Házi feladat. Ki utálja jobban?

A szlovákiai oktatási rendszer több sebből vérzik, ráadásul korántsem nevezhető diákközpontúnak. Az iskolában töltött idő mellett gyakran sok-sok óra otthoni tanulásra kényszeríti is a gyerekeket. Vajon mennyit kell otthon tanulnia a szülőnek a gyerekkel, mennyire veszi le a terhet a válláról a napközi, a házi feladat nélkülözhetetlen része-e az oktatásnak, vagy csak a múlt hagyatéka?

A foci mellett az oktatás is egy olyan terület, amihez mindenki érteni vél. A házi feladat kérdésében rendszeresen fellángolnak viták: mennyit vagy egyáltalán kell-e otthon tanulni a gyerekekkel, mennyire vannak leterhelve a tananyag, a leckék által. Megfelelő-e egyáltalán a mai oktatási rendszer, amely még mindig leginkább a lexikális tudásra épít? Az oktatási eredményekben világelső finn vagy koreai gyerekeknek például alig kell otthon tanulniuk. A szlovákiai rendszerben leginkább gyakoroltató feladatokat kapnak háziként a diákok, hogy minél jobban elsajátítsák az iskolában tanultakat. Van olyan tanár, aki hétvégére, vagy a hosszabb szünetekre dupla annyit ad fel, de olyan is akad, aki figyelembe veszi, hogy a gyerekeknek is szükségük van a pihenésre. Hogyan viszonyulnak a tanárok a házihoz, mennyit tanulnak a szülők a gyerekekkel otthon, és mennyire segít abban a napközi, hogy kevesebb feladat maradjon otthonra és több idő a pihenésre, a játékra? Szülőket, tanárokat, iskolákat kérdeztünk.

class-activity-resize

Egy előző években megjelent OECD-tanulmány szerint, amely a PISA-felmérés adataira építve állítja sorrendbe az országokat a tanulók házi feladattal töltött idejének függvényében, Szlovákiában hetente átlagosan 3,2 órát töltenek a gyerekek a leckével. Egy számos nemzetközi vizsgálat eredményeit összegző tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a kevés házi feladat ugyan jobb teljesítményt eredményezhet, mint a semennyi, a túl sok belőle viszont egyértelműen visszavetheti a tanulók teljesítményét. A vizsgálatok arra is rámutattak, hogy a túl sok lecke milyen negatív hatással lehet a diákokra: a gyerekek elveszthetik érdeklődésüket a tantárgy, szimpátiájukat pedig a tanár iránt, a kikapcsolódás hiánya miatt fáradtak, túlhajszoltak lesznek, valamint ott van annak is a veszélye, hogy a feladatokat másokról másolják majd le, ami biztosan nem segíti a fejlődésüket.

Jóba Tamás, a Jókai Mór Alapiskola történelemtanára azon kevés pedagógusok egyike, aki új módszert vezetett be, elhagyta, de legalábbis minimálisra csökkentette a frontális tanítást, tehát hogy csupán előadjon, magyarázzon a gyerekeknek, amit ők jegyzetelnek vagy passzívan figyelnek. Az a célja, hogy a gyerekek aktívak legyenek az órán, és a tanteremben tanulják meg a hallottakat. A lexikális tudás sulykolása szerinte elavult módszer, sokkal fontosabb, hogy véleményt tudjanak formálni a gyerekek, s emellett érvelni is tudjanak. Az óráin a vita feladatok a legközkedveltebbek, a gyerekek ugyanis fel akarják venni vele a versenyt és megpróbálják legyőzni. Mint mondja, fél év kellett hozzá, hogy a diákok megszokják a módszereit, de ma már rengeteg pozitív visszajelzést kap. A házi feladatból sem ad fel sokat, ezeknél is inkább a képességfejlesztésre helyezi a hangsúlyt – kreativitást, kutatómunkát igénylő leckéket ad, amelyek gondolkozásra késztetik őket. „Az lenne a legjobb, ha nem kéne házi feladatot adni. Legalábbis másmilyeneket kellene” – véli. Szünetekre, hétvégére sem ad fel többet belőlük, mint rendszerint, a pihenés a gyerekeknek is kell. „Fontos a házi feladat, de nem mindegy, milyen” – hangsúlyozta.

BH7EKG_3062110b

A leckékről a szülőknek is megoszlik a véleményük. Van, aki az egész napos munka után híján van a türelemnek, és a háta közepére sem kívánja, hogy még ellenőrizze vagy kikérdezze a leckét. Mások viszont kiemelt figyelmet fordítanak rá. „A harmadikos lányomnak a napközi után legtöbbször fél óra is elég rá, hogy elkészítse” – mesélte egy apuka. A kislány aktív és ügyes, a napköziben a legtöbb tantárggyal végeznek, de szerinte nagyon sok függ a tanártól is. Mint mondta, van, hogy kimaradnak feladatok, mert nem figyel eléggé a tanár, nem ellenőrzi őket. Egy másodikos kislány anyukája pedig arról mesélt, hogy akár 20 perc alatt is elkészül lánya leckéje, a napköziből hazaérve pedig egyáltalán nem mutatkoznak rajta a fáradtság jelei. A napköziben általában a feladott matematikai példákat és az írásbeli feladatokat oldják meg. Személy szerint utóbbit nem díjazza az egyébként szintén tanár anyuka, mivel gyermeke csoportban elnagyolja azokat, hibákat vét, csúnyábban ír, és a sok tanulót felügyelő napközis tanár csupán kijelöli a hibákat, nem tud teljes mértékben rá figyelni. Ezeket a feladatokat inkább ő maga oldaná meg a kislánnyal. Mint mondta, érdekes viszont, hogy rengeteg rajzolnivalót kap, szerinte inkább a matematikai feladatokból lehetne több.

