Ha jön a baba

A kisbaba érkezése hatalmas öröm a családnak, a terhesség utolsó néhány hónapja viszont nemcsak az izgatott várakozás, hanem a költekezés időszaka is. Felmértük, melyek a csecsemővel járó elkerülhetetlen költségek, milyen és mekkora támogatást nyújt az állam a gyerekvállaláshoz.

Nemcsak az öröm nagy, hanem a költségek is

Azt hihetnénk, egy újszülöttnek viszonylag kevés dologra van szüksége, pedig ha összeírjuk a legszükségesebb holmik listáját, az végül több oldalasra is nyúlhat. Aki az első gyermekét várja, annak nem csak a babakelengyét, hanem nagyobb tételeket is be kell beszereznie, nem utolsó sorban a babaszoba berendezéséről is gondoskodnia kell. Habár kevesen számszerűsítik előre, mekkora kiadásokra számíthatnak családalapítás esetén, vagy számolnak utána a gyermek későbbi éveiben, mi megnéztük, mennyire nem olcsó mulatság a gyermekvállalás, és hogyan segíti a szülőket az állam.

A legtöbb szülő a babakocsival kezdi a bevásárlást. A piacon számtalan fajta található belőlük különböző árkategóriákban, ezért ember legyen a talpán, aki több napos utánajárás nélkül választani tud belőlük. A kerék központi kérdés: a háromkerekűeket elsősorban azoknak ajánlják, akik sokat kirándulnak vagy futni is terveznek a babával. A legjobb rugózást a felfújható kerekű darabok biztosítják, ám a legpraktikusabb mégis a habszivacskerék, mert ez nem ereszt le vagy lyukad ki, és bírja a rázkódást. A méret is lényeges: a kisebb kocsik szűk helyen is elférnek, például a liftben, könnyebben lehet közlekedni velük a városban, s nem okoz gondot a tömegközlekedés sem. A travel system babakocsik lényege, hogy ugyanarra a vázra lehet rátenni az összes tartozékot: a mózest, a sportrészt és az autós hordozót. Hasznos és keresett, de drágább is ez a modell. A babakocsik ára 200-1000 euró között mozog, a márkától és a funkcióktól függően. A legjobb vásárlás előtt az eladóktól informálódni, és kipróbálni, kézre áll-e az egyébként impozáns darab. Külön autós ülésre akkor van szükség, ha mindez nem tartozik a választott babakocsi tartozékai közé, az olcsóbbakat már 40-50 euróért be lehet szerezni.

buggies-460x276

A gyermek életének első néhány hónapja a fekhelye körül forog, így az sem mindegy, milyen kiságyat választunk. Az olcsóbbakat 30-100 euró között be lehet szerezni, de számolni kell olyan tartozékokkal is, mint például a matrac. Vannak ugyanis olyan darabok, amelyekhez a matracot külön kell megvásárolni, az anyagtól függően 15-20 euró között mozoghat az áruk. Az ágyneműről és huzatról, a takarókról sem szabad megfeledkezni, amelyek további költségeket jelentenek. Praktikus lehet olyan kiságyat választani, melyben fiókok és ágyneműtartó is van, esetleg már a pelenkázó is részük. Az átalakítható darabokat azoknak ajánlják, akik évekre előre gondolkoznak, ezek ugyan drágábbak is. Lehet cifrázni zenélő forgóval, baldachinnal és kókuszmatraccal, de így a számla végösszege is jelentősen magasabb lesz. Ha elég hely áll rendelkezésre, a pelenkázó szekrény sem maradhat ki, ez a babaruhák tárolására alkalmas komódként is szolgálhat – ezek közül már 50-100 euró között is válogathatunk.

A nagyobb tételek után jönnek a kisebb tisztálkodáshoz és etetéshez szükséges felszerelések. Elengedhetetlen a kiskád, amely 8-10 euró körüli összegért szerezhető be. Kozmetikai kellékekből nem kell sokat beszerezni, de a babaolaj, hintőpor, orrszívó, körömvágó, hajkefe, fültisztító mindenképpen a bevásárlókocsiban landol. Egyszer használatos pelenkából is hatalmas a kínálat, áruk a márkától függ elsősorban. A 2-5 kg-os gyermekeknek szánt darabok 43 pelenkát tartalmazó csomagja általában 7-10 euró között mozog. A környezettudatos anyukák a mosható pelenkákra esküsznek, amelyek összességében kevesebbe kerülhetnek, mint az egyszer használatosak. A cumisüveg és a mellszívó is jól jön, utóbbiból az egyszerűbbek már 15 eurótól kaphatóak. Az első babát várók többsége a babaholmikból is jó előre bevásárol, pedig a legkisebb méretből nem érdemes sokat venni, hiszen azokat csak néhány hétig fogja hordani a gyerek. Ráadásul a családtól és a barátoktól is érkezhetnek majd újabb darabok. A téli gyerekek öltöztetése és ruházati kellékei többe kerülhetnek, ennél a tételsornál legalább 200 euróval kell számolni.

