Ideje az építésnek! – két új kiállítás a VMK-ban

Komárom. Jelképértékkel bír az Egressy Béni Városi Művelődési Központ nemrég megnyitott tárlatának címe, hiszen hosszú idő után először rukkolhatott elő a kulturális intézmény rendezvénnyel. Munkatársai remélik, hamarosan zöld utat kaphat a kultúra Komáromban is, hiszen programötletben nem szűkölködnek.

Május 21-én, pénteken az Ideje az építésnek – megújuló műemlékek a Kárpát-medencében címmel nyílt kiállítás. Az Egressy Béni VMK helyet ad a vándorkiállításnak, a szervező ugyanakkor a Teleki László Alapítvány és a Magyarság Háza. Az anyag nagy ívű, értékmentő ingatlanfejlesztéseket vonultat fel: azokat a határon túli magyar vonatkozású történelmi épületeket mutatja be, melyek megóvása gyakorlatilag kivitelezhetetlenné vált volna, ha a magyar kormány 2015-ben nem indítja útjára a Rómer Flóris Tervet. A tárlat paneljein új pompájukban tündöklő épületek tekinthetők meg, köztük számos, szlovákiai magyar vonatkozású épület. Az Ideje az építésnek című anyag június 18-ig számít az érdeklődő figyelemre.

Ugyancsak múlt péntektől látható a Trianon 1918–1920 – az államfordulat eseményei a mai dél-szlovákiai térségében című panelkiállítás is, amely a Tiszti pavilonban tekinthető meg. A szervező Fórum Kisebbségkutató Intézet nevében Simon Attila igazgató a kiállítással kapcsolatban elmondta, a tárlat a XX. századi történelem krónikásaként a trianoni békediktátum hátterét és következményeit taglalja. Ezen belül foglalkozik az őszirózsás forradalommal, a mai Dél-Szlovákia csehszlovák megszállásával, a pozsonyi sortűzzel, a magyar emlékművek lerombolásával, a pénzreformmal vagy a Vörös Hadsereg északi hadjáratával is. Komárom számos felvételen, grafikán megjelenik. A kiállítás június 3-ig tekinthető meg.

Lakatos Róbert, az Egressy Béni Városi Művelődési Központ igazgatója annak kapcsán, hogy óvintézkedésekkel ugyan, de ismét kulturális rendezvényeket nyithattak az általa vezetett intézmény falai között, elmondta, hogy igencsak nehéz időszak van a VMK csapata mögött. Sorra maradtak el az igazán színvonalasnak ígérkező rendezvények, melyek teltházzal kecsegtettek a jegyeladások alapján. „Nagyon bízunk abban, hogy Komáromban is a lehető leghamarabb visszaáll a régi rend, mert nagyon sok tervünk van. Hisszük azt, hogy Komárom kulturális életében az igényesség a legfontosabb paraméter, s eszerint tervezünk és szervezünk. Érdemes figyelni az oldalainkat a közösségi platformokon, de a helyi médiában is igyekszünk hírt adni a céljainkról. Tervezünk nyári táborokat a gyerekeknek és a Dunaparty című rendezvényünk is ígéretesnek mutatkozik. Lesz komolyzenei mesterkurzus a nyáron – szívből reméljük, hogy az aktuális járványügyi előírások nem húzzák keresztbe a számításainkat. Az biztos, hogy kultúra, igényes szórakozás és szórakoztatás nélkül az élet nagyon silány. Igyekszünk kitartani, optimisták vagyunk, és mindenkit szeretettel invitálunk az aktuális kiállításaink megtekintésére!“ – zárta gondolatait Lakatos Róbert igazgató. 

Kiss Réka

Top