Hogyan lesznek kátyúmentes utak?

Országszerte sok településen háborognak a helyi utak rossz állapota miatt, Komáromban azonban igazi slágertéma. Minden tavasszal elkezdik a városi utak javítását, a kátyúk foltozását, azonban egy év elteltével újra „kráterek“ tarkítják az utcákat. Lehet-e tenni ez ellen valamit, mivel lehetne elérni, hogy kevesebb kátyú alakuljon ki? Hogyan foltoznak Komáromban és hogyan Gútán?

Komáromban néhány nappal ezelőtt kezdődött meg az utcák javítása. Az utak karbantartását a Pragokom Kft. végzi, amely 2012-ben versenypályázaton nyerte el ezt a jogot 5 éves időtartamra. A vállalat nemcsak a nyári karbantartást – az útjavításokat – végzi, hanem a télit is, vagyis a hóeltakarítás, az utak szórása is feladataik közé tartozik. Miután a téli időszak lezárult, a nyári karbantartásra valamivel több mint 120 ezer euró maradt idén.

Az útjavítás a komáromi városi hivatal kommunális osztályának irányításával történik. Patus Sándor, az illetékes osztályvzető elmondta, mivel a legrosszabb állapotban a Duna-rakpart volt, itt volt a legtöbb kátyú, a foltozást itt kezdték meg. Jelenleg a Tó utca úthibáinak javítása zajlik, ezután sorrendben a Hold utca, a Temető sor, az Eötvös utca, a Mester utca, a Gazda utca következnek, mivel ezeken a helyeken is egymást érik a kátyúk, ráadásul forgalmasabb szakaszokról van szó. Fokozatosan a többi utca is sorra kerül, a legdurvább úthibákat javítják előbb. Patus Sándor hangsúlyozta, a legkritikusabb járdaszakaszokat is javítani szeretnék, de ezeket a munkálatokat csak a forgalmat veszélyeztető úthibák eltávolítása után tervezhetik be.

Kérdésünkre, hogy négyzetméterenként mennyibe kerül egy-egy kátyú befoltozása, azt felelte, erre nehéz egy általánosan érvényes összeget mondani, ugyanis az ár függ az úttestek szerkezetétől, a hibák mértékétől. Foltozáskor több művelet is szükséges lehet, meg kell vizsgálni, hogy csak a felső kopóréteg sérült-e, vagy az alatta elhelyezkedő tartóréteg is, esetleg még a betonalap is. A négyzetméterár szempontjából az sem mindegy, sok kisebb kátyút, vagy egy nagyobbat kell körbemarni. Irányárként elmondta, a drágább, LAS II típusú öntöttaszfalttal egy 1 négyzetméter területű kátyú betömése hozzávetőleg 17-18 euróba kerül, de ennél drágább is lehet.

katyu1

Nem mindegy, mivel és hogyan foltoznak

Patus Sándor elmondta, a komáromi utcák 85 százalékán aszfaltréteg van, ilyen helyeken pótlásként is ugyanezt az anyagot kell használni, hogy a foltozás tartós legyen, több évig bírja. Ugyanígy, ha a burkolat betonaszfalt, a foltozáshoz is az szükséges. Mint mondta, az öntött aszfalt teljes egészében bitumen, hőmérséklete a kátyúba öntéskor 400 fok körül van, ezért az tökéletesen összeforr az eredeti útburkolattal, mivel pillanatok alatt felforrósítja az érintkezési felületeken. Problémák akkor adódhatnak, ha például öntöttaszfalt burkolatú utat más anyaggal, mondjuk betonaszfalttal foltoznak, aminek teljesen más a szerkezete, a minimálisan megkövetelt elhelyezési vastagsága, más a hőfoka, és hengerelni kell  a lehető legnagyobb nyomással. Ilyen szakszerűtlen foltozást a város nem rendel, mégis gyakori.

Ha ugyanis víz-, gáz- vagy egyéb vezetékeket, kábeleket fektetnek, javítanak, megbontják az útburkolatot. Bár az előírás szerint ilyenkor az eredeti állapotba kell visszaállítani a feltört utakat, mégis előfordul, hogy az érintett cégek, esetleg magánszemélyek nem megfelelően foltoznak, hogy ezzel spóroljanak. Ezek nem tartós megoldások, akár néhány hónap múlva tönkremehet az így „helyrehozott“ burkolat. „Hálózatok fektetése után egyes magáncégek katasztrofális munkát végeznek helyreállítás címén, sokszor olcsó, vödörben kevert betonaszfaltot használnak, ráadásul nem is szakszerűen elhelyezve azt“ – mondta Patus Sándor, rámutatva, ha valaki azt észleli, hogy egy kátyútömés morzsolódva, kis darabokban esik szét, az annak a jele, hogy kontármunkáról, nem szakszerűen végrehajtott foltozásról van szó, melyet biztosan nem a város rendelt meg.

Mennyi az annyi?

