Gútán is készülődnek a választásokra

Járásunk második legnagyobb városában is elindult az őszi önkormányzati választások előtti egyeztetés. Az MKP már megválasztotta jelöltjeit a képviselői és a polgármesteri posztra, de két másik csoportosulás is formálódik, akik le szeretnék váltani a mostani vezetést.

Két hete összeült az MKP gútai szervezete, hogy megválassza jelöltjeit az őszi önkormányzati választásokra – tájékoztatta a Deltát Koczkás Beáta, az MKP gútai elnöke. Negyvennégy jelenlevő tag döntött a képviselőjelöltek listájáról, amely során 20 jelöltből választottak 17-et. Mint ismeretes, az önkormányzat nemrégiben döntött a 19 fős testület 17-re csökkentéséről, így a 17 jelölt teljes listának számít. „Szerettünk volna a tapasztalatnak és a megújulásnak is teret adni a listán. A 17 jelöltből heten a most véget érő ciklusban is képviselők voltak, egy jelölt ezt megelőzően dolgozott az önkormányzatban, 9 jelölt pedig újoncként méretteti meg magát. Lehetőséget kaptak a fiatalok is, de azokra is számítunk, akik már bizonyítottak” – fogalmazott Koczkás Beáta, aki jelenleg Gúta alpolgármestere is egyben. A polgármester-jelöltségért nem volt verseny, egyértelmű volt a jelenlegi polgármester, Horváth Árpád indulása, aki 2010-ben nagy fölénnyel előzte meg kihívóit.

A Híd pártban egyelőre még nem zárult le a jelölés. Visnyei Sándor, a Híd gútai klubjának elnöke arról tájékoztatta lapunkat, hogy tárgyalásokat folytatnak civil szervezetekkel, és egy vegyes listában gondolkodnak. Valószínűleg tárgyalnak majd az SDKÚ-DS-szel, és „minden olyan szervezetet megszólítanak, akik változást akarnak”. Visnyei úgy gondolja, hogy Gútán többségben vannak azok, akik változást szeretnének, azonban az ellenzéki erő megosztott. „2010-ben 87 jelölt volt a képviselői helyekre. Míg az MKP szavazók összetartottak, a változást szorgalmazók szavazatai szétszóródtak a sok jelölt közt, így kevesebben kerülhettek be” – magyarázza. Céljuk egy olyan teljes lista, amin nem feltétlenül a párt logója dominál, de összefogja azokat, akik egy más vezetésben gondolkodnak. A polgármester-jelöltség esetén még nincs döntés, de valószínűleg Kucsera István kaphatja meg a lehetőséget, aki már a megyei választásokon is jelölt volt.

A jelenleg működő képviselő-testületben pár hete elvesztette többségét az MKP, és a függetlenek kerültek túlsúlyba, akik valószínűleg szintén csapatba verődnének. A független képviselők egyik gyakori felszólalója Angyal Béla, aki 2010-ben polgármesterjelölt is volt. A mostani jelölés kapcsán annyit tudtunk meg tőle, egyelőre még nyitott kérdés, hogy újra megméretteti-e magát polgármesterjelöltként. Döntése sok körülménytől függ. „Mindenképpen szeretnénk a függetleneket összefogni és egymást erősíteni, hogy újra egy erős frakciója lehessen a függetleneknek a testületben a pártokkal szemben.” A Híddal való együttműködés nem várható, mivel a párt nem akar velük erről egyeztetni.

Ugyancsak megkérdeztük Halász Bélát, aki négy éve szintén polgármesterjelölt volt és több közéleti tevékenységgel hívta fel magára a figyelmet. „A polgármesteri székért biztosan nem indulok, ez 100 százalék” – mondta a Deltának. Halász az MKP tagja, és bár ott volt a 20 jelentkező közt, akikről döntöttek, azonban nem kapott elégséges szavazatot, hogy a 17 MKP-s képviselőjelölt közé kerüljön. Elképzelhető, hogy ősszel független képviselőjelöltként mégis benevez a választásokra.

(kb)

Top