Folyókká váltak egyes utcák Nagymegyeren

Hatalmas mennyiségű eső zúdult a városra augusztus 13-án. Az este tíz óra körül kezdődő felhőszakadásban mintegy másfél órán keresztül jött az égi áldás, mely családi házak, lakótömbök és panziók pincéinek egész sorát árasztotta el, némely utcát pedig tengerré változtatott.

Információink szerint ebben a másfél órában 47 milliméter körül mozgott a viharfelhőkből lezúduló eső mennyisége Nagymegyeren, de reggelig további 20 milliméter érkezett hozzá. Ekkora vízmennyiséggel a csatornahálózatnak lehetetlen volt megbirkóznia.

A lakosság folyamatosan kérte a tűzoltók segítségét, a helyi alakulat állomáshelyére este fél tizenegytől érkeztek az első bejelentések. „Nagymegyeri állományunk kilenc emberrel és három tűzoltókocsival szállt ki a helyszínekre, de három jármű segítette a mentési munkálatokat Dunaszerdahelyről és egy Somorjáról is, valamint két tűzoltóautó a Nagyszombati járásból. A hivatásos csapatot a nagymegyeri, izsapi, ekecsi, alistáli, csilizradványi és somorjai önkéntesek is segítették” – tudtuk meg Magyarics János századostól, a helyi tűzoltó- és műszaki mentőállomás parancsnokától.

NAGYMEGYER
Voltak olyan lakosok, akik maguk oldották meg a vízben úszó pincék és más helyiségek szivattyúzását, de még így is több mint ötven segítségkérés futott be a tűzoltókhoz. Egyes pincékben a víz magassága az ötven centimétert is elérte. Mentési munkálatok sok helyen még másnap, a délelőtti órákban is zajlottak. Az özönvízszerű esőzés okozta károkat az elkövetkező napokban mérik fel a szakemberek.

(Kovács Zoltán, Erős Attila felvétele)

Top