Gútai fotós világsikere

Világviszonylatban is learatja a babérokat a gútai Erika Valkovičová, akit még az ENSZ is foglalkoztat.

IMG_8107

Káprázatos téli felvételével nyerte meg a gútai Erika Valkovičová a Sony World Photography Awards nemzeti díját. A jelenleg Prágában élő fotós a Matterhorn Sunrise felvételével győzte meg a szakítészeket. A tizenegyedik évfolyamába lépő, nagy presztízzsel bíró fotós megmérettetést a Világ Fényképész Egyesülete (World Photography Organisation) írta ki és idén a világ mintegy kétszáz országából több százan több ezer felvétellel jelentkeztek.

Alpok hófödte tájain

A nemzeti díj azért is nagy elismerés, mivel Erika Valkovičová általa egy Sony márkájú fotós felszereléssel gazdagodott, valamint a díjnyertes munkája bemutatásra kerül Londonban a Sony World Photography Awards Exhibition-ön, amelyre április 20. és május 6. között kerül sor. Erika Valkovičová és hatvanhárom másik társa tíz kategóriában versenyzett. A gútai nő érdeklődésünkre elárulta, hogy a felvétel azt a lélegzetelállító pillanatot örökíti meg, amit a svájci-olasz határon magasodó Matterhornon, egy 3100 méterrel a tengerszint feletti kilátón lehetett napfelkeltekor látni. „A felvétel a legmagasabban fekvő hegyi szálloda, a Kulmhotel Gornergrat mögött született, ahol ez az elképesztő látvány tárult. A svájci Alpok egyszerűen lélegzetelállító, arról a helyről jól látni. A kilátóteraszra még sötétben másztam fel, mélyen gázolva a frissen lehullott hóban és végtelennek tűnő két órát vártam a fagyban arra a pillanatra, amikor a felkelő nap megcsókolta a Matterhorn csúcsát és az ég rózsaszínűre színeződött.”A díj számára is nagy elismerés. „Nagyon megtisztelő és büszke vagyok arra, hogy elnyertem a nemzeti díjat ennyi tehetséges fotós között, és ilyen presztízsű versenyen. Ez óriási siker, amely a fotós karrieremre is ösztönzően hat, egyúttal egy kiváló lehetőséget ad, hogy világszinten is megmutassam a munkámat.”

alpokbanA díjnyertes fotó

Irodából a világba

Erika Valkovičová Gútáról meghódítja a világot. Munkássága az utazás és a természet szeretetét tükrözi. Tavaly első díjat nyert a Moscow International Photo Awards-on, az Utazás/Turizmus kategóriában. Erika az Our Place Világörökség fotós csapatának tagja, amely az ENSZ égisze alatt működik. De nem fotósnak készült. Menezsmentet és marketinget tanult a besztercebányai Bél Mátyás Egyetemen, MBA titulusát Berlinben szerezte, majd néhány évig egy prágai számítástechnikai cégnél volt menedzseri pozícióban. Fotós világutazása 2012-ben kezdődött, amikor is fotógépre és az általa biztosított szabadságra cserélte az addigi irodai munkáját, és világgá ment. Elbűvölte a Sony technikája, ugyanakkor jelenleg a Canon 5DSR-jét és 5DmkIV-jét használja Canon, Sigma és Samyang lencsékkel. Utazásai során bejárta a világ öt földrészét és azokban ötven országban kattogtatott, hogy páratlan felvételekkel örökítse meg a pillanatokat. Elsősorban olyan helyeket keresett fel, amelyek az ENSZ világ­örökség részét képezik. Csatlakozott a világszervezet fotós csapatához.

Gúta a szívében van

Jelenleg Prágában él, ám szülővárosát, Gútát továbbra is a szívében őrzi. „Gúta a szülővárosom és annak ellenére, hogy már néhány éve Prágában élek, évente néhányszor meglátogatom Gútát is. Örülnék, ha a jövőben lehetőségem lenne bemutatni munkáimat a régióban is, és ösztönzésül szolgálni azoknak, akik a fotóművészetben szeretnék kiélni magukat” – mondta Erika. Szakmai sikeressége folyton új területek meghódítására inspirálja. Jelenleg Kanadában az északi fény semmihez sem hasonlítható táncát próbálja lencsevégre kapni.

Borka Roland
(fotók: Erika Valkovičová képarchívuma)

Top