Ha fejben akarod, csak rajtad múlik

A nyári időszakban egyre többen szánják rá magukat, hogy elkezdjenek futni, ilyen módon is tegyenek az egészségükért. A futás ideális mozgási forma a test karban tartására, kiszellőzteti a fejet és javítja az állóképességet. Vannak olyanok is, akik időnként már járnak kocogni, de a nyár folyamán kapnak lehetőséget, hogy egy nagyobb kihívással, egy hosszabb távval megbirkózzanak. A régiónk futónagykövetét, a több mint 100 maratont teljesítő Kele Gézát kértük meg, segítsen hasznos tanácsokkal.

Akik először szánják rá magukat a futásra, mire figyeljenek oda?
Fokozatosan adagolják a futást. Először a futással töltött időt növeljük, csak utána foglalkozzunk a megtett távolsággal és a gyorsasággal. Ha valaki tud  már lazán kocogni  fél órát, utána foglalkozzon azzal, milyen gyorsan fut és mekkora távot tesz meg egy adott idő alatt.

Milyen távra induljon el egy kezdő, és milyen táv/rendszeresség ideális valakinek később, hogy karban tartsa magát?
Fokozatosan szoktassa magát a futáshoz. Először egy 15 percnyi mozgás 1 perc kocogás – 1 perc séta formájában a leghasznosabb és ezt 1-2 hétig tartani. A következő hetekben 2-2, 3-2, 4-2, 5-2 percek jöhetnek, majd így lehet elérni a fél órát, hogy fokozatosan szokja a szervezet a terhelést. Aki türelmetlen az gyorsan lesérül. 40 év felett érdemes a futóedzéseket egy kivizsgálással kezdeni a körzeti orvosnál. Aki megállás nélkül tud lassan futni egy órát, tovább léphet a haladók táborába. Ha valakinek csak az egészsége a fontos, versenyezni nem akar, itt meg is állhat.

kelegezaFotó: facebook

Mennyire fontos a cipő? Milyen cipőt válasszon egy amatőr kocogó?
A cipő nagyon fontos, a lábunk épségét őrzi meg. Márka nem lényeges, de  általánosságban elmondható, hogy 50 euró alatt nem igen van jó cipő, viszont a drága újdonságokkal is vigyázni kell. Vékony talpú cipőben futni tilos! Legjobb, ha szaküzletben vásároljuk meg lábunk egészségének zálogát és olyan helyen, ahol esetleg fel tudják mérni lábunk apróbb hibáit és a megfelelő cipőt kínálják. Hiszen a lúdtalp vagy a befelé dőlő láb esetén a rossz cipő pár hét alatt sérülést okozhat. Az ilyen futóknak más cipő kell a lábukra. A cipő legyen kényelmes és puha.  Ami nagyon fontos, hogy futásra mindig egy számmal nagyobbat kell venni az utcai cipőnknél, hiszen sport közben a lábunk megduzzad.

Attól tartanak néhányan, hogy az aszfalton való futás károsítja a bokát és a térdet. Igaz ez?
Ha nincs jó cipőnk, akkor ez biztosan így van. Azonban a modern ütéscsillapító cipők aszfaltra vannak kitalálva. Ha az aszfaltra kikísérletezett futócipőt terepen használjuk, az sem jó, hiszen a cipő elveszti a gördülését és kevésbé tompítja a becsapódást. Becsapódási súlyunk a futás közben a testsúlyunk négyszerese. A beton tízszer keményebb mint az aszfalt, ezért ajánlott a betont kerülni. Én magam 110 ezer kilométert futottam, de semmi bajom, mivel jó a cipőm.

Jobb aszfalton vagy füves/kavicsos felületen futni egy hobbi-kocogónak?
A legjobb egy futballpálya volna puha és alacsony fűvel aszfaltcipőben futva. A kavicsos talaj nagyon rossz, hiszen minden elrugaszkodásnál észrevétlenül, de megcsúszik a láb és lassan sérülést okoz. Jó cipő kell és nyugodtan jöhet az aszfalt.

Mit együnk, igyunk futás előtt?
Futás előtt 2 órával már nem eszünk. Inni lehet, de nem sokat, hogy ne gátoljon a bevitt folyadék, hiszen a felszívódáshoz a gyomorból idő kell. Éhesen sem futunk. Edzés napján tervezzük a táplálkozást.

Milyen hibákat követnek el a leggyakrabban a kezdők?
Például, hogy túl gyorsan és túl sokat futnak. Türelem! A futás laza sport, hiszen ha nem futunk lazán, az izomzat nem képes órákon át hatalmas teljesítményre. Futni is meg kell tanulni. Ne utánozzunk senkit! Testünk, csontozatunk, izomzatunk egyedi, pár futóedzés után kialakul a saját stílusunk.

A futás befejeztével mire érdemes odafigyelni?
Mindig bemelegítő kocogással, de még jobb, ha 10 perces gyors gyaloglással kezdünk és fejezzük be. A végén ehhez jöhet még a nyújtás. Az elején el kell érni a testnek az üzemi hőmérsékletet, a végén pedig le kell lassítani a szívet. A reggeli, ébredés utáni futásokkal emiatt az a baj, hogy sokkal nagyobb a szervezet “kopása”, hiszen az jó egy óra, míg igazán üzembe kerül a szervezet.
Hogyan készüljenek fel azok, akik időnként kocognak, és meg szeretnének próbálni egy 10-15 km-es, vagy egy félmaratoni távot?
Akinek nincs elégséges sportmúltja, annak nincs egyszerű feladata, mert nagyon könnyen lesérülhet. Ám 5-10 kilométert nyugodtan megpróbálhat futni bárki, ha egészséges. A félmataton már nagyobb terhelés, arra készülni kell. Ahhoz már tudni kell futni másfél órát megállás nélkül az edzésen. A maratont annak javasolnám, aki 2-3 éve rendszeresen fut, kipróbálta magát a félmaratoni távon 21,3 kilométeren és van elég ideje egy komoly felkészülésre. De én azt vallom, bárki képes a maratonra is. Ha fejben akarod és rendszeresen futsz, csak rajtad múlik mekkora távokat teszel meg.

(d)

Top