babadoboz

A legszükségesebb kiadások mellé a listára kerülhet még többek között a babamérleg, a légzésfigyelő, a bébiőr készülék, a sterilizáló készülék és a vízhőmérő is. Az olyan extra felszerelések, mint például a zenélő bili vagy a szagsemlegesítő pelenkatároló vödör beszerzése pedig már csak a szülők ízlésétől és pénztárcájától függ. Sokat lehet azonban spórolni, ha egyes tételeket például másodkézből szereznek be a szülők, rokonoktól vagy barátoktól örökli meg a csecsemő. Az interneten böngészve is számtalan olyan oldalt találni, ahol esetenként kedvezményesebb áron lehet hozzájutni a felsorolt dolgokhoz, mint a boltokban. Mindent összevetve azonban, ha újonnan szerzik be a szükséges eszközöket és bútorokat a szülők, és beleszámoljuk a szülési költségeket is, a végösszeg meghaladhatja akár a 2000 eurót is. Sőt, a Cord Bloom Center tavalyi internetes felmérése szerint, amely azt vizsgálta, mennyit költenek a kismamák a terhesség alatt, az orvosi vizsgálatokra és a szülésre, továbbá a gyermek első évében, a végösszeg sokkal magasabbra jött ki, elérte a 7000 eurót.

Emelkedik az anyasági összege

A gyermekes családokat az állam is segíti, attól függően, mennyire igényesek a szülők, a költségek egy részét fedezni tudják a támogatásokból. Az állami juttatások közül az anyasági segély (materský príspevok) jár legkorábban, a szülés feltételezett időpontja előtti 8-6. héttől, vagy koraszülés esetén a szülés időpontjától folyósítja a Szociális Biztosító 34 héten keresztül. Az ehhez szükséges nyomtatványt a nőgyógyász tölti ki. Jó hír az édesanyáknak, hogy 2016 januárjától emelkedhet az összege, mégpedig a járulékalap jelenlegi 65 százalékáról 70 százalékra – amennyiben a következő hónapokban végleg elfogadják. A támogatás így a következő évben átlagosan 459,6 eurót tenne ki. Növekedne a gyermekgondozási kiegészítés (príspevok na starostlivosť o dieťa) maximális összege is, havi 230 euróról 280 euróra abban az esetben, ha a gyermekről 3 éves koráig magánintézet vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező személy gondoskodik. A szülők akkor is igényelhetik ezt, ha a gyermeket önkormányzati bölcsődében, illetve óvodában helyezik el, ekkor a juttatás maximális összege azonban csak 80 euró lenne.

A gyermekgondozási segélyt, azaz a gyest (rodičovský príspevok) a szociális ügyi hivatalban kell kérvényezni, egy gyermek után havi 203,20 eurót tesz ki. A gyermek 3 éves koráig jár, egészségkárosodott gyerekek esetén 6 éves korig kapható. A gyes folyósítása általában az anyasági segély kimerítése után történik. A gyermek születésekor egyszeri támogatás (príspevok a príplatok pri narodení diaťaťa) is jár, ennek összege 829,86 euró, ha az anya első, második vagy harmadik gyermekéről van szó, s az újszülött legalább 28 napot élt. Ha az újszülött a negyedik vagy további a sorban, esetleg a gyermek nem élte meg ezt a kort, a szülő csak 151,37 euró támogatásra jogosult. A szociális ügyi hivatalban kell igényelni a családi pótlékot (prídavok na dieťa) is, amelyet a szülők egyikének folyósítanak. Ez minden gyermek után jár, annak 25 éves koráig havi 23,52 euró.

hhh

Babyboom Komáromban

A komáromi kórház szülészetén tavaly 819 csecsemő született, közöttük a fiúk domináltak: 432 kisfiút és 387 lányt segítettek a világra. Ebben az évben már 698 babát jegyeznek, ami 77-el több mint a tavalyi év azonos időszakában – tájékoztatta lapunkat Marta Csergeová, a kórházat irányító Agel SK csoport szóvivője. Hozzátette, jelenleg az újszülött és a szülészeti osztályon is felújítások zajlanak. Népszerű az internetes tanácsadási lehetőség is, amelyet a kórház szakképzett szülésznői és gyermekápolói nyújtanak az újdonsült kismamáknak szoptatási és gyermekápolási témákban az interneten keresztül.

Sztankó Annamária

Top