Komáromban a téli időszak lezárultával kiderült, hogy idén valamivel több mint 120 ezer euró maradt nyári útkarbantartásra. Ebből az összegből nemcsak az utak és járdák javítására, de például a közúti táblák cseréjére és a felfestett útjelzésekre is költeni kell, azaz idén nagyjából 100 ezer euró maradhat kifejezetten úthibák elhárítására. Ebből az összegből biztosan nem jut a kisebb hibák, pókhálószerű repedések kijavítására, márpedig ezekből az úthibákból előbb-utóbb nagy kátyúk lesznek.

Ezen kívül a költségvetésben 176 ezer euró van elkülönítve teljes útfelújításra. Ebből a keretből valósult meg tavaly a Petőfi utca teljes felső rétegének cseréje. Idén még nem dőlt el, hogy mi valósul meg ebből a keretből, illetve melyik utcát újítják fel teljesen, de elsősorban azok jöhetnek szóba, ahol már előzőleg elkészült a projekt. Ha az ilyen felújítás – mely az alapok újbóli lerakását nem foglalja magába – megfelelően van elkészítve, 7-8 évig biztosan kitart, és nem várható, hogy különösebb foltozásra lesz szükség.

A képviselők azonban dönthetnek úgy, hogy további pénzt is megszavaznak egy teljes utca felújítására, bővítésre, esetleg átalakítására. Vannak kész tervek, melyekre az építési engedélyt már kiadták, így viszonylag hamar elkezdhetők. Például két körforgalom is szóba jöhet – az egyik a Ferencesek utcája és Thaly Kálmán utca balesetveszélyes kereszteződésénél, a másik a Belső körút és a Dohány utca kereszteződésénél –, ezen kívül a Komensky utcán egy Rákóczi utcára kanyarodó sáv létesítése is megoldásra vár, ahogy a Király Püspök utca teljes rendbetétele, vagy éppen a parkolók rendbehozása a Határőr utca Ferencesek utcájához közel eső végénél. Ezek egyike sem olcsó mulatság – 100 ezer eurókról beszélünk – azaz nem reális, hogy egy évben több nagy projekt is megvalósuljon, de minden a város anyagi helyzetétől és a képviselők döntésétől függ.

DSC_0361

Komáromban kevés a pénz az útkarbantartásra

Ha a szomszédos járási székhelyeket górcső alá vesszük, és megnézzük, évente mennyi pénzt különítenek el nyári útkarbantartásra, azonnal kiderül, mi a fő oka annak, hogy Komáromban az átlagosnál is rosszabbak az utak. Léván például 240 ezer euró jut csak útjavításra, miközben az út és járdahálózat nagysága hasonló mint Komáromban, ahol – mint említettük – ez az összeg 100 ezer euró körül lesz idén. Ha a városok és az úthálózat nagyságát arányaiban vizsgáljuk, akkor Vágsellye, Érsekújvár és Dunaszerdahely is több pénzt fordít erre a célra.

Jelentős javulás a komáromi utak minőségében csak akkor várható, ha mind az apró javításokra, mind a teljes felújításokra több pénzt különít el az önkormányzat, ez azonban – miután erre a célra nem lehet uniós forrásokat szerezni – csak akkor lehetséges, ha a képviselők más területekről csoportosítanak át pénzt. Ez viszont mindig ellenállást szül az érintettek részéről, mindig lesznek ellenzők – elég csak a két héttel ezelőtti költségvetési vitára gondolni, amikor a Com-Média támogatásának csökkentéséről alakult ki hosszas vita.

Csaba Ádám


Gútán inframetódussal kátyúznak

gutai katyu

Gútán is folyik a kátyúk betömése, a városban idén új technológiát használnak. A Skillbuild kft. infra technológiát alkalmaz, melynek lényege abban áll, hogy fölhevítik a kátyút, föllazítják a kátyút körülölelő aszfaltot, az új réteget a régivel összedolgozva helyezik vissza speciális anyagú összetétellel, majd lehengerezik és pecsétet helyeznek rá, végül homokkal vonják be – ezáltal nem jut alá víz. Tavaly egy nyitrai cég végezte az úthibák javítását, az idei ár többszöröséért. Neszi Zsolt, a Skillbuild kft. vezetője közölte, egy szekció javítását 18 euróért végzik, és napi 35 szekciót teljesítenek. Egy szekció gyakorlatilag egy kátyút jelent, az árat nem befolyásolja az úthiba nagysága. Az említett infra metódusú javításra 2 év garanciát vállalnak, de egy teljesen új aszfaltréteg esetében lehet akár 5 év is.

Halász László, a városi hivatal illetékese elmondta, a Béke utca hibáinak javításával indultak a munkálatok, majd a Kereszt utcában, a Kollár, az Erdő, a Szlovák utcában és folyamatosan a Puruki részben is folytatódik a kátyúzás. Egyelőre azon szakaszok javítását helyezik előtérbe, melyek elhárítása nem tűr halasztást, azután tudnak továbblépni.

Patus Sándor az infra technológiával kapcsolatban elmondta, Komáromban is próbálkoztak ezzel, de nem vált be. Az öntöttaszfalt foltok meglátása szerint jóval tartósabbak, akadnak 12 évnél is régebbi javítások, amelyek még mindig bírják.

csr


 

Top