, melyet a Dél Firenzéjének neveznek. Gyönyörű élmény volt, majd lejjebb megnéztünk még egy-két várost. Csodaszép tengerpartok vannak arrafelé, kristálytiszta, azúrkék a tenger. Egyfolytában úton voltunk a nyáron. Ha nem foglalkozom színházzal, már az is feltölt, ha kezembe veszek egy könyvet, most éppen Borisz Paszternak Zsivago doktor című könyvét, megnézek egy filmet, a gyerekkel vagyok, vagy befőzök egy lecsót, vagy paradicsompürét” – nyilatkozta a színésznő.

Olasz István: Zadar, Martos, Véke

OlaszKirályhelmec mellett, Vékén értük utol a Komáromi Jókai Színház színészét. Mint mondta, nagy ott a nyugalom, azért jó ott lenni, a gyerekek élvezik a nagy családi házat, a környéket, nem unatkoznak. Nincs messze Tokaj, komolyzenei és dzsessz hangversenyek lesznek, azokra is készül feleségével. „Volt a nyárnak egy zajosabb része is. Több helyütt álltam közönség elé, mint DJ Dilemma. A Csináld Magad Fesztiválon, Martoson, majd két alkalommal a Tiszti pavilon udvarán, a Bor- és Fröccsteraszon. Szvrcsek Anita és Kosik Anita ››Aniták dalnásza‹‹ című estje, majd Gájer Bálint koncertje után léptem fel. Öt napot töltöttünk a családdal Horvátországban, Zadarban. Nemcsak a tengerparton időztünk, hanem megnéztük az ottani nevezetességeket is. Igyekszünk mindig más várost felfedezni Horvátországban” – jegyezte meg Olasz István.

Rák Viki: „Velencébe és Toszkánába készülünk”

Vendég, vendéget követett arakviki Kút Café kávéházban, a komáromi Európa Udvarban, fáradhatatlanul játszottak a gyermekek a számukra kialakított térben, miközben anyukáik beszélgettek. „A nyitástól így megy ez” – mutatott körbe Rák Viki színésznő. „Délután négy órakor van az igazi csúcsforgalom. Sokat vagyunk a kávéházban, csak hétvégéken tudtuk beiktatni a strandolást. Felfedeztük a WF Szabadidőparkot Dél-Komáromban. Szeptemberben készülünk Velencébe majd Toszkánába. Vadánál hófehér a tengerpart. Megnézzük majd Quince Terrét, az öt pici, sziklába épített festői falut. Imádom Olaszországot, de gyönyörű emlékeket őrzök a francia Riviéráról is. A nyaralás után vár ránk az idei Kútfeszt és a Leszállás Párizsban című vígjáték, melynek október 8-án lesz a premierje a pozsonyi Agentúra 8 szervezésében. Már az olvasópróbán sokat nevettünk, úgy érzem, jó előadás várható” – mosolygott a színésznő.

Z. Németh István: A hűvös nyarak feltétlen híve

????????????????????????????????????

„Inkább a csendes nyarakat szeretem, amikor nem kell szenvedni a kánikulától” – kezdte Z. Németh István író, költő, pedagógus, majd így folytatta: „Sajnos, a panelház gyorsan felmelegszik, komolyabb irodalmi tervet csak akkor tudok megvalósítani, ha nem kell szenvedni a nagy melegtől. Ugyan falun, de panelből épült sorházban lakunk. Két irodalmi táborban jártam az idén, melyet hagyományosan a Szlovákiai Magyar Írók Társasága szervez Ipolyszakálloson. Augusztus elsejétől harmadikáig zajlott a Text-túra, majd menten utána a Fiatal Írók Tábora következett. A helyszínt, a Méhecske panziót pedig mintha erre találták volna ki! Szép épület, rengeteg szobával, hatalmas terasszal, büfével, medencével, gyönyörű környezetben. Azután voltunk a családdal egy napra Balatonfüreden. Moziba, strandra jártunk a környéken. Írni szeretnék még a nyáron. Több könyvet is elkezdtem, mindig azt folytatom, amelyikhez időm, kedvem, ötletem van” – avatott be az író.

Bárány János

(Cikkünk a Delta augusztus 22-i számában jelent meg.)

Top