Hová érdemes utazni az idén?

Júliustól teljes gőzzel beindult az utazási szezon. A családi pénztárcák sok helyen vékonyak, azonban a legtöbb család igyekszik valami módot találni egy nyári pihenésre. Közkedveltek a tengerpartok, de egyre többen választanak más lehetőséget. Az árak széles skálán mozognak, egy kis odafigyeléssel nem kevés pénzt spórolhatunk.

A kirándulási lehetőségekről, árakról, biztonságról és az „ottfelejtett“ ügyfelekről az utazási irodákban érdeklődtünk. Nagy Tibor, a TipTravel munkatársa már régi motoros a szakmában, elmondása szerint a legmenőbb célpontok most Tunézia és Törökország, ahol elfogadható áron jó szolgáltatást lehet kapni. Ugyancsak közkedvelt hely Bulgária, itt a buszos kiruccanásokkal lehet spórolni. Véleménye szerint a biztonság miatt nem kell aggódni, az észak-afrikai zavargások is lecsendesedtek, a turistákra mindenhol vigyáznak. Nemrégiben tért haza Egyiptomból, ahol semmi gond nem merült fel. A turizmus.com munkatársa, Németh Andrea szerint a forradalom hatásai ilyen módon már nem érezhetőek, de nem árt óvatosnak lenni, pl. zsúfolt helyen a lopás előfordulhat, és persze nőknek sem tanácsos egyedül flangálniuk este a mellékutcákban. Amúgy rend van, az emberek többsége kedves és tisztelettel bánik a turistával – teszi hozzá. Azt javasolja, hogy az utazás előtt tájékozódjunk a külügyminisztérium honlapján, ahol ajánlások olvashatóak.

Albánia lehet az új Bulgária

Nagy Tibor szerint a jelen kínálatokban érdekes színfolt Albánia, ami szerinte az „új Bulgária“ lesz. A bolgár tengerpart 5-6 éve futott fel nagyon. Az áraik elfogadhatóak, üdülőközpontjaik általában újak, és a kiszolgálás is elfogadható. Albániában is ezen dolgoznak, és mindent megtesznek, hogy a vendég jól érezze magát. Akinek egy kicsivel nagyobb elvárásai vannak, annak talán Ciprus ajánlott, ahol 30-40 százalékkal magasabb áron felsőkategóriás ellátásban lehet része – teszi hozzá. Újra egyre közkedveltebb Görögország, ahol a gazdasági válság miatt nagy volt a visszaesés, és a sztrájkok sem voltak ritkák. Mára rendeződött a helyzet, az árak csökkentek, így egyre többen mennek a görög tengerpartra, mivel előnyös a kínálat.

Pohlmüllner József, a dél-komáromi Beki Tours vezetője szintén úgy látja, hogy Tunézia az egyik legfelkapottabb kínálat jelenleg, de Görögországban is erős a felhozatal. Meglátása szerint a horvát tengerparti lehetőségek fokozatosan változtak, az árak pedig emelkedtek. Nem ritka, hogy egy görög apartmanos kirándulás jóval olcsóbb, mint egy horvátországi lehetőség – véli Pohlmüllner. „Jelzés értékű, hogy a horvát kiállítók sokkal nagyobb erőbedobással vannak jelen a nyugat-európai utazási kiállításokon, mint a budapestin. Horvátországban emelkedtek az árak, és a vastagabb pénztárcájú vendégek felé mozognak” – teszi hozzá. Emiatt Horvátország egyre inkább közelít az olasz tengerpartok ajánlataihoz.

A dél-komáromi turisztikai szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyarországi utazások száma is jelentősen emelkedik. Egyre többen mennek a Balatonra, de más helyekre is. Bár az árak a Balatonnál nem alacsonyabbak, mint sok tengerparton, de a nyelvi korlátok nélküli hazai környezetet sokan választják. Pohlmüllner arra hívja fel a figyelmet, hogy különböző kártyákkal sokat lehet spórolni néhány térségben. „Ilyen például a Best Balaton kártya, ami néhány eltöltött éjszaka után jár, és számos kedvezményt biztosít a belépőjegyek terén. Valahol a tömegközlekedés is ingyenes a kártyával. Érdemes tájékozódni, mert sokat lehet ezzel spórolni” – véli Pohlmüllner József. Hozzáteszi, egyre növekszik a kereslet a hajókirándulások iránt is, ami valamivel drágább kategória, azonban gyakoriak az akciós árak.

