Folytatódik a tanársztrájk

Múlt hétfő óta tart a tanárok határozatlan idejű sztrájkja, régiónkból is egyre több iskola csatlakozik. Van, ahol csak a pedagógusok egy része szüntette be a munkát, másutt több napra bezárt az iskola. Utóbbi esetekben nem minden szülő megértő a sztrájkkal szemben, hiszen gondot okoz, hogy hol helyezzék el gyermekeiket. Fontos fejlemény, hogy a magyar iskolák problémáinak megoldása is a követelések közé kerülhet.

SONY DSC

Múlt hétfő óta országszerte közel 11 ezer pedagógus és több mint 750 tanintézmény kapcsolódott be a pedógussztrájkba. A tanárok azonnali béremelést, az iskolák felszereltségének jelentős javítását, továbbá a pedagógusok továbbképzéséről szóló törvény módosítását követelik. Járásunkban is több iskola, illetve óvoda kapcsolódott be a sztrájkba, melynek keretében csütörtökön Érsekújvárban tüntettek régiónk tanárai. „Szeretjük a munkánkat, de kapjunk érte fizetséget”, „Változást, fejlődést“ – ilyen transzparensekkel vonultak ki a demonstrálók a város főterére, ahol felszólaltak a Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése (ISU) képviselői, érsekújvári pedagógusok és szülők, de Jókai Tibor, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetségének (SZMPSZ) elnöke is, aki magyarul mondta el gondolatait.

Követelnék a magyar iskolák gondjainak megoldását is

Jókai Tibor kérdésünkre elmondta, az SZMPSZ lehetőségeihez mérten igyekszik tájékoztatni a magyar iskolákat a sztrájkról, ám egyelőre viszonylag kevés magyar tannyelvű intézmény csatlakozott. A problémát egyrészt abban látja, hogy a nagy szakszervezet, melynek alapszervezetei jelen vannak az iskolákban, nem támogatja a mostani sztrájkot, de hiányolja a többi magyar szervezet megnyilvánulásait, illetve a két magyarokat megszólító párt markánsabb, támogató állásfoglalását. Úgy vélte, a hatékonyabb fellépés érdekében Komáromban is egy minden iskolát és óvodát összefogó sztrájkbizottság alakítására lenne szükség, ahogy ez Érsekújvárban is történt. Fontos fejlemény továbbá, hogy az SZMPSZ megkeresésére reagálva a Szlovákiai Tanárok Kezdeményezése közölte, a magyar iskolákat érintő problémák megoldását is felveszik követeléseik közé.

SONY DSC

A sztrájkot koordináló tanárszervezet hétvégi adatai alapján járásunkban 15 iskola és óvoda kapcsolódott be a sztrájkba. Pontosabban az alábbi intézményekben legalább egy pedagógus beszüntette a munkát legalább egy napra: Perbetén a magyar és szlovák iskolák, a karvai alapiskola mellett működő óvoda, a gútai Corvin Mátyás Alapiskola, az ógyallai Építőipari Szakközépiskola, a szentpéteri Kossányi József Alapiskola, továbbá Komáromban a Komenský Alapiskola, a Munka Utcai Alapiskola, a Jókai Mór Alapiskola, a Rozmaring utcai és Határőr utcai iskolák, a Marianum, továbbá a Megyercsi utcai, a Kacz utcai, az Eötvös utcai magyar és szlovák óvodák is.

Néhány intézmény teljesen bezárta kapuit, vagyis az egész tantestület sztájkba lépett, másutt viszont megoldották a gyermekek felügyeletét, és bár rendes tanítás nem volt, a szülőknek nem okozott ez kellemetlenséget. A teljesen bezáró iskolákba járó gyerekek szülei közül többen bírálták a sztrájkot, rámutatva, a teljes munkabeszüntetés miatt nehezen tudják megoldani gyermekük elhelyezését, hiszen dolgoznak. A pedagógusok ellenben a szülők megértését kérték, hangsúlyozva, a sztrájkban megfogalmazott követeléseik gyermekeink jobb jövőjének biztosítását szolgálják.

A kormányt és az iskolaügyi minisztériumot egyelőre hidegen hagyja a sztrájk, nem mutatnak hajlandóságot a követelések teljesítésére. A sztrájk ezen a héten is folytatódik. A bekapcsolódó iskolák és intézmények arra kérik a szülőket, kísérjék figyelemmel az iskolák információs csatornáit – weboldal, fb-oldal –, ahol folyamatosan tájékoztatnak a sztrájk menetéről, a tanítás szüneteléséről.

(csaba)(fotó: Uno Photo – Drozd Milán)

(Cikkünk a Delta február 1-jei számában jelent meg.)

Top