Idén is jelentősek a fagykárok a gyümölcsösökben

Az elmúlt években a március derekát követő heteket szeszélyes időjárási viszonyok jellemezték. Valószínűleg a globális klímaváltozás egyik hatása, hogy a hazai gyümölcsösökben is növekszik a tavaszi fagykárok gyakorisága, kockázata.

Az utóbbi években sajnos szinte menetrendszerűen fordulnak elő ilyenkor durva lehűlések, amelyek a gyümölcsfajok közül legnagyobb mértékben a korai virágzásúakat károsítják. A 2020-ban országosan komoly károkat okozott tavaszi időjárási helyzet idén megismétlődni látszik.

„Idén a március 20. körül érkezett mínuszok a virágzásra készülő, pirosbimbós fázisban érték a kajszibarack fákat, és már ekkor károsodtak a virágszervek. Az április 4-től egy hétig Európa középső részére, a Kárpát-medencére is rátelepedő sarkvidéki, hideg légtömeg még érzékenyebb fenológiai fázisban érte az ültetvényeket. A kajszibarack- és őszibarack-ültetvények voltak ekkor a legérzékenyebbek, a virágzás vége, a sziromhullás, illetve a sziromhullás utáni állapotban. A hajnali lehűlések nagyon sok helyen meghaladták a fajok tűrőképességét. A szakirodalom szerint kajszi esetén teljes virágzásban -2,2 C-fok a kritikus hőmérséklet, -2,9 foknál 10%-os kár, míg -5,6 foknál 90%-os kár valószínű. A sziromhullás/terméskezdemény fázisában -0,8 Celsius foknál kezdődik a károkozás, és -4,4 fok esetén már 90%-os a fagykár. Őszibaracknál a zöld bimbós állapottól a virágzás kezdetéig tartó fázisban -2 és -3 fok a kritikus hőmérséklet, teljes virágzásban -2,7 foknál valószínű 10%-os, -4,4 foknál pedig már 90%-os kár. Ezek az értékek azonban nagyban függnek a fajtától és a kritikus hőmérséklet fennállásának időtartamától is – tájékoztatta hetilapunkat Zsidek Vilmos, szentpéteri gazdálkodó,aki 15 hektáron őszibarackot, 7 ha szilvát, 10 ha szőlőt termeszt. – Az idei helyzetet nagyban megnehezítette, hogy a hideghullám alatt napról napra ismétlődtek a hajnali fagyok, a károsodás mértéke összeadódott. Az ültetvényekben bekövetkezett károk pontos nagysága a tenyészidőszak előrehaladtával lesz látható. A virágzási időszakban, vagy a körül érkező fagyok pusztítása gyakran nem feltűnő azonnal, a fák „szépen” virágoznak tovább, de a virágot felnyitva látható az elfeketedett, vagy elbarnult termő és bibe. Amely virágokat a fagyok életben hagynak, azoknak meg is kell termékenyülniük. A nappali hűvös időjárásban a házi méhek nem mozogtak, ilyenkor a poszméheknek és más természetes beporzó rovaroknak van nagy szerepe.”

A tavaszi fagyok elleni védekezés a termelők részéről igen nagy energiát és magas költségeket igénylő erőfeszítés. Zsidek Vilmos az őszibarackosában paraffin fagyvédelmi gyertyákat használt, 240 db-ot, amelynek az ára 6700 euró. Ezzel is csak 35- 40 %-ban tudta megmenteni az őszibaracktermését, de például a Jojo szilvafajta mind elfagyott. Léteznek mobil légkeveréses berendezések, és füstöléses módszerek a fagyvédelemre, ezek kb. -4 C-fokig hatásosak és csak a kisugárzási fagyok esetén. Fagyvédelmi öntözésre egyelőre nagyobb ültetvényeken jellemzően nincs lehetőség.

Nincsenek könnyű helyzetben termelőink. A hazai gyümölcsösök jelentős része korszerűtlen: a fajták kevésbé ellenállók az egyre szélsőségesebb időjárással szemben. A fajok, fajták választásánál azok termésbiztonsága, stressz-tűrőképessége az elsődleges szempontok között kell, hogy legyen. Az egyes termelők között természetesen látványos különbségek lehetnek. Akiknek nem volt elegendő pénzük a védekezésre, azok esetében a károk mértéke a 80 százalékot is meghaladhatja. A védekezés egyáltalán nem olcsó mulatság, a tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy megéri a befektetést. A gyümölcstermesztők szakmai szervezetének az adatai szerint tavaly együttesen mintegy 1,8 millió euróba került a védekezés a gazdáknak, ennek köszönhetően azonban a gyümölcsfák 70 százalékát sikerült megmenteni a fagytól. A tét nem kicsi, hiszen évente mintegy 50 ezer tonnányi gyümölcs terem Szlovákiában. A szakemberek szerint az, hogy a tavaszi fagyok milyen hatással lesznek a gyümölcsárakra, arról egyelőre korai lenne nyilatkozni, ráadásul még korántsem vagyunk túl a nehezén, hiszen még bármikor jöhet egy újabb fagyhullám.

(miriák)

Top