Futurisztikus autóval jártak GútánCsodajárgányokkal fogunk robogni az utakon. Legalábbis ezt mutatták be Gútán a Tudományok Napján.

tudomanyok-napja (2)

A jövőbeni közlekedés példáját mutatták be a Tudományok Napja alkalmából megrendezett Cseppek a tudomány tengeréből elnevezésű előadássorozaton. A városi művelődési központban tartott rendezvényen a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont 11. alkalommal hívta meg a tudomány iránt érdeklődő diákokat és pedagógusokat. Zsúfolásig megtelt a központ színházterme, de a körteremben tartott előadás is sokakat érdekelt.

tudomanyok-napja (4)

Nagy érdeklődés övezte a jövő technikáinak bemutatását. Futurisztikus járművet hozott Gútára Juhos Sándor, a győri Technics Playground Robotikai Oktatóközpont vezetője, aki a jövő ipari megoldásait prezentálta, valamint a lézertechnika mindennapi használatáról, a 3D nyomtatásról szólt, és az elektronmikroszkóp által feltárt világon túl a robotika újszerűségeit is közelebb hozta a hallgatósághoz. Juhos saját tervezésű gépjárművét mutatta be. A tengerentúlon is elismert felfedezés olyan új utakat nyithat meg, amiről korábban nem álmodtunk, hiszen a közlekedést egy egészen új szintre emeli. Nem lesz szükség járművezetőkre, hiszen minden robotizált lesz, a közlekedés biztonságosabbá válik. A magyarok szellemi ereje másban is megmutatkozott. Éppen erről tartott előadást Zombori Ottó, a budapesti Uránia Csillagvizsgáló igazgatója. Élvezetes volt Telbisz Tamásnak, az ELTE Természetföldrajzi Tanszéke oktatójának Ománról tartott előadása, melyből kiderült, az Arab-félszigeten található országban még mindig szultán uralkodik, népe mégis halad a korral. Varga-Fogarasi Szilvia mesébe illő történeteket osztott meg Nikola Tesla horvát-szerb-amerikai feltalálóról, akinek néhány találmánya a színházterem nagyszínpadán is megelevenedett, hiszen mintegy 150 szabadalmat jegyeztek be a neve alatt.

tudomanyok-napja (3)

Válogatott okosságok

Tóth Árpád, a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont igazgatóhelyettese elmondta, iskolaépületük felújítása miatt szervezték meg a rendezvényt a VMK-ban. „Egyelőre pozitív értékeléseket kaptunk, a nagyobb térben egy előadó nagyobb közönséget tud kiszolgálni. Voltak ugyan, akik hiányolták a korábbi, családias hangulatot, de így sincs ok panaszra. Kihívás volt azonban megfelelő előadókat találni, akik képesek egy órán át fenntartani az érdeklődést, ám szerencsére az elmúlt több mint egy évtizedben sikerült olyan kapcsolati hálót kialakítani, hogy a meghívott előadók szívesen térnek vissza hozzánk, mindig új témákat hoznak” – mondta Tóth Árpád. Az előadássorozat négy körben zajlott négy előadóval, melyeken az iskola kétszáz diákján és negyven pedagógusán kívül 15 alap- és 10 középiskola diákjai, valamint a Selye János Egyetem Kémia Tanszékének néhány hallgatója is megjelent. Az előadássorozat fő célja felkelteni a közép- és alapiskolás diákok érdeklődését a tudományok világa iránt, valamint ápolni a baráti kapcsolatokat, az együttműködést a régióban működő iskolák, azok diákjai és tanárai között.

Feltalálók és ismert tudósok éle­téről és munkásságáról nemcsak az előadások során, hanem egy tudománytörténeti vetélkedőn is szóltak. Immár hetedik alkalommal került megrendezésre a Heuréka! – Magyar Tudománytörténeti Vetélkedő, amelyen középiskolások 1-4. évfolyamaiból háromfős csapatok vettek részt, és idén a Nobel-díjas magyarok témájában brillírozhattak. Szenctől Tatabányáig összesen tíz csapat érkezett. Ozogány Ernő halála miatt – egyperces csenddel emlékeztek rá – idén volt kollégája, Kiss László vette át a stafétát a vetélkedő védnökségében és a zsűri elnökségében.

Borka Roland
Fotó: Fűri Gábor

Top