Hamran István: a lakosság jogállamban akar élni

Komárom. Hamran István országos rendőrfőkapitány volt a vendége a Napunk hírportál által szervezett múlt heti pódiumbeszélgetésnek a Révben. A Lynx Commando különleges alakulat vezetőjeként és a terrorelhárító elitegységek nemzetközi szervezete, az Atlas igazgatójaként országosan ismertté vált szakembert Finta Márk újságíró faggatta. A beszélgetés magyarul zajlott, hiszen – mint azt Hamran István ki is emelte – magyarnak tartja magát, magyar iskolákba járt, ami viszont semmilyen gondot nem okozott neki pályafutása során, hiszen tökéletesen megtanult szlovákul.

Az újságíró először arra kérdezett rá, hogy amikor 1999-ben a komáromi rendőrség állományában járőrként szolgált, mennyire lehetett érezni a városban a dunaszerdahelyi maffia csápjait. Hamran István elmondta, pályafutása kezdetén már egészen más jellegű, szofisztikáltabb módszerekkel dolgozó bűnözői csoportok ellen léptek fel. Míg korábban a nyers erő uralkodott, később már a fehérgalléros bűnözés.

Maffia-leszámolás és szervezett bűnözés

A maffia keze azonban egyszer elnyúlt Komáromig. „A módszer alapján, ahogyan 1999-ben a Lux udvarban meggyilkolták Rafael Dusant, teljesen egyértelmű volt, hogy maffia-leszámolás történt” – mutatott rá. Az elkövetőt, ahogy sok más, főleg megrendelésre végrehajtott gyilkosságét, mindmáig nem sikerült elfogniuk. Ellenben a 2018-ban meggyilkolt oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és menyasszonya, Martina Kušnírová gyilkosait igen. A Lynx Commando csapott le rájuk. A rendőrfőkapitány elmondta, számára „fura” volt a helyzet, mert abban a Gúta, Hetény, Komárom háromszögben tartóztatták le a gyanúsítottakat, ahol ő magánemberként mozogni szokott, sőt, Alena Zsuzsová 500 méterre lakott tőle. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Dél-Szlovákia a szervezett bűnözés melegágyává vált volna. „Egyedi, Szlovákia történetében mondhatni a legbonyolultabb ügy volt. Az Europol bevonásával folyt a nyomozás, és akkor jöttünk rá, hogy az analízis nálunk gyerekcipőben jár. De ez az ügy rávilágított arra is, hogy Szlovákiában fel lehet göngyölíteni egy ilyen szövevényes ügyet, méghozzá sikeresen, és bíróság elé lehet állítani a tetteseket” – mondta. A hatalmas nemzetközi médiafigyelem középpontjába kerülő ügy kapcsán megjegyezte: Kuciak nem sokkal a halála előtt a rendőrségtől kért védelmet, de megtagadták tőle. Ez egy jogállámban nem fordulhatott volna elő.

Politikamentes rendőrség

Ma szerinte a rendőrségnek szabad keze van, senki nem félemlíti meg őket, nincs semmiféle politikai befolyás és nem aszerint osztogatják a pozíciókat, hogy ki mögött ki áll, hanem a felmutatott teljesítmény alapján. Korábban a magasabb beosztásokat politikai alapon osztogatták, ami belső feszültséghez vezetett. És ismét elhangzott az este leggyakoribb mondata: „Ez egy jogállamban elképzelhetetlen.”

Az országos rendőrfőkapitány arról is beszélt, hogy Robert Fico sajtótájékoztatókon próbálja alaptalan vádakkal befeketíteni a rendőrség, az ügyészség, a bíróság, a nemzeti nyomozóiroda munkáját és megingatni a lakosság beléjük vetett bizalmát. „Folyamatosan olyan dezinformációkkal próbálják befolyásolni az embereket, amiknek nincs semmiféle reális alapjuk” – tette hozzá.

Harc a korrupció ellen

Hamran István kifejtette, a rendőrség elkezdte felszámolni a korrupciót, és bizony a szálak a legfelsőbb szintekre vezetnek. Így azzal kellett szembesülniük, hogy minél több bizonyítékot gyűjtenek, annál több alaptalan támadás éri a nyomozókat. Vagy éppen az nehezíti meg a munkájukat, akinek a leg-

inkább mellettük kellene állnia. „A legfelsőbb ügyészt, Maroš Žilinkát ismertem még abból az időből, amikor államtitkár volt, bár akkor szinte láthatatlan volt. Később különleges ügyészként dolgozott. Szakemberként tette a dolgát. Aztán valami megváltozott, valami csavar történt. Teljesen érthetetlen, amit művel” – véli. A rendőrfőkapitány szerint várható, hogy a főügyész a Fico, Kaliňák és Pellegrini ellen folyó nyomozást is megpróbálja majd a 363-as paragrafus mögé bújva leállítani (ez lehetőséget ad a főügyésznek arra, hogy az eljárás során megszüntessen egy ügyészi vagy rendőrségi határozatot), mint ahogyan tette Vladimír Pčolinský, a SIS volt elnöke esetében, aki ellen korrupciós ügyben indult eljárás. Létfontosságúnak tartja, hogy a nyomozók támadása ellenére is végigvigyék ezeket az ügyeket.

Reformok

A szlovák rendőrségre több reform is vár. Autóparkjuk elöregedett, a kocsik átlagéletkora 10 év, hiány van korszerű IT-technikából, speciális eszközökből, és nagy szükség lenne a létszám emelésére is. „Embereink mindig ott vannak, ahol szükség van rájuk. A Fradi–Slovan mérkőzés előtt mindenki azt várta, hogy kudarcot vall a rendőrség. Amikor kimentem a helyszínre, óriási nyugalom fogadott. Utólag elkezdtek támadni minket, hogy egy ilyen rendőri készültség mennyibe kerülhetett nekünk. Miközben sokkal kevesebbe került, mint a Trnava–Slovan derbi, mert kevesebb rendőrrel voltunk jelen, csak többet lehetett látni, és először dolgoztunk össze a magyar rendőrséggel is. A magyar rendfenntartó erők kísérték végig a magyar drukkereket, és ez bevált. Kizárólag busszal jöhettek ki a stadionhoz, amiknek a költségét a Slovan fizette ki. Nagyon pozitív volt a visszhang. Racionális lépésekkel el lehet érni, hogy az állampolgárok is megértsék, komoly változáson megy keresztül a szlovák rendőrség, csak időt kell nekünk adniuk” – tette hozzá a rendőrfőkapitány.

(JN)

(Cikkünk a Delta augusztus 30-i számában jelent meg.)

Top