Freddie őszre ígéri első albumát

Emlékezetes koncertet adott Fehérvári Gábor Alfréd, vagyis Freddie a 25. Komáromi Napokon. Újpest és Esztergom után, a komáromi volt aznap a harmadik fellépése, és bírta energiával. Ki ez a huszonhat éves, a Kos jegyében született, 193 centiméter magas zöldszemű, barna hajú énekes? Aki Győrből indulva, mára Európa legnagyobb zenei színpadán is túljutott.

Freddie_2 (Grob_Gergo)

Három éve hagytad ott Győrt. Azóta Budapesten élsz?

Kétezer-tizenhárom augusztusában költöztem fel, az idén nyáron lesz három éve, hogy Pesten élek. Fontos, hogy a fővárosban lett a főhadiszállásom, ahonnan hasonló távolságra vannak az ország egyes csücskei. Győrből sokkal nehezebb lenne megoldani a szegedi vagy a nyíregyházai koncerteket. Öt-hathetente tudok hazamenni, legutóbb április közepén voltam otthon, előtte karácsonykor.

Ha nincs egy térdsérülés gimnazista korodban, akkor most egy kosarassal beszélgetnék?

Imádtam a sportot, fociztam, kosaraztam. Sorozatos sérülések vezettek oda, hogy abba kellett hagynom. A főiskolán verseket írtam a tananyag helyett. Rímszerkezetük révén ki is lehetni adni ezeket a szerelmi csalódások és másféle lelki traumák ihlette költeményeket. A verseket azért írtam, hogy hátha dalszövegként funkcionálhatnak majd. A legújabb dalunkban van is egy részlet. Ha úgy érzem, valami oda illik és hiteles, kölcsönzök a verseimből.

A „Na jó, hello” című dalt a Nagy-Szín-Pad című élő tévéműsorban énekelted először. Utána kétszer is megkérdezted a közönséget, hogy „Jó lesz?”. Teltház válaszolta: igen! Milyen érzés volt?

Egészen különös érzés, amikor egy dal koncerten debütál. Az ember nem tudja kiszámítani, mi lesz, zsákbamacska az egész. Jól sült el, a dal vége felé a refrén megmaradt a közönségben. Azért volt ez lényeges, mert ismét egy magyar dal született. Fontos, hogy a közönséget az anyanyelvén meglehessen énekeltetni. Ez a siker egyik titka, mert ha csak angolul énekelnék, lehet fejlődni, ám ez egy idő után lelassul, majd pedig szó szerint megáll.

Freddie-álló

Mondja ezt egy angoltanár?

Imádok angolul énekelni, de nagyon fontosnak tartom, hogy magyarul is ki tudjuk szolgálni a közönséget. Egészen más egy Mary Joe, aminek végigéneklik a refrénjét, vagy más lesz egy Na jó, hello.

Ebben a dalban is fütyül a férfikórus.

Nagyon jól működött ez a Pioneer című dalban is, mellyel sikerült megnyernem A Dal eurovíziós válogatót. Azon pedig, ami jól működik, nem kell sokat változtatni. Úgy gondoltuk, ha nem is ugyanúgy, de beletesszük ezt a részt, ettől kedvessé válik a dal, és az ember, mint valami kiskabátot, magára szeretné ölteni.

Európa úttörője. Ez állt rólad egy hetilap főcímében. Az lennél?

Nagy boldogsággal tölt el, hogy az országunkat képviselhetem Stockholmban, de engem leginkább az érdekel, hogy itthon elégedett legyen a közönség. A legkevésbé sem az, hogy majd valakinek megakad a szeme rajtam, a nemzetközi porondon. Egy éve csinálom az egészet, és nagyon boldog vagyok, ha Magyarországon vagy itt, a határ közelében koncertezhetünk. Az egyetlen vágyam, hogy egy olyan minőségű produkcióval térjek haza, hogy azok, akik követték a műsort, azt mondják „Igen, ez jó volt, ezt szerettük volna, ez egy reális eredmény”.

Freddie-aláírás-2

Felbontottad a tizenkét éves italt, amit ígértél, ha megnyered A Dalt?

A fele még megvan.

Ki a táncosnő a Neked nem kell videoklipjében?

A barátnőm, aki táncosnő.

A tetoválás a karodon?

A hitből történő tetoválást az ember soha nem bánja meg.

Új formáció a Freddie Trió.

A közönség által kedvelt dalokat adjuk elő egy kicsit másképp. Fekete István gitározik, Hámori Benedek dobol. Jómagam gitározom és énekelek.

Másfél éve vagy színpadon. Azt mondtad egy rádióműsorban, hogy ez még a csecsemőkor.

Örülök, hogy ezt az utat választottuk, hogy minőségi dalokat énekelek és nem azt, hogy piacra dobunk egy lemezt úgy, hogy még csak nagyon kevesen ismernek. Úgy gondolom, a Mary Joe, a Neked nem kell, a Pioneer és remélhetőleg a Na jó, hello hallgatottságával megtámaszthatunk egy sikeres lemezt. Nyáron új dalokat írunk. Szeptember, október környékén pedig jöhet az album.

Bárány János
Fotó: Grob Gergő (1), Kádek Péter – Szia Komárom (2)

Top