Hamarosan indul a sportpálya építéseÓgyalla. Összesen 400 ezer euró beruházási hitelkeretet hagyott jóvá legutóbbi ülésén a képviselő-testület a többfunkciós fedett sportpálya építésének és a mellette lévő épület és terület rendbetételének társfinanszírozására. A beruházás összköltsége mintegy 800 ezer euró. Már kiválasztották a kivitelezőt is, az építkezés napokon belül kezdődhet.

A csarnok látványterve

A város már évek óta szerette volna felújítani a Bagotán lévő régi jégpályát, amelyre most nyílik lehetőség, miután két nyertes pályázatnak köszönhetően összesen 460 ezer eurót sikerült lehívniuk. A télen jégpályaként használható, nyáron egyéb sportok űzésére alkalmas létesítmény építésének tervezett költsége 441 ezer euró, az összeg felét, 220 ezer eurót a Sporttámogatási Alap pályázatán sikerült lehívnia a városnak, amelyhez 50 százalékos önrésszel kell hozzájárulniuk. További 244 ezer eurót pedig a Szlovák Jégkorongszövetség pályázatán nyertek, ebből a pénzből jégkészítő berendezéseket, eszközöket és komplett felszerelést (két kapu, 30 db dressz, sisak, korcsolya, korongok, kúpok) vásárolnak. Peter Závodský polgármester kiemelte, a Sporttámogatási Alap pályázatán 209 kérvény közül az ógyallai a 22. helyen végzett.

A testületi ülésen Magdaléna Zahoranová, a városi hivatal fejlesztési osztályának vezetője arról számolt be a képviselőknek, hogy a kivitelező kiválasztására még tavaly májusban kiírt közbeszerzésre négy jelentkező volt, de miután hárman nem reagáltak a szükséges dokumentumok pótlására vonatkozó felhívásra, ki lettek zárva a versenyből. A győztes így a komáromi székhelyű Darton Kft. lett, amellyel a város decemberben meg is közötte a szerződést, mégpedig az általuk májusban ajánlott 416 ezer euróra. Januárban viszont a társaság azzal a kéréssel fordult a városhoz, hogy az anyag-, valamint energiaköltségek óriási drágulására tekintettel emeljék meg a beruházás költségét 467 ezer euróra. A képviselők akceptálták a kérést, és a Sporttámogatási Alaptól nyert 220 ezer euró mellé – figyelembe véve a további esetleges nem várt kiadásokat – 300 ezer euró hitel felvételét hagyták jóvá a beruházás finanszírozására. További 100 ezer eurós hitelt pedig a sportpálya melletti épület teljes felújítására – itt a sportolók és látogatók öltözői, büfé és egy pihenőzóna kapnak helyet. A tervdokumentáció elkészítése után írják majd ki a versenytárgyalást a kivitelezőre.

Cserge Kálmán főellenőr a programpont tárgyalásakor kifejtette: a város adósságterhelése kedvező. A vonatkozó jogszabály az önkormányzatok számára az előző év tényleges folyó bevételei 60 százalékának nagyságával megegyező adósságterhelést engedélyez, ezzel szemben Ógyalla 16,24 százalékon áll. A 400 ezer euró hitel felvétele után ez az érték 21,85 százalékra módosul. A képviselők végül jóváhagyták a hitelfelvételt, amelyet a legjobb ajánlattevő banktól, a Szlovák Takarékpénztártól vesz fel a város, mégpedig 15 éves futamidőre. Elhangzott az is, hogy hitelkeretről van szó, tehát nem szükséges kimeríteni a teljes összeget.

„A napokban adjuk át a kivitelezőnek a területet, utána indulhat az építkezés – monda Peter Závodský. – Optimális esetben, ha nem merülnek fel előre nem látható akadályok, év végéig el is készülhet a fedett sportpálya. Aztán már a Szlovák Jégkorongszövetségen múlik, milyen rugalmasan tudják a jégfelület kialakításához szükséges technológiát biztosítani.”

(vkm)

Top