Komáromi napközi körkép

Mint ahogy látszik, valóban nagyon sok múlik azon, mire van idő, mire helyezik a hangsúlyt, és ki tanítja a gyerekeket a napköziben. Komáromban egyébként egységesen havi 10 euró minden iskolában a délutáni foglalkoztatás ára – a hátrányos helyzetű tanulókat viszont a város támogatásban részesíti, így a napközi díja 2 euró számukra. A Jókai Mór Alapiskola 2000-ben elsőként vezette be az iskolaotthonos foglalkozásokat az első két évfolyamban, ennek köszönhetően a legkisebb diákoknak nem kell naponta iskolatáskát hordaniuk, a délelőtti és délutáni foglalkozásokon sajátítják el a kellő ismereteket. Náluk kevés kivétellel minden tanuló látogatja az iskolaklubot, a másnapi órákra a napköziben készülnek fel. Az Eötvös Utcai Alapiskolában reggeli foglalkozásra és délutáni tevékenységre oszlik a napközi. Reggel már 6:15-től várják az alsó tagozatos tanulókat, a délutáni foglalkozások 16:30-ig tartanak. A leckeírásra rendelkezésre álló időben, azaz a szorgalmas napköziben a házi feladatok megírása átlagosan 1 órát vesz igénybe, ez függ a tananyag terjedelmétől és a tanuló képességeitől. Emellett számos programot kínálnak: különféle szakköröket, kézműves foglalkozásokat, mesedélutánokat. A Munka Utcai Alapiskolában szintén van reggeli foglalkozás, reggel 6-tól várják a gyerekeket. A tanítás után rövid pihenőt tartanak, ha az időjárás engedi, a levegőn tartózkodnak velük. A védett óra, tehát a tanulás itt 14-től 15 óráig tart. A diákok szerdán nem kapnak házi feladatot, ilyenkor több idő jut a játékra – tájékoztat Sziráczki Emese főnevelő. A csoportok 16 óráig tartózkodnak együtt, ezután sok diák még szakköröket látogat – furulya, képzőművészet, tánc, úszás, népi gyerekjátékok, gimnasztika – szintén a napközi szervezésében. A Marianum Egyházi Alapiskolában szintén reggel 6:30-tól várják a diákokat, akik délután fél 5-ig tartózkodnak a napköziben. Mint azt Danis Viktória, az alsó tagozatért felelős helyettes elmondta, a tanítás után fontosnak tartják a friss levegőn való mozgást, a zárt udvarukon ezért lehetőség van labdajátékokra, homokozásra, szabadtéri sakkra és hintázásra is. A diákok kb. 1-1,5 órát töltenek a házi feladatok megírásával, a nevelőnők arra törekszenek, hogy otthonra már csak az ismétlés és a gyakorlás maradjon. Szerdánként nincs írásbeli házi feladat, ekkor lehetőség nyílik a kézműveskedésre, mozgásfejlesztő játékokra. Péntek délutánonként pedig tanulásmentes napokat tartanak, amikor több idő jut a játékra, mozgásra, meseolvasásra. „Iskolánkon a tananyag elsajátítását, a megalapozást, a gyakorlást tartjuk fontosnak és nem túlterhelni a gyermekeket otthoni házi feladatokkal. A gyerekek az estét töltsék meghitt családi légkörben, közös játékokkal, beszélgetéssel“ – tette hozzá.

Sztankó Annamária

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA


A szakemberek szerint 3. évfolyamig naponta 10-45 percet kellene foglalkozni a leckével, a 4-6. osztályosoknak 45-90 percet, a 7-9. osztályban pedig 1-2 órát. Természetesen minden gyerek más, képességeihez mérten változik ez az idő. Van, aki 15 perc alatt megoldja azt, amit más 1 óra alatt. A lassúbb gyerekeknek jól jöhet a szülői segítség, hogy ne hosszú órákig üljenek egy-egy feladat fölött, szinte eredmény nélkül. A szakemberek szerint a legideálisabb, ha a gyermek hazaérkezve pihen egy kicsit, ezután ül csak neki a feladatoknak, elvégzésük után pedig lefekvésig még játszhat, tévézhet, pihenhet. Sok gyereknél az iskolán kívüli délutáni szakkörök, különórák felborítják ezt a rendet, és csak estefelé ér haza.


Top