stockxpertcom_id2028961_size2

First minute, last minute és társaik

Az utazási irodák sok esetben ugyanazokat az utakat árulják, így az árak is hasonlóak. Általánosan elmondható, hogy a nagyobb irodáknál kaphatunk több kedvezményt, előnyösebb árakat, mivel nagyobb tételben rendelnek utakat, így nagyobb a mozgásterük is. A kisebb turisztikai cégek viszont a legtöbb esetben csak más irodák kínálatát közvetítik. Sok nyaralni vágyó a „last minute” kínálatokra esküszik, ám nem feltétlenül ezen lehet a legnagyobbat spórolni. Akik ugyanis előre terveznek, s már január-február tájékán megrendelik a nyári kirándulást (first minute kategória), sokszor még jobban járnak, mivel szintén nagy kedvezményt kapnak, miközben sokkal több lehetőség közül válogathatnak, és a fizetést is részletekben rendezhetik. A mostani gazdasági környezetben azonban többen döntenek az utolsó pillanatban.

A Beki Tours vezetője arra mutat rá, hogy pár éve a gazdasági válság hatására elég szegényes volt a last minute piac. A válság miatt a nagy irodák óvatosan vásároltak be a szálláshelyekből, így kevés olyan nyaralási ajánlat maradt, mely nem kelt el időben, s az utolsó pillanatokban, kedvezmények segítségével kellett értékesíteni. Ez az utóbbi évben már elmozdulni látszik, újra bátrabban vásárolnak az utazásszervezők, így a last minute kínálat is bővülhet. A Beki Tours munkatársa azonban szintén az előre tervezésre biztat mindenkit, mivel úgy az ár ugyanolyan alacsony, de nem csak a maradékból lehet válogatni.

1072734_97073905

Olcsóbb Magyarországon foglalni?

Az észak-komáromi térségben felmerül annak lehetősége, hogy a Magyarországon befizetett utazás olcsóbb lehet. A napokban a forint/euró árfolyam újra elmozdult, így egy nagyobb összegű kirándulásnál már szerepet játszhat a gyengébb forint.

Pohlmüllner József szerint gyakori, hogy szlovákiai ügyfelek jönnek a Duna déli oldalára utazást vásárolni. Az okok közt nemcsak az árfolyamot látja. Szerinte sok szlovákiai magyar jobban bízik a magyarországi irodákban, és magyar utazótársakkal és idegenvezetőkkel szeretné a szabad idejét eltölteni. Ugyancsak előforduló jelenség, hogy a nyaralni vágyók nem a lakhelyükön fizetik be az utakat, mivel nem szeretnék, hogy mások is belelássanak magánjellegű költekezéseikbe.

Az online foglalások kapcsán szinte minden szakember azt jelzi, hogy a rendelést sokkal jobb személyesen szervezni. Nagy Tibor azt mondja, az ajánlatukban lévő üdülőhelyek nagy részét már személyesen is kipróbálta, így igyekszik első kézből tájékoztatni az ügyfeleket, nemcsak a katalógusokban szereplő képek alapján. „Mi átlátjuk az egész palettát, így az előnyösebb ajánlatokat is gyorsabban tudjuk felkutatni” – teszi hozzá.

Melyik irodával járhatunk pórul?

Szinte minden évben lehet hallani bebukott irodákról, akik „ottfelejtették“ ügyfeleiket egy távoli helyen. A szakemberek szerint nehéz megmondani, hogyan lehet ezt teljesen kiszűrni, de azért vannak intő jelek. “A korábban csődbe ment Best Reisen például politikai történések miatt kapott léket, amit nem lehetett előre látni” – mondja Pohlmüllner. Nagy Tibor szerint a gyanúsan olcsó lehetőségeket érdemes leellenőrizni. A turizmus.com munkatársa szerint intő jel lehet, ha az iroda az egyik évről a másikra lecseréli a teljes kínálatot, vagy hosszú távon csak last minute ajánlatokra rendezkedik be. A magyarországi lehetőségek esetén érdemes megnézni, hogy az utazás szerepel-e az IBUSZ kínálatában, mert az IBUSZ minden évben bevizsgálja a partnereket a mérlegadatok alapján.

A legolcsóbb ajánlatok iránt érdeklődve azt is megtudtuk, hogy egy négytagú családnak 700-800 eurótól van lehetősége eljutni a tengerpartra, de az ár függ a gyerekek korától és más feltételektől. Az ideálisabb családi kiruccanások 1000 euró körül kezdődnek, ekkor már jobb lehetőségek közül válogathatunk.

Keszegh Béla

Top