Fizetésemelés a polgármesternek

Nyolc százalékkal emelik a város első emberének fizetését és egyhavi bér nagyságú év végi jutalmat szavaztak meg az alpolgármesternek Gútán.

Horváth-Árpád-Gúta-polgármestere-e1417430561647

Törvény szabályozza, hogy a polgármesterek mekkora fizetést kaphatnak. Az adott település népességének függvényében egy alapbér mindenképpen jár nekik – minél több lakosa van a városnak/községnek, annál több. Ezt az összeget a képviselő-testület legfeljebb 70 százalékkal megemelheti. Gúta esetében, ahol több mint 10 ezren élnek, a törvényből adódó polgármesteri alapfizetés bruttó 2234 euró.

„A képviselő-testület legutóbb 2011-ben határozott arról, hogy 25 százalékkal megemeli a polgármester fizetését, s ezt szeretnénk most további 8 százalékkal növelni, így összesen 33 százalékos emelést irányozunk elő” – fogalmazott az ülésen a beterjesztő Koczkás Beáta (MKP) alpolgármester. Az emelés ötlete nem nyerte el mindegyik képviselő tetszését, elsősorban Németh Iveta (független) ellenezte, mondván, egy városvezetőnek állandóan elérhetőnek kell lennie, sohasem fáradhat el, és a munkahelyteremtésben is aktívan kell tevékenykednie, de ezt nem látja a jelenlegi polgármesternél. Forró Tibor (független) képviselő erre reagálva blogjában „az egyik legütősebb kampánybeszédként” jellemezte Németh Iveta felszólalását.

Az önkormányzat jóváhagyta a polgármester 8 százalékos fizetésemelését és ennek értelmében január elsejétől havi bruttó 2972 eurós honoráriumot kap, illetve a képviselők rábólintottak az alpolgármester rendkívüli, egyszeri jutalmára is, ami bruttó 1800 euró.

(borka)

Top