Gyűjtenek a gadóci kutyamenhelynek

Komárom Város Víz- és Csatornaművei (KOMVaK) gyűjtést hirdetett a gadóci kutyamenhely megsegítésére. Visszaváltható palackokkal és készpénzzel is lehet támogatni a menhelyet üzemeltető Négylevél polgári társulást. Az önkéntesek a szűkös anyagiak ellenére is gondoskodnak a kóbor kutyákról, ám minden apró segítség jól jön.

Három hete megírtuk, kénytelenek voltak mentési stopot hirdetni a gadóci kutyamenhelyen, ugyanis az örökbefogadások szinte teljesen leálltak, miközben a mentésre váró ebek száma megugrott a nyár első felében. Az önkormányzatok törvényből adódó kötelessége, hogy befogják és elhelyezzék a kóbor állatokat – Komárom a gadóci menhelyre szállítja a város területén befogott állatokat. A Négylevél társulás 2019 decemberétől üzemelteti a kutyamenhelyet, az akkori, versenytárgyalás nyomán született megállapodás szerint havi 800 eurós támogatásért. Az elmúlt években azonban jelentősen emelkedtek az árak, ami komoly gondot okoz az üzemeltetőknek.

Tekintettel az anyagi nehézségekre, több magánszemély rendszeresen segíti a menhelyet, elsősorban száraz kutyatáppal, ahogy például a város is. Legutóbb 600 kilogrammot ajándékoztak nekik – ez néhány városi képviselő és városi hivatalnok önkéntes munkájának köszönhető, miután az általuk szervezett karácsonyi sütivásár bevételét erre a célra költötték el.

A KOMVaK már korábban is beállt az adományozók sorába, most pedig gyűjtést indítottak. A komáromiak egyrészt készpénzzel segíthetnek, bedobva pénzadományukat az E. B. Lukáč utcában található székházukban elhelyezett perselybe. Másrészt visszaváltható, Z-vel jelölt műanyagpalackok és aludobozok leadásával – ha valaki úgy dönt, így szeretne segíteni, és amúgy sincs kedve várakozni a visszaváltó automaták előtt, elég, ha beviszi a székházba. A vízművek munkatársai visszaváltják, és a palackonként járó 15 centeket a menhely kapja meg.

Ruman Patrik, a KOMVaK vezérigazgatója elmondta, eddig 135 euró gyűlt össze a leadott palackokból – több komáromi vállalat és munkaközösség is bekapcsolódott már –, az urnába pedig 55 eurónyi készpénz gyűlt össze (augusztus 25-ig). A gyűjtés ugyanakkor az ősz folyamán is folytatják, és volt már iskola, amelyik jelezte, ők is bekapcsolódnának a jótékonysági akcióba.

Ha valaki szeretné, akár banki utalással is támogathatja egyenesen a menhelyet. A pénzadományokat az SK 72 0900 0000 0051 5526 6340 számlaszámra várja a Négylevél társulás – tudtuk meg Selčáni Mónikától, a menhely vezetőségi tagjától.

(d)

Teltház a gadóci kutyaotthonban

Top