Így legyünk sikeresek az online térben!

Nemrégiben egy jelentős, határon átnyúló gazdaságfejlesztő projekt indult régiónkban. A TAPE Novum Danuvium elnevezésű innovációs program irányítója a Pons Danubii európai területi együttműködési csoportosulás (EGTC). Lényege a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, a kis- és közepes vállalkozások támogatása a termékfejlesztésben, illetve a digitalizáció terén – tehát az Ipar 4.0 segítése régiónkban. Két innovációs központot is kialakítanak, Tatán és Komáromban. A tatai már működik is, a komáromi építése, mely a nemzetközi FabLab hálózat része lesz, 2022 szeptemberében nyílhat meg. Az átfogó program több alfejezetre bomlik, melyekbe a Duna magyarországi és szlovákiai oldaláról is bekapcsolódnak partnerek – vállalkozások, intézmények, iskolák. Az egyik partner az észak-komáromi WADO Kft.

A webfejlesztéssel és online marketinggel foglalkozó WADO Kft. 2012-ben kezdte meg működését. „Jelenleg már 8 alkalmazottunk van, köztük grafikusok, programozók, marketinges szakértők. Közülük többen is a Selye János Egyetem korábbi hallgatói. Kifejezett célunk, hogy segítsük a tehetségeket, hogy lehetőséget adjunk az arra érdemeseknek. Partnereink zöme szlovákiai magyar kis- és középvállalkozás, olyanok, akik sikeresek akarnak lenni a digitalizáció terén, az online marketingben. E területeken teljes körű tanácsadást nyújtunk számukra“ – mutatta be a komáromi társaságot Marcinkó Adrián cégvezető.

Az átfogó projekt kapcsán a Pons Danubii kereste meg őket. „A programba kapcsolódva is azt tesszük, amihez értünk. Egyrészt a régióban működő középiskolásoknak és egyetemistáknak nyújtunk majd képzést az online marketing és a webfejlesztés terén, többek között a Selye Egyetem és a komáromi Ipari diákjainak. Gyakorlati tudást adunk át például a Facebookon futó hirdetések, vagy éppen a Google-megjelenések terén, illetve arról, hogy futtassunk fel egy vállalkozást az online térben“ – mondta a WADO Kft. vezetője. De nemcsak diákoknak, hanem kis- és középvállalkozóknak is adnak majd tanácsokat a digitalizációról a projekt keretében, a világhálón futó marketing-kampányok vezetéséről, a korszerű webes felületek használatáról, de az e-kereskedelem és a webshopok működésének alapjairól is. A Covid-járvány egyelőre nehézséget okoz a képzések elindításában, jelen állás szerint jövő tavasszal indulhatnak el. „Most, amikor a koronavírus alaposan összezavarta életünket, különösen fontos, hogy a vállalkozások képesek legyenek jól reagálni a kihívásokra, és előrelépjenek a digitalizációban“ – fűzte hozzá Marcinkó Adrián.

Az átfogó, négy alfejezetet magába foglaló innovációs program teljes költségvetése 2,7 millió euró, ebből több mint 2,5 millió euró az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program (www.skhu.eu) keretében megítélt uniós támogatás. Ezen belül a WADO Kft. fenti képzéseinek megvalósítására csaknem 17 ezer eurót meríthet az Európai Regionális Fejlesztési Alapból.

Jelen cikk tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját.

x

Top