Húsvétkor megszólal a templom orgonájaA református templom 1784-1786 között épült Perbetén. 1787-ben felállítottak egy toronylábat két haranggal, 1820-ban kiegészítették egy harmadikkal. A második világháború idején egy lövedék a templomtoronyba csapódott. Az épület teljes felújítására 1952-ben került sor. Majd 1997-ben nagyszabású felújítási munkálatok folytak a perbetei református templomban, amelyet 1997. augusztus 31-én szenteltek fel.

Az orgona ma is jellemzően templomi hangszer, a kántorok fő munkaeszköze. A perbetei Református Gyülekezet presbitériumának egy régi vágya teljesül azzal, hogy hozzájuthattak egy használt orgonához.

Orgonajavítók 001

Svédországban időként előfordul, hogy egy orgona feleslegessé válik. Ezt történt az említett, nagy utat megtett hangszerrel is, mely egy kastély kápolnájában szolgálta hallgatóságát. A szétszedett orgonát két magyarországi orgonaépítő, Sipos István és Tarnai Endre hozta el Jönköping városból. A szerelés egy hónapot vett igénybe és idén húsvétra megszólal a református templom új orgonája, amelynek hangját ajaksípok és nyelvsípok adják.

„A sípokat kiszedtük és mindegyiket megtisztítottuk” – kezdte tájékoztatását Sipos István. „Az orgonaszekrény és a sípok megtisztítása után kijavítottuk a fúvó bőrözését és a szélrendszer hibáit. Beszabáyoztuk a mechanikát, illetve ahol szükséges volt, filcezetet cseréltünk. Ezek után visszatettük a sípokat és hangoltunk”.

A felújítást a gyülekezet önerőből fedezte.

Kép és szöveg: miriák

Top