Háromszáz ember bukta a segélyt

Tavaly májusban alakult meg a járási munkaügyi hivatal mellett működő aktivációs központ. Elsősorban azért hozták létre, hogy közmunkákat biztosítsanak a szociális segélyre jogosultak számára. Járásunkban csaknem 300 embertől vonták meg a szociális alapsegélyt, mert nem voltak hajlandók havi 32 órányi aktivációs munkát végezni.

Az anyagi szükséghelyzetről szóló törvény tavaly januártól hatályos módosítása előírja, hogy a szociális segélyben (dávka v hmotnej núdzi) részesülők – alapesetben havi 61,60 euró – havonta 32 órányi közmunkát végezzenek. Ha valaki elutasítja a felajánlott munkát, megvonják tőle a segélyt. Ha viszont nem biztosítanak számára munkát, nem kell dolgoznia. Az aktivációs központokat éppen azért hozták létre, hogy segítségükkel közmunkát – aktivációs munkát – biztosítsanak a segélyen élők számára, egyben nyilvántartsák, hogy az érintettek elvégzik-e a rájuk bízott munkát. További feladatuk, hogy támogassák az állástalanokat a munkához való viszonyuk megőrzésében.

Korábban felmerült, hogy a központ 19 koordinátora nem lesz elég a feladatok elvégzéséhez, ám a gyakorlat azt mutatja, hogy az aggályok túlzóak voltak, ennyi munkatárs is elegendőnek bizonyult a koordináláshoz – közölte lapunkkal Alena Grossová, a Komáromi Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal titkárságának munkatársa. Járásunk mind a 41 települése, de számos civil szervezet, közhasznú társaság és intézmény is bekapcsolódott a közmunkaprogramba, s különböző munkalehetőségeket ajánlottak fel. Többnyire parkok, közterületeket takarítása, különböző város- és faluszépítési munkák, intézmények udvarainak rendbetétele, télen pedig hóeltakarítás szerepel a kínálatban, de akadt példa iskolában, könyvtárban végezhető munkára is.

Jelenleg 2400 szociális segélyben részesülő embert érint a havi 32 órás kötelező közmunka szerte a járásban, ebből nagyjából 600-an komáromiak. A hivatal hangsúlyozta, hónapról hónapra változik az érintettek száma.

Tavaly májustól a múlt év végéig 298 esetben döntöttek a szociális segély teljes megvonásáról, 287 alkalommal pedig a segély összegének csökkentéséről határoztak. Minden esetben az aktivációs munkák elutasítása volt az ok, a rászorulók nem voltak hajlandók a felajánlott munka elvégzésére.

A hivatal szerint az aktivációs központok 8 hónapos működése alatt nem fordultak elő komolyabb fennakadások, problémák. „Ügyfeleinket kellőképpen tájékoztatjuk, ha pedig kérdéseik vannak, bátran felkereshetik az aktivációs központ alkalmazottait“ – jelentette ki a hivatal illetékese.

(cs)

Korábbi cikkünk a témában: Sokan nem hajlandók dolgozni a segélyért

Top