Hogy fényes legyen a karácsonyA legtöbb háztartásban az utolsó pillanatban kerülnek elő a karácsonyi díszek, amelyek majd a házat, a karácsonyfát ékesítik. Ilyenkor derül ki, hogy az égők fele nem ég, megszakadt a kábel vagy egyéb probléma akadt a fényekkel. Ha újat kell venni, nem mindegy, hol és milyet vásárol. Segítünk a karácsonyi készülődésben!

A boltok már novembertől karácsonyi lázban égnek: csokimikulások, műfenyők, gyerekjátékok és akciós drogéria csomagok sorakoznak a polcokon. Az adventi időszakban aztán a legtöbb otthonban is előkerülnek a karácsonyi kellékek: az adventi koszorún túl sokan a lakást, a kertet is ünnepi díszbe öltöztetik. Érdemes ilyenkor, a nagy karácsonyi kapkodás előtt ellenőrizni a fára szánt díszeket is – ha utolsó pillanatra hagyja az égők ellenőrzését, könnyen megeshet, hogy ünnepi világítás nélkül marad, vagy a boltok utolsó, megmaradt darabjaiból kell válogatnia. Ha újat kell venni, jó, ha körültekintően jár el! Íme néhány szempont, amely megkönnyíti a vásárlást!

ggg

Hódítanak a LED égők

A karácsonyi égősorok választékában nehéz lehet eligazodni, színből, méretből, és funkcióik szempontjából is többféle van forgalomban. Egy valamiben minden általunk megkeresett szakember egyetértett: tartózkodjon a piacon, vásárokban kínált fajtáktól, amelyeknek ugyan csábító lehet az kedvező áruk, de előfordulnak silány termékek, vagy hamisítványok is. A biztonság érdekében érdemes ellenőrizni, hogy a csomagoláson szerepel -e a CE jelölés, ami azt mutatja, hogy az Európai Unió biztonsági követelményeinek megfelelt. A piacon a reklamáció sem megy könnyen, később korántsem biztos, hogy megtalálja ugyanazt a kereskedőt. A legjobb természetesen, ha szaküzletben vásárolja meg a karácsonyi égőket, ahol az eladók a felmerült kérdéseire is válaszolni tudnak, és vásárlás előtt kipróbálható a választott termék. A nagyobb áruházláncok kínálata is bőséges ugyan, de ezek esetében nem biztos, hogy megkapja a szakértő segítséget.

A komáromi Elcont kereskedésben a kínálatról és a biztonsági szempontokról érdeklődtünk. Mint megtudtuk, a kiválasztásnál elsősorban arra kell figyelni, hogy beltéri vagy kültéri használatra szánja -e az égősort. A kültéri izzósor használható a lakáson belül is, de ez fordítva már nem igaz. A kertbe, a ház díszítésére szánt darabok az időjárással szemben ellenállóbbak, fagy- és vízállóak. Ez nem csak az izzótestekre, hanem a kábelekre is vonatkozik. A boltban szinte már csak LED fényfüzéreket lehet kapni, amelyek előnye, hogy nagyon sokáig bírják, energiatakarékosak – megközelítőleg 8-szor kevesebb energiát fogyasztanak, mint a régebbi típusúak-, és nem is égnek ki olyan könnyen. Ha elalszik egy dióda a sorban, kicserélni ugyan csak egyes típusok esetében tudja a rossz darabot, de nem is feltétlenül kell kidobni az egészet, a fényfüzér többi része nélküle is világítani fog. A hagyományos izzószálas izzókat tartalmazó darabok esetében viszont, amelyeknél az izzók sorba vannak kötve, ha csak egy is kiég, az egész működésképtelen lesz.

lampasor980

A szintén komáromi BV TV szakembere további szempontokat osztott meg velünk. Elmondása szerint náluk is a LED fényfüzérek a keresettebbek, ezek 3-4 éve vannak jelen a piacon. Energiatakarékosságuk mellett nagyobb fényt is biztosítanak, fényük kékesebb, a kültéri díszítéshez pedig különböző típusúak kaphatóak, a fényhálótól kezdve a jégcsapokig. Náluk még kaphatóak az említett régebbi típusú égősorok, amelyekhez pótégőket is tartanak. Az eladó szerint ezeket inkább az idősebb lakosok vásárolják, és keresnek náluk hozzájuk való pótégőket. Utóbbi esetben a legjobb, ha a vásárló magával viszi a boltba a cserélni kívánt égőt, így azonos feszültségű, a foglalatba pontosan illeszkedő darabot tudnak adni helyette. Ha ugyanis kisebb feszültségűekkel pótolnánk, túlmelegedhetnek és tűzveszélyesekké válhatnak.

Az otthon biztonsága

A nyugodt, különböző balesetektől mentes ünnep érdekében nem csak a fényfüzérek típusára, de azok biztonságos használatára is ügyelni kell! Sokan nem tartják fontosnak, és gyakran elfelejtik például kikapcsolni az égősort a karácsonyfán, mikor elmennek otthonról, vagy amikor mindenki alszik. A régebbi típusú beltéri izzókat ajánlatos úgy rendezni, hogy ne érjenek össze, ne melegítsék egymást, és az izzók ne legyenek más vezetékek közelében. Ez a LED-es égőknél kevésbé fontos, hiszen azok nem melegednek fel. A karácsonyfát érdemes legalább egy méter távolságra helyezni a fűtőtestektől, és távol tartani a gyúlékony anyagoktól. Az izzósor kábelét pedig lehetőleg úgy kell elvezetni, hogy ne ütközzön bele vagy rántsa meg senki. Banális dolgoknak tűnhetnek a felsoroltak, de általuk elkerülhető, hogy a meghitt családi ünneplést egy kisebb-nagyobb tűzeset szakítsa meg.

reindeer_holiday_lights

Ennyit költenénk idén?

A karácsonyi égők ugyan a kisebb tételek közé tartoznak a karácsonyi bevásárló listán – 15 eurótól kezdődik az áruk-, a további kellékek és az ajándékok vásárlása azonban már jelentősen megterhelheti a pénztárcát. Azt, hogy mennyit szán a szlovákiai lakosság ajándékokra, idén is felmérték. A Partners alapítvány a Focus ügynökséggel együttműködve készítette el a kutatást, amelyből kiderül, a megkérdezettek harmada 101 és 200 euró között költene, 26 százalék pedig 51- 100 eurót szánna ajándékozásra, 6 százalék ugyanakkor 300 euró feletti összeget határozott meg. Átlagosan tehát 127 eurót költenénk arra, hogy meglepjük valamivel szeretteinket. Az árucikkek tekintetében nem sok változás történt az utóbbi években, leggyakrabban kozmetikát, könyvet, játékot, elektronikát és mobiltelefon tartozékokat ajándékozunk. Az sem meglepő, hogy a megkérdezettek 43 százaléka egy-két hónappal az ünnepek előtt már megveszi az ajándékokat, 29 százalékuk viszont az utolsó hétre hagyja.

Sztankó Annamária

Top