Gazdagabb gabonatermés, bizonytalan árak

A kedvező időjárás és a szokatlanul nagy meleg miatt két héttel a hagyományos Péter-Pál napi aratáskezdés előtt tudták kezdeni a betakarítást a korai érésű gabonafajtáknál. Néhány helyen nagyon megdőltek a táblák, általánosságban véve a növényzet nem túl sűrű, de magas, és a kalászok is szépen teltek.

A bátorkeszi mezőgazdasági szövetkezetben az olajrepce érési folyamata is jó volt, úgyhogy 214 hektáron már június 18-án megkezdték a betakarítást, két saját és két vendég kombájn segítségével. Bohos Péter agronómus tájékoztatása (július 8) alapján az őszi repcénél már befejezték a betakarítást, 32,2 t/ha átlagos terméssel. A 344 hektáron vetett őszi árpa 60 mázsás hektárohozamot adott, de a 457 hektáron termesztett búza is 50 mázsát ígér hektáronként. A 222 hektáron vetett tavaszi árpának a betakarítása utoljára marad. Amennyiben az időjárás engedi, július 14-re befejezik az idei aratást a szövetkezetben.

Egészen más a helyzet a gútai szövetkezetben. Máté Tibor elnök elmondta, a mai nappal (július 8) kezdték meg az idei betakarítást 5 saját kombájnnal. Búzából 1415, árpából 420 hektárról kell betakarítani az idei termést. Naponta a kombájnok 110 hektár learatására is képesek, természetesen csak akkor, ha kedvező lesz az időjárás és a kombájnok meghibásodás nélkül tudnak dolgozni naponta.

kombajn
Járásunk legnyugatabbra fekvő településén, Lakszakállason is hasonló a helyzet. Lajtos Tibor agronómus szerint a 250 hektáron termesztett repcének a betakarítását már befejezték, 4,2 tonnás hektárhozammal. Összesen 12 kombájnnal kezdték az aratást, ebből 3 saját, 9 pedig Csehországból érkezett. Búzát 2023, tavaszi árpát 725, őszi árpát 175 hektáron termesztették. A technika segítéségével 10 nap alatt szeretnék befejezni a betakarítást.

A perbetei szövetkezetben június 25-én kezdődött az aratás. A szövetkezet elnöknője, Ádámka Aranka tájékoztatása alapján a repce betakarítását befejezték, 43,65 tonnás hektárhozammal, ami rekordot jelent a szövetkezet életében. Őszi árpát 50 hektáron termesztettek, hektáronként 52 tonnás átlaggal. A két saját és két vendég kombájn jelenleg a tavaszi árpát 434 hektáron és a búza 498 ha betakarítását végzi. Július 16-ig befejezik az idei aratást. Az elnöknő az előző évekhez képest a jobb eredményeket azzal magyarázta, hogy az utóbbi években a takarékoskodás kényszere sok gazdálkodót késztetett arra, hogy kihagyja művelési rendszeréből a tarlóhántást (helyette tárcsázást alkalmaztak), amely azonban az alapművelés energiaigényét növelheti meg azon túl, hogy a talajbeéredés folyamata nem indul meg. A tarlóhántás segítheti a talaj nedvességmegtartását.

A Statisztikai Hivatal felmérése alapján Szlovákiában az elmúlt három évhez viszonyítva a legmagasabb gabonaterméssel lehet számolni. Ez annak is köszönhető, hogy megnövekedett a sűrűn vetett gabonaterület száma is. Búzát 368 ezer, rozst 22 ezer, árpát 121 ezer, zabot 14 ezer, repcét pedig 137 ezer hektáron termesztettek a gazdák. Az előzetes becslés alapján idén gabonából 2,64 millió tonnányi termés várható, ami 15,2 százalékkal, vagyis csaknem 349 ezer tonnával nagyobb a tavalyinál.

Miriák Ferenc

Top