Hetedhét játékmúzeum Dunamocson

A helyi egyházközség Immánuel gyülekezeti házában nyitották meg azt a nyolcszáz darabos játékkiállítást, amelynek anyagát három hét alatt Szegi Ilona és Lajos Ilona készítették elő és gyűjtötték össze 55 dunamocsi polgártól.

A szeptember közepéig megtekinthető kiállítás a szervezők reményei szerint minden korosztályt megmozgat majd.

Az ünnepélyes megnyitón Banai Tóth Enikő pedagógus, a kultúrbizottság nevében köszöntötte a szépszámú érdeklődőt, majd az óvoda és alapiskola tanulóinak rövid kultúrműsora után Banai Tóth Pál polgármester mondott beszédet.

jatekmuzeum
A látványvilágában és hangulatában egyaránt egyedülálló, kitűnő szórakozást ígérő kiállítást a rendezők több csoportba sorolták:

– Babák, babajátékok. A gyűjteményben mintegy 240 különböző baba és majd félezer babaruha dokumentálja a különböző korok viselettörténetét.
– Mechanikus játékok. A zenélő vagy bonyolultabb mechanikus szerkezetű játékok egykor a fejedelmi udvarok különleges látványosságai voltak. A 19. század második felétől tömegesen jelentek meg az ilyen jellegű játékszerek.
– Fiújátékok. A gyűjtemény szép számban őriz kimondottan fiúknak készült játékokat.
– Technikai játékok. Ezek a szerkezetek a legkülönfélébb technikai eszközök kicsinyített mását örökítették meg. Találunk gőzgépet, nádsípot, bigézőt, brüngetőt, fasípot.
– Fa- és építőjátékok, papírjátékok.

jatekmuzeum1
Miriák Ferenc

Top