Gyógynövényt szednek, sütnek, főznek

Csallóközaranyos. Tizenegy szakkör működik EU pályázatból nyert finanszírozással a helyi Kóczán Mór Alapiskolában és Óvodában. Ezek egyike a gyógynövény szakkör, amelyet nem véletlenül vezet Panyi Ágota pedagógus.

„Két éve indítottuk a szakkört. Várady Kornélia igazgatónő is tudta, hogy pici koromtól érdekelnek a gyógynövények, ezért felvetette, jó lenne, ha megtanítanám a gyerekeknek, mi, mire javallott” – fogadott Panyi Ágota, aki elvégezte a budapesti Természetgyógyászati és Metafizikai Akadémiát, amelynek kihelyezett tagozata Komáromban, a Kossuth téri Csemadok székházban működik, havi egyszeri képzéssel.

Dédnagyanyával a határban

„Négy éve diplomáztam. Azért fogtam bele, mert néhai férjem, Panyi Béla agydaganatos beteg volt. 2001-ben műtötték, de benne maradt a daganat egy darabkája a fejében, ami betokosodott, ezért nagyon oda kellett figyelnie az étkezésére is. Az, hogy elvégeztem az iskolát, sajnos, a férjemen már nem segíthetett, de vannak, akiknek jó tanácsokat tudok adni. Azt szokták kérni, hogy Ági, ’csiribirizz’ egy kicsit. Barátokat, rokonokat szoktam kezelni. Egy erdélyi ismerős hölggyel konzultálok, aki kiváló természetgyógyász. Rendszeresen készítek kvaszt, ami kiváló a bélműködésre” – avatott be.

Megtudtuk, hogy dédnagymamája füvesasszony volt, aki hároméves koráig nevelte, amíg édesanyja dolgozott. „Beleültetett a kis kétkerekű kocsiba, a ’laftikába’, és kitolt a határba. Szedte a kamillát, a csalánt, közben mondogatta, melyik, mire jó, majd otthon felkötözgettük, és beraktuk a papa kamrájába” – osztotta meg emlékeit. Tizennyolc évesen jött rá, ugyanazt csinálja, amit a dédmama. „Nálunk mindig volt a kertben bárzsing, avagy fodormenta, citromfű, menta, kakukkfű. Hársvirágot, csipkebogyót, diófalevelet szedtünk. A nagymamám még csalánfőzeléket is főzött” – mesélte.

A szülők elkérik a recepteket

Két éve az iskolában kisebb ágyásokat hoztak létre, amelyekbe citromfüvet, mentát, kakukkfüvet, zsályát, levendulát ültettek. „Ezeket a növényeket a gyerekekkel elkezdtük ápolni, szüretelni. Levendulás kekszet, medvehagymás pogácsát sütünk, a palacsintába csipkebogyólekvár, a teába citromfűszörp kerül ’Ági néni boszi körében’, ahogy tréfásan hívják a gyerekek” – sorolta a szakkörvezető.

Hat taggal indult a gyógynövény szakkör, egy hónapon belül tizenhárman lettek, azóta fokozatosan bővül a létszám. „Lehet, hogy a gyógyteák illata csábította az érdeklődőket. Volt, hogy leszedtük a zsurlót, és kis tasakokba csomagoltuk, ajándéknak. Apró levendulazsákokat árusítottunk a falukarácsonyon, egy kis bevétele is lett belőle a diáktanácsnak. A szülők örülnek a péntek délutáni szakkörnek, és rendre elkérik a recepteket” – tudatta a pedagógus, hozzátéve, télen a szárított növényeket használják. „Fahéjas mézeskalácsot, áfonyás piskótát sütünk, és a nyáron eltett szörpöt isszuk hozzá” – mondta búcsúzóul Panyi Ágota.

(szél),
fotó: a szerző

Top