Hagyományőrzés Martoson és NeszmélyenNeszmély község projektpartnerként csatlakozott a „Hagyományőrzés Martos és Neszmély településeken” című projekt megvalósításához, a Via Nova ICS szervezettel és a szlovákiai vezető kedvezményezett Martos községgel együttműködve. A projekt az Interreg V-A Szlovákia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az ERFA pénzügyi forrásnak köszönhetően valósulhat meg.

A településeken már tradicionálisan szerveződnek regionális és határon átívelő rendezvények, többek között a minden évben megrendezésre kerülő neszmélyi Hídverő Napok kulturális rendezvény, a Duna két partján élők közös ünnepe. Az esemény legattraktívabb része a „Mécses úsztatás a nagy Dunán“ című programpont.

A szervezett rendezvények minőségi szintjének növelése érdekében, valamint a határmenti régió látogatottsága növelése céljából Neszmélyen létesül egy helytörténeti gyűjtemény, az ehhez alkalmas épület kialakítása fog megvalósulni. A projekt által kiépítésre kerül egy fedett kerékpáros pihenőhely és a hozzá tartozó parkoló. Nem utolsó sorban egy játszótér kiépítésére kerül sor, és a korábbi terveknek megfelelően a meglévő közpark fejlesztésére is.

A fejlesztési tevékenységek a szlovákiai Martos községben folytatódnak majd a külső és belső rendezvények szervezésével összefüggő feltételek javítása érdekében, egy ún. rendezvényliget kialakításával.

Az önkormányzat fejlesztési tevékenysége kiterjedt építési munkálatokat tartalmaz, amelyek magukba foglalják a Feszty Árpád Kulturális Park központja tetőtérének felújítását, az Emese kötélpark kiépítését, az Ág Tibor Művelődési Központ felújítását, két színpad kiépítését és nem utolsósorban egy multifunkcionális játszótér kialakítását.

Martos és Neszmély községekben szervezett, régión túlmutató kulturális rendezvények hozadéka a szorosabb stratégiai együttműködés a kulturális és természeti örökség megóvása. A helyi szolgáltatások magasabb szintje érdekében a vendéglátók képzéseken vesznek részt. A környezetkímélő projekttevékenységek további célja a figyelem felkeltése a települések természeti és kulturális értékei iránt.  

Ez a határmenti terület egy ideális úticél lehet a nagyvárosból érkező turisták számára a helyi hagyományok megismerésére, kikapcsolódásra, vagy pihenésre.

A projekt befejezése július vége felé várható.

Top