Fico kinevezte kormányának két új miniszterét

Elfogadta Dušan Čaplovič oktatásügyi és Tomáš Malatinský gazdasági miniszterek lemondását és egyúttal kinevezte Robert Fico kabinetjének új tárcavezetőit Andrej Kiska szlovák államfő csütörtökön Pozsonyban.
Čaplovič és Malatinský a kormányfővel kötött megállapodása értelmében szerdán adta be lemondását. A két minisztérium élén történt vezetőcsere Robert Fico kabinetjének első átalakítása volt a kormány megalakulása, 2012 tavasza óta.

A kormányfő jelölése alapján a szlovák kormány új gazdasági miniszterének Pavol Pavlis volt gazdasági államtitkárt, az oktatásügyi tárca élére pedig Peter Pellegrini volt pénzügyi államtitkárt nevezte ki az államfő.

A kinevezés ünnepélyes aktusa során Andrej Kiska megköszönte a távozó Dušan Čaplovič-nak és Tomáš Malatinskynek a kormányban végzett eddigi munkájukat, s az új miniszterek előtt a vezetésük alá kerülő szaktárcák fontosságát méltatta. Rámutatott: a gazdasági tárca jelenleg a leginkább kulcsfontosságú minisztérium Szlovákiában, mivel tevékenysége nagyban hozzájárul a munkahelyteremtéshez és az államkassza bevételeinek emeléséhez is. Az oktatásügyi minisztériumról azt mondta: az nehéz feladat előtt áll, távlati célokra kell megoldást találnia oly módon, hogy visszaadja a pedagógusok társadalmi megbecsülését, miközben eltávolítja az oktatásügyi rendszert terhelő felesleges bürokratikus akadályokat.

Tomáš Malatinský, aki 2012-ben pártonkívüli jelöltként, a munkáltatói szövetség vezetőjeként került Robert Fico kabinetjébe, a jövőben a kormányfő gazdasági tanácsadójának pozícióját látja majd el. Dušan Čaplovič, aki a második Fico-kormány talán legtöbbet bírált minisztere volt, médiaközlések szerint az emberi jogok területén kaphat majd posztot a kormányfőtől.

Elemzők és a pozsonyi sajtó a szerdán bejelentett lemondások kapcsán közölt kommentárjaiban úgy vélekedett, hogy a Robert Fico kormányában eszközölt első változtatások inkább “kozmetikai szépítésnek” számítanak, mint önkritika által vezérelt valós átalakításnak. Öllös László politológus szerint a két miniszter távozása a kormánypárt népszerűségi mutatóinak lassú, de folyamatos csökkenésével, illetve azzal függ össze, hogy a baloldali kormánypártnak, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) új lendületet kell mutatnia választóinak a novemberi helyhatósági választások előtt.

(MTI)

Top